Ο ρόλος του δασκάλου (μέντορα, προπονητή, καθοδηγητή)

Spartathlonτου Γιάννη Αραχωβίτη

Το σχολείο μου. Πετρόκτιστο, λιτό, δωρικό, ένα με την Φύση, με τα κελαηδίσματα των πουλιών να δένουν με το τιτίβισμα των σχολιαρόπαιδων. Και στον τοίχο η επιγραφή: «στους γονείς μου οφείλω το ζήν και στους δασκάλους μου το εύ ζήν». Μου πήρε πολλά χρόνια για να κατανοήσω απόλυτα την φράση αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να συλλάβω την καταλυτική επίδραση του δασκάλου. Εκείνου, που σου ανοίγει τον θαυμαστό κόσμο του εαυτού σου,  είτε είσαι παιδί στο σχολείο, είτε ενήλικας, που παλεύει  στην επαγγελματική αρένα.

Ο δάσκαλος, ο μέντωρ, αποστασιοποιημένος, δίχως το βάρος της συναισθηματικής εμπλοκής, βλέπει αντικειμενικά τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία, το modus operandi, τον προσωπικό τρόπο δράσης, αντίδρασης και σκέψης. Εκείνος με απόλυτη ειλικρίνεια και ευθύτητα συντονίζει ενέργειες, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι ο καθρέφτης, που αντανακλά την πραγματική σου εικόνα και σε αφήνει να δείς, χωρίς ποτέ να κριτικά ρει, τα κάποια ψεγάδια σου, για να τα ξεθωριάσεις σιγά σιγά.

Ο μέντωρ δεν είναι και δεν δηλώνει επαΐων. Δεν παπαγαλίζει ένα «μάθημα», αλλά ούτε κάνει αυτός την εργασία για τον άλλον. Ο μέντωρ δίνει πληροφορίες σε όποιον έχει την ωριμότητα να αφήσει το «εγώ» του στην άκρη και να συνεργαστεί. Ο μέντωρ βασίζεται στην αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, στον δέκτη, που είναι ανοιχτός σε ιδέες, προτάσεις, αλλαγές, καινοτομίες.

Ο μέντωρ είναι συγχρόνως το ψύχραιμο alter ego,  ο σύμβουλος, ο εξομολόγος, ο ψυχολόγος, ο ψυχοθεραπευτής, ο φίλος, ο διαπραγματευτής, ο καθοδηγητής.

Στην ουσία ο μέντωρ επαναλαμβάνει τα λόγια του Πινδάρου: «γένοιο οίος έσσι μαθών». Μάθε πρώτα ποιος είσαι πραγματικά, μάθε τις δυνατότητες και τις ικανότητες σου και με όλο σου το είναι, πραγμάτωσε και υλοποίησε τις. 

Ομάδες Ανάπτυξης του SuccessMentor

Σου έχουν δοθεί οι ίδιες ώρες σε μια μέρα που δόθηκαν στον Αϊνστάιν, στον Ντα Βίντσι, στον Σωκράτη, στον Έντισον και σε όλους τους άλλους που μεγαλούργησαν. Σε τι λοιπόν αφιερώνεις τον εαυτό σου και με τι καταπιάνεσαι προσπαθώντας να βελτιώσεις, από κάθε άποψη, το επίπεδο της ζωής σου;

Μάθε περισσότερα

Mentoring (μάθηση με τη βοήθεια μέντορα)

the mentor

του Γιάννη Αραχωβίτη (SuccessMentor)

Ο Μέντορας /καθοδηγεί κάποιον (πελάτη, μαθητή) να αποκτήσει ικανότητες, γνώσεις και να αναπτύξει το ταλέντο του. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην αγορά δυστυχώς το μόνο που εξασφαλίζουν είναι χρόνιο άγχος και χαμηλή παραγωγικότητα. Όταν βρεις ένα κατάλληλο μέντορα για σένα επιτυγχάνεις επιτάχυνση της διαδικασίας της μάθησης και μαθαίνεις πρακτικά μυστικά που δεν τα βρίσκεις σε κανένα σχολείο ή βιβλίο.

Ποια είναι η διαδικασία;

Η διαδικασία (συνεργασία) είναι απλή.
Ο Μέντορας (Mentor) βοηθάει ένα άλλο άτομο (μαθητή, πελάτη, Mentee) σε περίοδο αλλαγών και προσπάθειας βελτίωσης για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους. Η όλη ιδέα έχει τις ρίζες της από πολύ παλιά , από τις αρχές του πολιτισμού και της ανθρώπινης κοινωνίας, όπου τα πιο ηλικιωμένα και σοφά μέλη μετέδιδαν τις γνώσεις και τις τεχνικές τους στους πιο νέους και άπειρους. Μέσω της συνεργασίας σου με ένα Μέντορα, σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης, μπορείς να πετύχεις πολλά στη προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική σου ζωή.

Είναι αναγκαίο να έχεις Μέντορα;

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ο Δημήτρης είναι επιχειρηματικός αναλυτής σε μια κατασκευαστική επιχείρηση. Του έχουν αναθέσει να λειτουργεί ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης της παραγωγής στο κομπιούτερ. Ο διευθυντής του τον στέλνει σε ένα διήμερο σεμινάριο να μάθει το σύστημα που θα χρησιμοποιεί. Τώρα που γύρισε στη δουλειά αντιλαμβάνεται το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος. Ποτέ του δεν είχε αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο. Οι μέρες περνούν , το άγχος του αυξάνεται και αντιλαμβάνεται ότι δεν κάνει τη πρόοδο που θα έπρεπε και που απαιτούν οι ανώτεροί του. Αλλά ποιος μπορεί να τον βοηθήσει; Και από ποιον να ζητήσει βοήθεια χωρίς να φανεί ανίκανος και χαζός.. αφού αυτόν είχαν στείλει να μάθει.
Τέτοια σενάρια παίζονται καθημερινά στους χώρους εργασίας και των επιχειρήσεων. Ικανοί και ευσυνείδητοι άνθρωποι βρίσκονται εκτεθειμένοι χωρίς καθοδήγηση για το πώς θα αντιμετωπίσουν μια νέα πρόκληση.

Η συνεργασία με το Μέντορα αυξάνει την κερδοφορία και την αποδοτικότητά σου!

Η επίσημη εκπαίδευση στην αίθουσα (σχολεία) είναι μόνο το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ικανοτήτων. Διάφορα στοιχεία προσωπικής ανάπτυξης που ΔΕΝ καλύπτονται στα σχολεία είναι:

 • Εφαρμογή. Η εφαρμογή στην πράξη είναι που παράγει πραγματική μάθηση.
 • Πραγματικά Προβλήματα. Οι δεξιότητες αναπτύσσονται έξω. Οι προσομοιώσεις και οι υποθετικές καταστάσεις στην αίθουσα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
 • 100 % σχετικές με τις ανάγκες σου. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι σχετική με το μέγεθος, τη πολυπλοκότητα και τις ιδιαιτερότητες της δικής σου δουλειάς και του έργου που πρέπει να παράγεις.
 • Δέσμευση: Το ότι παρακολουθείς ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο δεν εξασφαλίζει και την εφαρμογή του στη εργασία σου. Μια νέα τεχνική απαιτεί τις περισσότερες φορές ένα γενικότερο αριθμό αλλαγών και προσαρμογών στη δουλειά μας που πολλοί δεν είμαστε πρόθυμοι ή ικανοί να τις κάνουμε. Το να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση στη χρήση μιας νέας τεχνικής, απαιτεί , και μετά την αρχική εκπαίδευση, συνεχή βοήθεια και επίβλεψη/ καθοδήγηση από κάποιον έμπειρο που ήδη είναι άνετος σε αυτή.

Τι πετυχαίνει η συνεργασία (mentoring);

Βοηθάει τον μαθητευόμενο (εκπαιδευόμενο, πελάτη, μαθητή κ.λ.π.) να:

 • να εκτελέσει μια δουλειά για πρώτη φορά
 • να αναπτύξει νέες ικανότητες
 • να πετύχει επαγγελματική κατάρτιση
 • να νοιώσει άνετα σε μια νέα δουλειά
 • να επιλέξει μια καριέρα
 • να καταλάβει τη κουλτούρα μιας επιχείρησης
 • να αναπτύξει μια επιχείρηση
 • να υποστηρίξει όπου υπάρχει ανάγκη

Ποια είναι τα οφέλη για τον μαθητευόμενο (εκπαιδευόμενο, μαθητή, πελάτη, επιχειρηματία κ.λ.π.)

 • Αυτοπεποίθηση για να πετύχει. Παρακολουθώντας τον Μέντορα και καθοδηγούμενος από αυτόν αποκτά σωστή ψυχολογία για την επίτευξη των στόχων
 • Επιταχύνει τη προσωπική εξέλιξη. Ο εκπαιδευόμενος αποκτά τις απαιτούμενες δεξιότητες πολύ γρηγορότερα και χωρίς πολλά λάθη από ότι αν προσπαθούσε εντελώς μόνος του.
 • Ικανοποίηση στη δουλειά. Η ικανοποίηση και η χαρά στη δουλειά βελτιώνεται ως φυσικό αποτέλεσμα της ευχέρειας, της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας σε ένα νέο τομέα.
 • Επίτευξη υψηλότερης θέσης. Μέσω της εκπαίδευσης και της συνεργασίας με ικανά άτομα και σε θέσεις κλειδιά επιτυγχάνεται γρηγορότερη επαγγελματική ανέλιξη.
 • Διεύρυνση των επαγγελματικών οριζόντων και ευκαιριών. Καλύτερη αντίληψη των δυνατοτήτων της αγοράς.

Ο Μέντορα προσφέρει..

 • Παροχή και καθοδήγηση του εκπαιδευόμενου σε εκπαιδευτικό υλικό και ευκαιρίες χρήσης των νέων δεξιοτήτων.
 • Δείχνοντας στον εκπαιδευόμενο πώς να αποκτήσει, να εκτελεί τις νέες δεξιότητες σε νέες εργασίες και παροχή ανατροφοδότησης (συμβουλών) σχετικά με το αποτέλεσμα.
 • Συμβουλές –βοηθώντας τον εκπαιδευόμενο στη διερεύνηση συνεπειών πιθανών επιλογών και πράξεων. Πάντα δίπλα του ως  φίλος, σύμβουλος και καθοδηγητής.
 • Δικτύωση- βοηθά στην ανάπτυξη επαγγελματικών σχέσεων και επαφών για την επίτευξη των στόχων.

Βρείτε μας και στο Facebook

 

Ομάδες Ανάπτυξης του SuccessMentor

Σου έχουν δοθεί οι ίδιες ώρες σε μια μέρα που δόθηκαν στον Αϊνστάιν, στον Ντα Βίντσι, στον Σωκράτη, στον Έντισον και σε όλους τους άλλους που μεγαλούργησαν. Σε τι λοιπόν αφιερώνεις τον εαυτό σου και με τι καταπιάνεσαι προσπαθώντας να βελτιώσεις, από κάθε άποψη, το επίπεδο της ζωής σου;

Μάθε περισσότερα

 • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

  Περισσότερα

 • Μεγάλη Επιτυχία

  Μεγάλη Επιτυχία

  Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

  Περισσότερα

 • International Coach Federation

  International Coach Federation

  O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board  e-genius.gr ...intelligent web software