Πώς να θυμάσαι απέξω όλα τα χαρτιά μιας τράπουλας!

Το να μπορείς να θυμάσαι τα χαρτιά μιας τράπουλας με τη σειρά που τα είδες, μπορεί, εκ πρώτης όψεως, να φαίνεται ότι δεν έχει κάποια πρακτική αξία για σένα , εκτός … εκτός και αν είσαι χαρτοπαίκτης.

Αν όμως εμβαθύνουμε λιγάκι θα δούμε, ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια απομνημόνευσης ορισμένου όγκου πληροφοριών σε σχετικά μικρό χρόνο (π.χ 2-3 λεπτά). Μην τρομάξεις, το παγκόσμιο ρεκόρ (το 2018)είναι μόλις 16 δευτερόλεπτα και το κατέχει μια δεσποινίδα από την Μογγολία.

Σκέψου ότι επιστήμονες υποστήριζαν για πολλά χρόνια (και πολλοί ακόμα το κάνουν),  ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκρατήσει περισσότερο από 7 διαφορετικές διαδοχικές πληροφορίες. Π.χ. να μας πει κάποιος 7 διαφορετικούς μονοψήφιους αριθμούς σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων και εμείς να μπορούμε να τους επαναλάβουμε με τη σειρά που τους ακούσαμε.

Ευτυχώς όσοι ασχολούνται με τη μνημοτεχνική και την εκπαίδευση του εγκεφάλου τους έχουν καταρρίψει και συντρίψει τις παραπάνω θεωρίες. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα απίστευτα εξελιγμένο όργανο, που μπορεί να πραγματοποιήσει «θαύματα» αρκεί κάποιος να ξέρει τον τρόπο και τις κατάλληλες τεχνικές για να τον αναπτύξει.

Συνεπώς η απομνημόνευση των 52 χαρτιών μιας τράπουλας μέσα 2-5 λεπτά είναι κάτι που μπορεί πολύς κόσμος να καταφέρει. Το κέρδος βεβαίως είναι η στοχευμένη ενεργοποίηση και καλλιέργεια της μνήμης μας. Κάτι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το μάθαμε μόνο αν το θυμόμαστε. Ένας εκπαιδευμένος εγκέφαλος, ένα κοφτερό και γρήγορο μυαλό σε συνδυασμό με μια ισχυρή μνήμη είναι το κλειδί της επιτυχίας στη σύγχρονη κοινωνία. Καθημερινά μας ζητείται (είτε είμαστε μαθητής, υπάλληλος, επιχειρηματίας, γονέας κ.λ.π.) να μάθουμε και να επεξεργαστούμε τεράστιους όγκους πληροφοριών (μαθήματα, λειτουργία μηχανημάτων, κωδικούς, αριθμούς, ονόματα κ.λ.π.) και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Διαφορετικά δεν μπορούμε να αποδώσουμε ικανοποιητικά σε καμία δουλειά. Αν η μνήμη μας είναι ανεκπαίδευτη ( δεν συμφωνώ με τον όρο ασθενής), τότε χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας, δεν εμπιστευόμαστε τις ικανότητές μας και συνεχώς χάνουμε έδαφος στην κούρσα της ζωής.

Χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν καθημερινά στα γυμναστήρια, στα γήπεδα και στα πάρκα και γυμνάζουν το σώμα τους. Και βεβαίως καλά κάνουν. Όμως πόσους γνωρίζεις που ασχολούνται ενερE3ά με την εκπαίδευση του μυαλού τους. Και αναφέρομαι στις τεχνικές μάθησης και όχι στο να διαβάζουν ή να βλέπουν κάτι στην τηλεόραση ή στο ιντερνέτ. Στα σχολεία μας μαθαίνουν ΤΙ να μαθαίνουμε και όχι το ΠΩΣ να μαθαίνουμε. Αλλά με τόσο όγκο διαβάσματος, με τόσο άγχος και έλλειψη χρόνου πώς μπορεί ο μαθητής να αποδώσει καλά αν δεν κατέχει τις κατάλληλες τεχνικές και δεν εμπιστεύεται τις ικανότητές του; Όλοι το ξέρουμε ότι όταν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, όταν αγχωνόμαστε η απόδοσή μας πέφτει κατακόρυφα και η αποτυχία κτυπά δυνατά την πόρτα μας. Για αυτό και καταλήγουμε συνεχώς στα φροντιστήρια και σε ατελείωτες και αναποτελεσματικές επαναλήψεις των μαθημάτων.

Όπως ανάφερα και στην αρχή η γρήγορη απομνημόνευση της σειράς των χαρτιών μιας τράπουλας δεν έχει κάποια πρακτική αξία αν δεν είσαι χαρτοπαίκτης. Η διαδικασία όμως τις εκμάθησης, της απομνημόνευσης και η συνεχής εξάσκηση είναι θαυματουργή για τη μνήμη μας και την εν γένει υγεία και λειτουργία του εγκεφάλου μας. Οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείται, φθείρεται, μειώνεται, χάνεται. Και δυστυχώς το Αλτσχάιμερ, η άνοια και οι άλλες εκφυλιστικές αρρώστιες του εγκεφάλου είναι εδώ και παραμονεύουν και καταδικάζουν πολύ κόσμο σε ανημποριά και απομόνωση.

Παίξε με τη μνήμη σου, με το μυαλό σου. Ενεργοποίησε όλα τα μέρη του εγκεφάλου σου και όλες τους τις λειτουργίες του.

Προσπάθησε να θυμάσαι 10 τραπουλόχαρτα στην αρχή, αύξησε σταδιακά τον αριθμό, μέχρι να μπορείς σε λίγα λεπτά να τα μαθαίνεις γρήγορα απέξω. Πίεσε λίγο τον εαυτό σου και θα εκπλαγείς από το τι μπορείς να καταφέρεις αν βάλεις λίγη προσπάθεια. Θα αυξήσεις την συγκέντρωσή σου, την παρατηρητικότητά σου, στον οραματισμό σου, το συνδυασμό πληροφοριών, την κωδικοποίηση τους, την αρχειοθέτηση και την επιτυχή ανάκληση τους. Αυτές οι ικανότητες θα σε συντροφεύουν και θα σε βοηθούν σε κάθε τομέα της ζωής σου. Η τράπουλα είναι το παιχνίδι, η πρόκληση και το μέτρο που θα δείχνει την πρόοδό σας. Το κέρδος σας πολλαπλό, πρακτικό και χειροπιαστό στη ζωή. Αντί να διαβάζεις για 5 ώρες, θα μπορεί σαν μαθαίνεις κάτι πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα.

Έχω γράψει και άλλα βιβλία σχετικά με την εκπαίδευση του μυαλού μας. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο μυαλό μας. Χωρίς αυτό δεν θα ξεχωρίζαμε από τα ζώα, ούτε θα είχαμε πετύχει τόσο μεγάλη πρόοδο στον πολιτισμό, στις επιστήμες και στην τεχνολογία. Αυτό είναι που μας δίνει τις μεγάλες δυνατότητες και την ευθύνη να το χρησιμοποιήσουμε για καλό σκοπό και για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας.

Δες το θέμα συνολικά και σαν προτεραιότητα. Ξεκίνα με ένα στόχο, με μια τεχνική. Σταδιακά αύξησε το εύρος και το βάθος της προσπάθειας, δέξου διαφορετικές προκλήσεις και χρησιμοποίησε ποικιλία προσεγγίσεων και τεχνικών. Ο εκπαιδευμένος από τον αρχάριο απέχουν πολύ, το ίδιο και επαγγελματίας από τον ερασιτέχνη. Όσο πιο σοβαροί και εστιασμένοι είμαστε στην βελτίωσή μ=E1ς, τόσο μεγαλύτερα και περισσότερα θα είναι τα οφέλη.

Πάρε το βιβλίο, μια τράπουλα και ξεκίνα.

Αγόρασε το Σήμερα σε Ηλεκτρονική Μορφή!

Για να γίνει σήμερα δικό σου στείλε μας μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα Βιβλίο: Πώς να θυμάσαι απέξω όλα τα χαρτιά μιας τράπουλας! και θα σου στείλουμε τον τρόπο αγοράς!
 • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

  Περισσότερα

 • Μεγάλη Επιτυχία

  Μεγάλη Επιτυχία

  Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

  Περισσότερα

 • International Coach Federation

  International Coach Federation

  O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board  e-genius.gr ...intelligent web software