Γράφτηκε στις .

Η έλλειψη ύπνου συρρικνώνει τον εγκέφαλό μας

Μπορεί η αϋπνία να μειώσει τον όγκο του εγκεφάλου μας; Σύμφωνα με μια πρόσφατη Ευρωπαϊκή έρευνα σε θέματα νευρολογίας η απάντηση , δυστυχώς είναι καταφατική.

Οι ερευνητές μελέτησαν και μέτρησαν τον όγκο των εγκεφάλων σε 147 ενήλικες, ηλικίας από 20 – 84 ετών. Με MRI τομογραφίες, εξέτασαν την σχέση των προβλημάτων ύπνου (αϋπνία) και την επίδραση που μπορεί να έχουν στον όγκο του εγκεφάλου. Εξέτασαν του εγκεφάλους πριν και μετά το πέρας της έρευνας που είχε διάρκεια 3,5 ετών.

Το 35 % όσων συμμετείχαν είχαν προβλήματα ύπνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν με σαφήνεια μεγαλύτερη μείωση του όγκου του εγκεφάλου αυτών που υπέφεραν από αϋπνίες. Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν δραματικότερη μείωση σε όσους ήταν μεγαλύτεροι των 60 ετών.

Εκατοντάδες άλλες έρευνες έχουν δείξει τη σημασία που έχει ο καλός και αρκετός ύπνος στην υγεία του εγκεφάλου μας. Οι «φτωχές» συνήθειες ύπνου επηρεάζουν με πολλούς τρόπους την υγεία EAαι τις λειτουργίες του και κατηγορούνται ως σοβαροί παράγοντες σε διάφορες εγκεφαλικές ασθένειες όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Επίσης φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά η μνήμη μας και να φθείρει τα εγκεφαλικά μας κύτταρα

Επιμέλεια: Γιάννης Αραχωβίτης