Η έλλειψη ύπνου συρρικνώνει τον εγκέφαλό μας

Μπορεί η αϋπνία να μειώσει τον όγκο του εγκεφάλου μας; Σύμφωνα με μια πρόσφατη Ευρωπαϊκή έρευνα σε θέματα νευρολογίας η απάντηση , δυστυχώς είναι καταφατική.

Οι ερευνητές μελέτησαν και μέτρησαν τον όγκο των εγκεφάλων σε 147 ενήλικες, ηλικίας από 20 – 84 ετών. Με MRI τομογραφίες, εξέτασαν την σχέση των προβλημάτων ύπνου (αϋπνία) και την επίδραση που μπορεί να έχουν στον όγκο του εγκεφάλου. Εξέτασαν του εγκεφάλους πριν και μετά το πέρας της έρευνας που είχε διάρκεια 3,5 ετών.

Το 35 % όσων συμμετείχαν είχαν προβλήματα ύπνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν με σαφήνεια μεγαλύτερη μείωση του όγκου του εγκεφάλου αυτών που υπέφεραν από αϋπνίες. Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν δραματικότερη μείωση σε όσους ήταν μεγαλύτεροι των 60 ετών.

Εκατοντάδες άλλες έρευνες έχουν δείξει τη σημασία που έχει ο καλός και αρκετός ύπνος στην υγεία του εγκεφάλου μας. Οι «φτωχές» συνήθειες ύπνου επηρεάζουν με πολλούς τρόπους την υγεία EAαι τις λειτουργίες του και κατηγορούνται ως σοβαροί παράγοντες σε διάφορες εγκεφαλικές ασθένειες όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Επίσης φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά η μνήμη μας και να φθείρει τα εγκεφαλικά μας κύτταρα

Επιμέλεια: Γιάννης Αραχωβίτης

 • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

  Περισσότερα

 • Μεγάλη Επιτυχία

  Μεγάλη Επιτυχία

  Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

  Περισσότερα

 • International Coach Federation

  International Coach Federation

  O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board  e-genius.gr ...intelligent web software