Ανάπτυξη Νοητικών Ικανοτήτων

Τι κάνουμε

Το Ελληνικό Κέντρο Μνημοτεχνικής ασχολείται επαγγελματικά και συστηματικά με την ανάπτυξη και διάδοση της αρχαίας Ελληνικής τέχνης της μνημοτεχνικής σε συνδυασμό με την Ανάπτυξη των Νοητικών Ικανοτήτων του ανθρώπου, βασιζόμενοι στις ανακαλύψεις των σύγχρονων επιστημών (νευροψυχολογία, νευροπλαστική, συμπεριφορισμό, μοντέλα μάθησης, συντελεστική και κλασική μέθοδο, επιγεννετική κ.λ.π.). Συνεργαζόμαστε με κορυφαία ιδρύματα και διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου από Ελλάδα και εξωτερικό.

Θέλουμε να αναδείξουμε εκείνες τις τεχνικές και πρακτικές που βοήθησαν τους αρχαίους Έλληνες να αναπτύξουν ανεπανάληπτες νοητικές ικανότητες, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε έναν αξεπέραστο πολιτισμό και μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη στο σύνολο των επιστημών. Η ανθρώπινη διάνοια, ο νους, αποδεδειγμένα έχει απεριόριστες δυνατότητες. Αυτό που λείπει είναι η συστηματική χρησιμοποίηση των κατάλληλων μεθόδων και τεχνικών για την ενεργοποίησή τους, την ανάπτυξή τους και την εφαρμογή τους στην καθημερινότητα (στο σχολείο, στη δουλειά, σε οτιδήποτε προσπαθούμε να διακριθούμε). Ευτυχώς οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια μέσω των δυνατοτήτων της τεχνολογίας και της συσσωρευμένης γνώσης ξεψαχνίζουν τα μυστικά του ανθρώπινου νου. Τα τελευταία λίγα χρόνια οι γνώσεις μας γύρω από την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας πολλαπλασιάστηκαν δραματικά.

athina

Η πολύτροπος θεά των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών και της σοφίας Αθηνά

Όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να εστιάσουμε σε πρακτικές που οδηγούν με βεβαιότητα στην ανάπτυξη εκπληκτικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων που αποτελούν πανίσχυρα και αποτελεσματικά εργαλεία στη ζωή μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος για να πετύχει απαιτείται να είναι υπεραθλητής μάθησης. Καλείται να αντιλαμβάνεται γρήγορα, να θυμάται και να εφαρμόζει με ακρίβεια πολλά και πολύπλοκα πράγματα, να απορροφά συνεχώς νέα δεδομένα σε ένα τάχιστα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Χωρίς αυτοπεποίθηση, που απορρέει από τη πίστη στις μαθησιακές του ικανότητες και χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία σύντομα χάνει την επαφή με την εξέλιξη. Θεωρείται εκτός εποχής, ξεπερασμένος, μη χρήσιμος και περιττός.

Το Ελληνικό Κέντρο Μνημοτεχνικής έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και αυτή την ανάγκη. Οι συνήθεις εκπαιδευτικές πρακτικές σίγουρα έχουν προσφέρει σημαντικό έργο. Παρόλα αυτά είναι δύσκαμπτες, βραδύνουσαες και σε πολλά σημεία δεν λαμβάνουν υπόψη τους, ούτε ενσωματώνουν τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και εξελίξεις. Οι ανάγκες του σημερινού μαθητή είναι πολλές και πολύπλοκες και δεν καλύπτονται με ευκολία. Απαιτούνται σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές, ολιστική προσέγγιση και υποστήριξη. Όλα παίζουν το ρόλο τους και όλα πρέπει να ελέγχονται και να ρυθμίζονται ώστε να μεγιστοποιείται η απόδοση του. Ο τρόπος μελέτης, ο ύπνος, η διατροφή, η συχνότητα και ο τρόπος των επαναλήψεων, το περιβάλλον μελέτης και η ψυχολογία του μαθητή, η συναισθηματική του νοημοσύνη, είναι μόνο λίγοι από τους κρίσιμους παράγοντες που πρέπει να προσέχουμε.

mnimotexniki 05

Στόχος του Ελληνικού Κέντρου Μνημοτεχνικής και Ανάπτυξης Νοητικών Ικανοτήτων είναι να προσφέρει στους μαθητές της πατρίδας μας, ανεξαρτήτου ηλικίας και αντικειμένου, ένα σύγχρονο, δοκιμασμένο και αποτελεσματικό τρόπο μάθησης. Ένα τρόπο που θα κάνει τη δουλειά τους (τη μάθηση) ευκολότερη, γρηγορότερη, καλύτερη και πιο ευχάριστη. Έναν τρόπο που θα τους βοηθήσει σημαντικά στους επαγγελματικούς και προσωπικούς στόχους τους.

Advanced Learning Skills

Πληροφορίες για προγράμματα, σεμινάρια και συνεργασίες στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ποιοι είμαστε

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Άρθρα

Τροφές που «σαμποτάρουν» τον εγκέφαλό μας

Η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το λίπος της κοιλιάς και την περιφέρειά μας. Αυτά που επιλέγουμε να φάμε είτε θα ενισχύσουν τη δύναμη του μυαλού μας, προσφέροντάς μας μια πιο παραγωγική ζωή που θα διαρκέσει περισσότερο, είτε αντίθετα, θα επηρεάσει και θα μειώσει την πνευματική μας ευεξία.

Έχουμε ακούσει διάφορα για τα τρόφιμα που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως τα μούρα και ο σολομός που ενισχύουν τη μνήμη και κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Αλλά τι γίνεται με τους γνωστούς ενόχους που προκαλούν βλάβες στο μυαλό μας, όπως η «ομίχλη» του εγκεφάλου, ή χειρότερα, το Αλτσχάιμερ; Ειδικοί νευροεπιστήμονες τονίζουν τα τελευταία χρόνια ότι, όπως αποδεικνύεται, οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με αυτές που πρέπει να καταναλώνουμε.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Η ζάχαρη είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα επεξεργασμένων υδατανθράκων. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα σιτηρά όπως το λευκό αλεύρι. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) αυτών των υδατανθράκων είναι υψηλός, πράγμα που σημαίνει ότι αφομοιώνονται εύκολα από το σώμα και μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Η ύπαρξη υπερβολικών ποσοτήτων τροφίμων με υψηλό GI έχει συσχετισθεί με βλάβες της λειτουργίας του εγκεφάλου. Επίσης, όσο υψηλότερο είναι το σάκχαρο στο αίμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, ο οποίος έχει συνδεθεί με τη νόσο του Alzheimer.

Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα ψάρια, ιδιαίτερα τα μεγάλα που ζουν περισσότερο και συνεπώς συσσωρεύουν περισσότερο από αυτή τη νευροτοξίνη, τον υδράργυρο. Επηρεάζει τη γνωστική μας ικανότητα, κυρίως την παρεγκεφαλίδα, το τμήμα δηλαδή του εγκεφάλου που ελέγχει την ισορροπία, το συντονισμό και την όραση. Περιορίστε την κατανάλωση ψαριών όπως του τόνου και του ξιφία. Ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, από την άλλη πλευρά, είναι χαμηλά σε υδράργυρο και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φιλικά για τον εγκέφαλο ωμέγα-3.

Ακόρεστα λιπαρά και μερικώς υδρογονωμένα έλαια

Τα τρανς υπάγονται στην κατηγορία των ακόρεστων λιπαρών που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία του εγκεφάλου καθώς μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των βήτα-αμυλοειδών πεπτιδικών πλακών και συνεπώς του κινδύνου για γνωστικές διαταραχές. Ακόμη πιο επιβλαβή είναι τα τεχνητά trans λιπαρά, τα οποία μπορούν να βρεθούν στα συσκευασμένα και τα τηγανητά τρόφιμα, όπως τα μπισκότα, το έτοιμο ποπ κορν, τα muffins ή τα έτοιμα κέικ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταναλώνουμε τρόφιμα που αναγράφουν "μερικώς υδρογονωμένα έλαια" στον κατάλογο των συστατικών τους. Είναι ο κωδικός για τα trans-λιπαρά , τα οποία, εκτός από την αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας και των καρδιοπαθειών, βλάπτουν και το μυαλό μας. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση τηγανητών συμβάλλει στη δημιουργία φλεγμονών και στο μειωμένο όγκο του εγκεφάλου.

Προστιθέμενη ζάχαρη-ζαχαρούχα αναψυκτικά και ροφήματα-τεχνητά γλυκαντικά

Η περίσσεια ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αιχμές ινσουλίνης και φλεγμονή με αποτέλεσμα την αγγειακή και νευρωνική βλάβη, τονίζουν οι ειδικοί. Οι μεγάλες ποσότητες σακχάρου προκαλούν τον ερεθισμό και τη δυσλειτουργία του ιππόκαμπου, του κέντρου ελέγχου της μνήμης του εγκεφάλου. Τα ποτά με ζάχαρη όπως τα ενεργειακά ποτά, οι χυμοί και τα αναψυκτικά μπορεί επίσης να είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για Alzheimer, άνοια αλλά και διαβήτη. Τέλος, τα πρόσθετα και τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη μνήμη και σε γνωσιακή πτώση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φρουκτόζης θα μπορούσε επίσης να παρεμποδίσει τον τρόπο με τον οποίο τα εγκεφαλικά κύτταρα χρησιμοποιούν και αποθηκεύουν τη ζάχαρη για την ενέργεια που απαιτείται στην ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων και της μάθησης.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και fast food

Πρόκειται για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λίπη και ζάχαρη. Πατατάκια, έτοιμα γεύματα και σάλτσες υπάγονται στην κατηγορία των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Δεν έχουν μόνο πολλές θερμίδες, αλλά υπολείπονται σημαντικά σε θρεπτικά συστατικά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο fast food καθώς έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά γρήγορο φαγητό έχουν 40% υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη και παρακμή της γνωστικής λειτουργίας.

Αλκοόλ

Οι αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στο σώμα είναι πολλές και περιλαμβάνουν το σοβαρό αντίκτυπο και στον εγκέφαλό μας. Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές αλλαγές στο σώμα και να διαταράξει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται από τον εγκέφαλο για τους σκοπούς της επικοινωνίας. Επίσης, οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στο αλκοόλ μπορεί να αναπτύξουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Β1 που με τη σειρά της, μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους των εγκεφαλικών διαταραχών.

Φωτεινή Πουρνάρα

πηγή: itrofi.gr

Βίντεο

Προσφορές

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

  Περισσότερα

 • Μεγάλη Επιτυχία

  Μεγάλη Επιτυχία

  Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

  Περισσότερα

 • International Coach Federation

  International Coach Federation

  O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board  e-genius.gr ...intelligent web software