Γράφτηκε στις .

Ξεπερνώντας τον φόβο της δημόσιας ομιλίας!!!

microphoneτου Γιάννη Αραχωβίτη (SuccessMentor)

Πολλοί άνθρωποι τρέμουν στην ιδέα και μόνο ότι θα τους ζητηθεί να βγάλουν ένα λόγο (δημόσια ομιλία). Όταν μιλάς δημοσίως σε κοινό, θα πρέπει να έχεις την ικανότητα να τραβήξεις την προσοχή όλων των ακροατών για να μπορείς να γίνεις επιτυχημένος δημόσιος ομιλητής (ρήτορας). Ίσως να φοβάσαι πως αν δεν τα πεις καλά, ο κόσμος θα σε πειράζει, θα σε κρίνει. Αυτό από μόνο του δημιουργεί στρες. Και οι άσχημες εμπειρίες και οι αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος σε αποτρέπουν από το να το ξαναεπιχειρήσεις και βρίσκεις χιλιάδες δικαιολογίες για να το αποφύγεις.

Η γλωσσοφοβία (ο φόβος της δημόσιας ομιλίας) αναπτύσσεται όταν νοιώθεις υπεύθυνος για την άσχημη συμπεριφορά και κριτική διάθεση του ακροατηρίου. Αυτό δεν είναι απαραίτητα έτσι. Έτσι και αλλιώς δεν μπορείς να του ς ελέγξεις ούτε και είσαι στη σκηνή για να πετύχεις αυτό. Ο στόχος σου είναι να παρέχεις χρήσιμες πληροφορίες ελπίζοντας πως κάποιοι θα ωφεληθούν.

Το να ομιλείς δημοσίως   είναι τέχνη αλλά δεν χρειάζεται να είσαι και ο σούπερ ρήτορας για να πετύχεις τους σκοπούς της κάθε ομιλίας. Η αυτοπεποίθηση είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτό το φόβο. Οι περισσότεροι αποτυγχάνουν λόγω έλλειψη αυτοπεποίθησης. Μπορεί να διαθέτεις σπουδαίο περιεχόμενο στην ομιλία, αλλά αν δεν μιλάς με αυτοπεποίθηση κινδυνεύεις να «χάσεις» το ακροατήριο. Για να γίνεις επιτυχημένος δημόσιος ομιλητής θα πρέπει να αποφασίσεις ότι θα δουλέψεις σοβαρά στο τομέα τους κτισίματος της αυτοπεποίθησης.

Θα πρέπει να πείσεις νοητικά  τον εαυτό σου ότι μια δημόσια ομιλία δεν είναι και το τέλος του κόσμου και τίποτα κρίνεται οριστικά και αμετάκλητα. Μια προσπάθεια κάνεις και σίγουρα θα τα καταφέρεις και κάθε φορά θα βελτιώνεσαι. Οι άνθρωποι που σε ακούνε είναι και αυτοί κοινοί θνητοί που θέλουν να σε ακούσουν και θα χαρούν με την επιτυχία σου. Δεν περιμένουν να ακούσουν το Δημοσθένη ή κάποιον άλλο «τέλειο» ρήτορα. Απλώς θέλουν να ακούσουν πέντε πράγματα χρήσιμα μέσα σε ένα φυσιολογικά όμορφο πλαίσιο και κλίμα ομιλίας. Δεν κρίνεται το μέλλον σου , ούτε η ζωή σου διατρέχει κάποιο κίνδυνο.

Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι το να βγάλεις ένα λόγο πάνω σε ένα θέμα χρειάζονται τόνοι πληροφοριών. Αυτό τους στρεσάρει περισσότερο μιας και φοβούνται ότι δεν διαθέτουν ικανοποιητικό ποσό πληροφοριών και ότι ίσως ξεχάσουν κάτι σημαντικό. Για να βγάλεις ένα καλό λόγο, να δώσεις μια ικανοποιητική δημόσια ομιλία (π.χ. 30 λεπτών) χρειάζεται να έχεις 3-4 κύρια σημεία και άλλα 2-3 υποστηρικτικά σημεία. Πριν προετοιμάσεις την ομιλία σου κάνε μια έρευνα να δεις τι θα ήταν χρήσιμο για το ακροατήριο, ποιος θα ήταν ο σκοπός της ομιλίας σου και ψάξε βρες 3  σημαντικά σημεία που θα αναπτύξεις. Όταν τα μελετήσεις και τα προετοιμάσεις επαρκώς θα αποκτήσεις και την άνεση που χρειάζεσαι. Η καλή προετοιμασία αφαιρεί σημαντικό κομμάτι από τις φοβίες και το άγχος σου.

Και όπως συμβαίνει πάντα η αρχή είναι σχετικά δύσκολη αλλά με το να μην το βάλλεις κάτω, μετά από λίγες ομιλίες ο φόβος θα έχει ελαττωθεί σημαντικά και θα χαίρεσαι με την ικανότητά σου να ομιλείς δημοσίως προσφέροντας οδηγίες, έμπνευση, διασκέδαση και τροφή για σκέψη στους ακροατές σου. Ακόμα και αν θα έχεις λίγο άγχος θα είσαι σε θέση να το καλύψεις. Αν προσθέσεις  και λίγο χιούμορ στο λόγο σου, σύντομα θα δημιουργήσεις μια ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα με το ακροατήριο και η όλη διαδικασία θα σου είναι αρεστή και ευχάριστη.

Θυμήσου σου ότι οι φόβοι κατά 90% είναι δημιουργίες του μυαλού μας και δεν ισχύουν στην πραγματικότητα. Και όταν κάτι σε φοβίζει, ο πιο σίγουρος τρόπος για να το ξεπεράσεις είναι να το αντιμετωπίσεις.

Αν χρειάζεσαι βοήθεια , κάποιον που έχει ήδη βρεθεί στη δύσκολη θέση που είσαι σήμερα εσύ, γράψε μου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και θα χαρώ να βοηθήσω.