Ανάπτυξη Νοητικών Ικανοτήτων

Τι κάνουμε

Το Ελληνικό Κέντρο Μνημοτεχνικής ασχολείται επαγγελματικά και συστηματικά με την ανάπτυξη και διάδοση της αρχαίας Ελληνικής τέχνης της μνημοτεχνικής σε συνδυασμό με την Ανάπτυξη των Νοητικών Ικανοτήτων του ανθρώπου, βασιζόμενοι στις ανακαλύψεις των σύγχρονων επιστημών (νευροψυχολογία, νευροπλαστική, συμπεριφορισμό, μοντέλα μάθησης, συντελεστική και κλασική μέθοδο, επιγεννετική κ.λ.π.). Συνεργαζόμαστε με κορυφαία ιδρύματα και διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου από Ελλάδα και εξωτερικό.

Θέλουμε να αναδείξουμε εκείνες τις τεχνικές και πρακτικές που βοήθησαν τους αρχαίους Έλληνες να αναπτύξουν ανεπανάληπτες νοητικές ικανότητες, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε έναν αξεπέραστο πολιτισμό και μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη στο σύνολο των επιστημών. Η ανθρώπινη διάνοια, ο νους, αποδεδειγμένα έχει απεριόριστες δυνατότητες. Αυτό που λείπει είναι η συστηματική χρησιμοποίηση των κατάλληλων μεθόδων και τεχνικών για την ενεργοποίησή τους, την ανάπτυξή τους και την εφαρμογή τους στην καθημερινότητα (στο σχολείο, στη δουλειά, σε οτιδήποτε προσπαθούμε να διακριθούμε). Ευτυχώς οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια μέσω των δυνατοτήτων της τεχνολογίας και της συσσωρευμένης γνώσης ξεψαχνίζουν τα μυστικά του ανθρώπινου νου. Τα τελευταία λίγα χρόνια οι γνώσεις μας γύρω από την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας πολλαπλασιάστηκαν δραματικά.

athina

Η πολύτροπος θεά των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών και της σοφίας Αθηνά

Όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να εστιάσουμε σε πρακτικές που οδηγούν με βεβαιότητα στην ανάπτυξη εκπληκτικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων που αποτελούν πανίσχυρα και αποτελεσματικά εργαλεία στη ζωή μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος για να πετύχει απαιτείται να είναι υπεραθλητής μάθησης. Καλείται να αντιλαμβάνεται γρήγορα, να θυμάται και να εφαρμόζει με ακρίβεια πολλά και πολύπλοκα πράγματα, να απορροφά συνεχώς νέα δεδομένα σε ένα τάχιστα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Χωρίς αυτοπεποίθηση, που απορρέει από τη πίστη στις μαθησιακές του ικανότητες και χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία σύντομα χάνει την επαφή με την εξέλιξη. Θεωρείται εκτός εποχής, ξεπερασμένος, μη χρήσιμος και περιττός.

Το Ελληνικό Κέντρο Μνημοτεχνικής έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και αυτή την ανάγκη. Οι συνήθεις εκπαιδευτικές πρακτικές σίγουρα έχουν προσφέρει σημαντικό έργο. Παρόλα αυτά είναι δύσκαμπτες, βραδύνουσαες και σε πολλά σημεία δεν λαμβάνουν υπόψη τους, ούτε ενσωματώνουν τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και εξελίξεις. Οι ανάγκες του σημερινού μαθητή είναι πολλές και πολύπλοκες και δεν καλύπτονται με ευκολία. Απαιτούνται σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές, ολιστική προσέγγιση και υποστήριξη. Όλα παίζουν το ρόλο τους και όλα πρέπει να ελέγχονται και να ρυθμίζονται ώστε να μεγιστοποιείται η απόδοση του. Ο τρόπος μελέτης, ο ύπνος, η διατροφή, η συχνότητα και ο τρόπος των επαναλήψεων, το περιβάλλον μελέτης και η ψυχολογία του μαθητή, η συναισθηματική του νοημοσύνη, είναι μόνο λίγοι από τους κρίσιμους παράγοντες που πρέπει να προσέχουμε.

mnimotexniki 05

Στόχος του Ελληνικού Κέντρου Μνημοτεχνικής και Ανάπτυξης Νοητικών Ικανοτήτων είναι να προσφέρει στους μαθητές της πατρίδας μας, ανεξαρτήτου ηλικίας και αντικειμένου, ένα σύγχρονο, δοκιμασμένο και αποτελεσματικό τρόπο μάθησης. Ένα τρόπο που θα κάνει τη δουλειά τους (τη μάθηση) ευκολότερη, γρηγορότερη, καλύτερη και πιο ευχάριστη. Έναν τρόπο που θα τους βοηθήσει σημαντικά στους επαγγελματικούς και προσωπικούς στόχους τους.

Advanced Learning Skills

Πληροφορίες για προγράμματα, σεμινάρια και συνεργασίες στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ποιοι είμαστε

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Άρθρα

Τροφές που «ακονίζουν» το μυαλό και φέρνουν καλύτερους βαθμούς

Μερικοί μαθητές μπορεί να μην δίνουν τη σημασία που χρειάζεται στην κατανάλωση των σωστών τροφών την περίοδο των εξετάσεων. Ο εγκέφαλος όμως απαιτεί ποιοτική διατροφή για να εξασφαλίσει τη βέλτιστη απόδοση, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Ακριβώς όπως ένα συνεπές πρόγραμμα μελέτης παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις, έτσι και ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η πνευματική οξύτητα είναι να ακολουθούν καθημερινά ένα υγιεινό και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο. Ποιες είναι λοιπόν οι τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο;

Αβοκάντο

Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, βελτιώνουν την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, φέρνοντας οξυγόνο και ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Τα ωμέγα-3 και η βιταμίνη Ε που περιέχουν προστατεύουν τον εγκέφαλο από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, λόγω του φολικού οξέος υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα σε περιόδους πίεσης και άγχους.

Μύρτιλα

Αυτά τα αντιοξειδωτικά φρούτα προστατεύουν τον εγκέφαλο από οξειδωτικές βλάβες και πρόωρη γήρανση. Πλούσια σε φλαβονοειδή, βελτιώνουν επίσης την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων, ενισχύοντας τη μνήμη, τη μάθηση και όλες τις γνωστικές λειτουργίες, τη συλλογιστική, τη λήψη αποφάσεων, τη λεκτική κατανόηση και την αριθμητική ικανότητα.

Μπρόκολο

Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη C, βιταμίνες Β, β-καροτένιο, σίδηρο, ίνες και βιταμίνη Κ. Όλες αυτές οι θρεπτικές ουσίες προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και απομακρύνουν τα βαρέα μέταλλα που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο. Εξίσου ωφέλιμα είναι και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά.

Μαύρη σοκολάτα

Η έντονη συγκέντρωση και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν την ανάγκη για μια γλυκιά παρασπονδία. Αποφύγετε τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα, επιλέγοντας μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο με χαμηλά σάκχαρα. Θα ικανοποιήσει αυτή τη γλυκιά επιθυμία αλλά θα προσφέρει, παράλληλα, αντιοξειδωτική προστασία και ταυτόχρονη ενίσχυση της διάθεσης. Οι φλαβονόλες της σοκολάτας βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.

Ξηροί καρποί

Ειδικά τα καρύδια, τα καρύδια Βραζιλίας και τα αμύγδαλα, είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Είναι πλούσιες πηγές ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Ε.

Βρώμη

Όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι εξαιρετικά, αλλά η βρώμη αξίζει ειδική μνεία. Είναι μια ιδανική επιλογή για το πρωινό, καθώς είναι ένας πολύπλοκος υδατάνθρακας, γεμάτος από φυτικές ίνες που απελευθερώνουν ενέργεια για ένα μεγάλο διάστημα. Οι βιταμίνες Β που περιέχει είναι μια πρώτη γραμμή άμυνας στην υποστήριξη του νευρικού συστήματος από το στρες και είναι επίσης πολύ αποτελεσματικές ως ενίσχυση της ενέργειας.

Πρωτεΐνες

Τα αυγά, τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι πρόδρομοι των νευροδιαβιβαστών, των εξειδικευμένων κυττάρων του εγκεφάλου που μας βοηθούν να διατηρούμε την πνευματική οξύτητά μας.

Ωμέγα-3 λιπαρά

Τα ψάρια έχουν αναγνωριστεί ως τροφή του εγκεφάλου εδώ και πάνω από 2.000 χρόνια. Τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχουν είναι θεμελιώδη για την ανθρώπινη ανάπτυξη, τη μάθηση, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Δενδρολίβανο

Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία με τη μυρωδιά του και μόνο. Βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, φτιάχνει τη διάθεση και δρα ως αντιοξειδωτικό.
Νερό

Μια πρόσφατη βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να ενισχύσει την προσοχή, την απόδοση και τη συγκέντρωση σχεδόν κατά 25%.

Φωτεινή Πουρνάρα

πηγή: itrofi.gr

Βίντεο

Προσφορές

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

  Περισσότερα

 • Μεγάλη Επιτυχία

  Μεγάλη Επιτυχία

  Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

  Περισσότερα

 • International Coach Federation

  International Coach Federation

  O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board  e-genius.gr ...intelligent web software