Επτά Τρόποι για να Προσελκύσεις τον Μέντορα σου!

mentorΕίχες ποτέ σου κάποιον δάσκαλό σου , κάποιον Μέντορά  σου, που σου είπε κάτι και συγκλόνισε ; Μου συνέβηκε σε μένα όταν έλαβα ένα μήνυμα από το τον  Μπρέντον Μπουρσάρντ!! (ένας από τους μέντορές μου).

« Μου έμαθες τόσα πολλά στο πως να αντιμετωπίζω τις διάφορές σε διαφορετικές κουλτούρες! Μου έμαθες ότι κάποια πράγματα δεν είναι το ίδιο στην Ευρώπη , ούτε και σε διαφορετικές χώρες. Σε ευχαριστώ που με βοήθησες να δω πιο ξεκάθαρα το τοπίο!»

 

 

Ναι, έκλαψα. Στη πραγματικότητα το διάβασα ξανά και ξανά για να το πιστέψω. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο « ήρωάς» μου θα έγραφε κάτι τέτοιο σε μένα! Με έκανε να αναλογιστώ πόσο τυχερός που ήμουν που είχα τόσους πολλούς και σημαντικούς δασκάλους / μέντορες που με βοήθησαν να αναπτυχθώ στη ζωή μου. Η ζωή μου θα ήταν τόσο διαφορετική χωρίς αυτούς. Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα είχα απογίνει και που θα βρισκόμουν.

Οι μέντορές μας εμφανίζονται με όλες τις μορφές και σε διαφορετικές περιπτώσεις. Παίρνουν διαφορετικούς ρόλους στη ζωή μας. Μπορεί να σε συμβουλέψουν για την οικογενειακή σου κατάσταση, στα οικονομικά σου, στη διατροφή σου, στη καριέρα σου. Μερικοί μπορεί να έχουν μια στενή , διαπροσωπική, σχέση μαζί σου. Κάποιοι άλλοι σε βοηθούν με τα βιβλία τους και διάφορα προγράμματα μάθησης και βελτίωσης. Κάποιοι μένουν στη ζωή σου για πολύ καιρό. Κάποιοι άλλοι μπορεί να μείνουν για λιγότερο χρόνο , για μια στιγμή, αλλά δίνοντάς σου μια καταπληκτική συμβουλή /ιδέα που έκανε όλη τη διαφορά στη ζωή σου σε εκείνη τη φάση. Κάθε μέντορα που είχες, σήμαινε κάτι σημαντικό για σένα - αλλά έχεις αναρωτηθεί «Τι είναι σημαντικό για το Μέντορά σου?»

Είναι πιθανόν αυτόν που θα επιλέξεις για να γίνει ο μέντοράς σου να ξεχωρίζει στο μυαλό σου. Αν τον θεωρείς ξεχωριστό, τότε πιθανότατα θα είναι ξεχωριστός και στα μάτια άλλων πιθανών μαθητών / πελατών. Έτσι, πως μπορείς εσύ να είσαι ξεχωριστός στα μάτια του μέντορά σου? Είναι πολύ σημαντική ερώτηση αλλά πολύ λίγοι την ρωτούν.

Πως ήμουν τυχερός και απόκτησα τόσους πολλούς και σπουδαίους μέντορες?

Αναλογιζόμενος από την εμπειρία μου  ως Μέντορας αλλά και ως μαθητής άλλων καταλήγω στα εξής:

1)Σκληρή δουλειά (περισσότερο από τους άλλους)

Αυτό φαίνεται αυτονόητο αλλά χρειάζεται ανάλυση. Αυτοί που δουλεύουν περισσότερο είναι λογικό να ξεχωρίζουν. Είναι εύκολο να το διαπιστώσεις. Είναι επίσης εύκολο να διακρίνεις αυτούς που προσπαθούν «να φανούν» ότι δουλεύουν. Οι μέντορες / δάσκαλοι έχουν εμπειρία και δεν ξεγελιόνται εύκολα. Πιθανότατα  έχουν δει πολλά και διάφορα τα μάτια τους. Κάθε χρόνο συνεργάζονται με πολλούς σε διάφορα επίπεδα και έχουν μάθει να κρίνουν.

Σε κάποιες φάσεις της ζωής στο σχολείο το έκανα και εγώ. Όταν έπρεπε να διαβάσω κάτι που δεν μου άρεσε, κράταγα το βιβλίο και το μυαλό μου ταξίδευε. Όταν με ρωτούσε η μητέρα μου «Διάβασες?» - «Ναι, μαμά. Από τις τρεις διαβάζω».

Αλλά τα αποτελέσματα των διαγωνισμάτων με διέψευδαν.

Στα μαθήματα που έδινα την καρδιά μου όμως , ήμουν ο αγαπημένος των καθηγητών μου. Εκεί ένοιωθα καλά , έβαζα τα δυνατά μου, ήθελα να είμαι ο πρώτος. Και οι καθηγητές μου το έβλεπαν και με αντάμειβαν. Ήταν εύκολο να ξεχωρίσω γιατί δούλευα σκληρότερα και περισσότερο  από τους άλλους.

Σαν υπεύθυνο άτομο για τη ζωή σου , θυμήσου …εσύ  ψάχνεις έναν μέντορα να σε βοηθήσει. Γιατί να σε βοηθήσει αν εσύ δεν είσαι πρόθυμος να δουλέψεις σκληρά?

2) Δείξε περισσότερο θάρρος από όλους

Θα έχετε ακούσει τους διάφορους προπονητές μπάσκετ να εκθειάζουν τον Διαμαντίδη και τον Σπανούλη … και δεν τους λένε μπράβο γιατί πέτυχαν  το κρίσιμο καλάθι , αλλά γιατί ως πραγματικά ατρόμητοι ηγέτες ήταν εκεί για να πάρουν τη μπάλα όταν αυτή έκαιγε και ζύγιζε τόνους ..(και οι άλλοι κρυβόντουσαν).

Ο λόγος για τον οποίο προσλαμβάνουμε ένα μέντορα είναι για να μας αλλάξει τον τρόπο που σκεπτόμαστε, νοιώθουμε ή ενεργούμε σε κάποια σημεία της ζωής μας. Αυτό γίνεται γιατί έχουμε στόχους που θέλουμε να πετύχουμε. Και το θάρρος είναι πολύ σημαντικό. Δεν έχει σημασία αν αποτύχουμε ή αν κάνουμε κάποια λάθη. Σημασία έχει αν είσαι πρόθυμος, αν έχεις το θάρρος να πάρεις την ευθύνη και το ρίσκο της προσπάθειας.

Γιατί να θέλει κάποιος προπονητής να συνεχίσει να σε βοηθάει αν εσύ δεν δείχνεις θάρρος (κότσια)?

3) Δείξε διάθεση μαθητή

Δέξου συμβουλές, παρακαλώ! Αναζήτησε τις γνώσεις και όχι την αυτοπροβολή.

Όταν πρωτοεκπαιδευόμουνα με το Μπομπ Μπέιλι , πριν από πολλά χρόνια, για να γίνω εκπαιδευτής σκύλων, ήξερα ότι δεν γνώριζα πολλά. Ήμουν πεινασμένος να μάθω. Ήμουν σαν σφουγγάρι, έτοιμος να απορροφήσω τα πάντα.

Αργότερα , όταν πήγα να μάθω ρητορική, ο Μέντοράς μου, καταξιωμένος διεθνώς, μου ζήτησε να γράψω σε ένα χαρτί την ομιλία μου. Προσπάθησα να του πω ότι δεν είχα συνηθίσει έτσι, ότι μπορούσα να μιλώ σε σεμινάρια για ώρες απ’ έξω, ότι δεν το χρειαζόμουν  κ.λ.π. Αυτός ευγενικά και ήρεμα που υπέδειξε ότι εγώ  είχα παρακαλέσει αυτόν για να με βοηθήσει. Χμμμμ..

Ήταν σαν σφαλιάρα. Ξύπνησα και κατέβηκα από το άλογο. Έπρεπε να ξαναγίνω πεινασμένος και να αφήσω τον εγωισμό μου κατά μέρος. Ακόμη και αν είχα αρχίσει να κερδίζω διαγωνισμούς ρητορικής, απείχα κατά πολύ από το να το παίζω άνετος και ξερόλας. Έπρεπε να ξαναγίνω μαθητής. Και συμμορφώθηκα.

Γιατί να θέλει ένας μέντορας να σε διδάξει αν εσύ δεν δείχνεις διάθεση μαθητή?

4) Σεβάσου το χρόνο τους και το χώρο τους

Με έναν άλλο γκουρού στο Marketing είχα τη δυνατότητα να τον καλέσω για δείπνο όταν έκανε διακοπές στην Ελλάδα και θα είχα την ευκαιρία να τον ρωτήσω και λίγα πράγματα. Ο Ντόιλ Σταιχερτ είναι  πραγματική διάνοια και ήθελα να επωφεληθώ τα μέγιστα από τη συνάντησή μας χωρίς να φανώ αγενής και να τον ζαλίσω. Για δυο βδομάδες πριν τη συνάντηση κάθισα και διάβαζα σαν τρελός και να γράφω τις πιο καυτές ερωτήσεις που θα ήθελα να κάνω.

Όταν μετά το κύριο γεύμα χαλαρώσαμε ήμουν προετοιμασμένος και με συνοπτικές διαδικασίες πήρα αυτό που προσδοκούσα. Όχι μόνο ωφελήθηκα τα μέγιστα αλλά και εντυπωσιάστηκε και ο ίδιος. Μου είπε ότι ήμουν από τους πιο προετοιμασμένους για τέτοιες καταστάσεις (επαγγελματικό γεύμα). Πήρα αυτό που ήθελα σεβόμενος το χρόνο του, τις διακοπές του και τις συνοδού μας J.

Μου συμβαίνει σε πολλούς πελάτες μου να πηγαίνω και να μην έχουν κάνει καμιά σχετική προετοιμασία. Ούτε καν τα βασικά και απαραίτητα. Έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος και για τις δυο πλευρές.

Φρόντισε να είσαι προετοιμασμένος και να έχεις συγκεκριμένους στόχους στη συνάντηση με το μέντορά σου. Βοήθησε τη διαδικασία της εκπαίδευσής σου. Κάνε την εκπαίδευση μια ευχάριστη, γρήγορη και  αποτελεσματική συνεργασία. Ο κάθε δάσκαλος χαίρεται να δουλεύει με μαθητές που είναι επιμελείς, πρόθυμοι και διευκολύνουν τη ροή ανταλλαγής υπηρεσιών.

Κάθε φορά που έχω προγραμματισμένη επαγγελματική συνάντηση (κατ’ ιδίαν, από το τηλέφωνο ή μέσω Skype) , όσοι μου στέλνουν κάποιες ερωτήσεις από πριν καταφέρνουν να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη και ταυτόχρονα μου δίνουν μια ιδέα το τι πραγματικά χρειάζονται.

Πολλές φορές κάποιοι πελάτες σε ρωτούν τα ίδια και τα ίδια πράγματα σε διαφορετικές συνεδρίες. Επίσης δεν φροντίζουν να κάνουν αυτά που τους έχεις ήδη συμβουλέψει και συμφωνήσατε την προηγούμενη φορά. Δεν μπαίνουν στο κόπο να μελετήσουν και να κάνουν πρακτική, ούτε διαβάζουν τα διάφορα άρθρα & Βίντεο που τους στέλνω δωρεάν. Για μένα είναι σαν έλλειψη σεβασμού του κόπου μου και του έξτρα χρόνου και συμβουλών που τους διαθέτω …Αλλά για πόσο καιρό..

Ποιος μέντορας θα θέλει να σου δίνει το χρόνο του (για πολύ) αν δεν σέβεσαι το δικό του?

5) Οι επιτυχίες σου είναι η καλύτερή τους ανταμοιβή.

Πολλοί μέντορες δεν μαθαίνουν πάντα για το πώς συνεχίστηκε η πρόοδος των μαθητών τους αφού τελειώσει η συνεργασία των δυο πλευρών. Αλλά να είσαι σίγουρος ότι θα τους άρεσε πολύ να μάθουν για την επιτυχία σου  μιας και αυτοί έβαλαν ένα λιθαράκι. Η κάθε περίπτωση επιτυχίας του μαθητή, δίνει χαρά και ικανοποίηση και στον μέντορα. Μην του την στερείς. Είναι αχαριστία.

Όταν μια μαθήτριά μου από την Αττάλεια της Τουρκίας, παρόλο που έπασχε από καρκίνο και θεώρησα ότι θα τα παρατούσε, με πήρε τηλέφωνο ένα χρόνο μετά και μου ανακοίνωσε ότι της παραχώρησαν εκπομπή στην τηλεόραση και ότι θα ήθελε να ήμουν ο πρώτος προσκεκλημένος της, πως νομίζεις ότι ένοιωσα? Σωστά μάντεψες..Φανταστικά!!

Μοιράζεσαι την επιτυχία σου με το μέντορά σας ή την κρατάς όλη για σένα? Του είπες  ένα «Ευχαριστώ δάσκαλε!»?

6) Ρώτησε τον εαυτό σου, « Τι να θέλει?»

Ειλικρινά , ακόμη και σήμερα αναρωτιέμαι πως κατάφερα να δημιουργήσω τόσα πράγματα στη ζωή μου και να μπορώ να μοιράζομαι τις γνώσεις μου και τις εμπειρίες μου με τόσο κόσμο. Μου προκαλεί έκπληξη που κατάφερα να μιλάω σε Πανευρωπαϊκά σεμινάρια και συνέδρια μαζί με άλλους κορυφαίους εισηγητές. Πως έγινε? Αν και συνήθως βάζουμε τους μέντορες ψηλά σε ένα βάθρο και νομίζουμε ότι τα ξέρουν όλα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι και αυτοί είναι άνθρωποι. Μπορεί να διαθέτουν περισσότερο ταλέντο, δεξιότητες ή γνώσεις σε κάτι, αλλά οι άνθρωποι σπανίως κατέχουν τα πάντα.

Υπάρχει συνήθως κάτι που χρειάζονται ή θέλουν. Για να το ανακαλύψτε , κάντε ερωτήσεις. Όταν ήθελα να δουλέψω με τη δασκάλα μου τη Τουρίντ Ρουγκάς προσπάθησα να δω τη χρειάζεται. Της άρεσε απλώς να εμφανίζεται στα σεμινάρια και να διδάσκει. Δεν της άρεσε καθόλου το οργανωτικό κομμάτι. Προσφέρθηκα να το αναλάβω εγώ και σύντομα, το 2001, συμπαρουσιάσαμε δυο από τα μεγαλύτερα στο κόσμο. Ήταν αρκετά χρονοβόρα για μένα δουλειά και πολύπλοκη , αλλά αν αυτό χρειαζόταν, αυτό έκανα για να συνεργαστώ με μια κορυφαία μέντορα. Τώρα κάποιοι άλλοι κάνουν το ίδιο για μένα. Οργανώνουν εκείνοι και εγώ απλώς πηγαίνω και ομιλώ.

Εκείνη την εποχή έκανα τα πάντα ώστε τα σεμινάρια να είναι καλά οργανωμένα, επιτυχημένα από κάθε άποψη ώστε να είμαι ο αγαπημένος της μέντοράς μου. Σήμερα η Τουρίντ είναι πρόεδρος του PDTE και εγώ αντιπρόσωπός του στην Ελλάδα και κάθε χρόνο μοιραζόμαστε τη σκηνή  σε Πανευρωπαϊκά συνέδρια σε όλη την Ευρώπη.

Ποιος μέντορας δεν θα ήθελε να συνεργαστεί με κάποιον που τον βοηθάει και προσθέτει αξία και στα δικά του όνειρα?

7) Ρώτησε  

Κάποτε μια μέντοράς μου, με χιλιάδες πωλήσεις στα βιβλία της (αυτοβελτίωσης), μου είπε: «Γιάννη , δεν μπορώ να σου απαντήσω σε κάτι που δεν ρωτάς.» Ουάου!! Οι μέντορες εκτιμούν τη ταπεινοφροσύνη. Αν ξέρεις τα πάντα, δεν χρειάζεσαι έναν μέντορα. Αν φοβάσαι να κάνεις μια «ηλίθια ερώτηση,» δεν λαμβάνεις απαντήσεις. Αν φοβάσαι να ζητήσεις από κάποιον να γίνει ο μέντοράς σου, τότε κάτσε και δούλεψε με την αυτοπεποίθησή σου. Μου προκαλεί εντύπωση όταν μου στέλνουν ένα μειλ ρωτώντας με αν θα αναλάμβανα κάποιον φίλο τους. J

Αλήθεια? Γιατί ρωτάς για κάποιον άλλο? Γιατί δεν με ρωτά ό ίδιος ο φίλος σου? Αυτό δείχνει ότι με θεωρούν ότι είμαι κάτι ..δυσκολοπροσβάσιμο- το οποίο δεν μου αρέσει καθόλου- ή ότι δεν έχουν τα κότσια να με ρωτήσουν οι ίδιοι. Αυτό κτυπάει καμπανάκι!! Αν πράγματι δεν έχεις τη δύναμη να κάνεις ούτε αυτή την ερώτηση, τότε καλά θα κάνεις να δώσεις σημασία σε αυτό που σου λέω.

«Αυτό είναι ανησυχητικό για σένα!»

Η Πατρίτσια Φριιπ λέει, « Αν δεν ρωτήσεις, η απάντηση είναι πάντα ΟΧΙ» . Θα μπορούσε να είναι ΟΧΙ ακόμα και αν ρωτούσες. Δεν πειράζει. Αλλά αν ήταν ΝΑΙ?

Θα ήθελα να είχα περισσότερο χρόνο να έκανα ιδιαίτερες συνεδρίες με  περισσότερο κόσμο. Αλλά δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Αναλαμβάνω μόνο λίγα άτομα κάθε χρόνο. Τους άλλους τους συστήνω τα ομαδικά μαθήματα (εξαιρετική περίπτωση) και  βεβαίως και τις άλλες εναλλακτικές και προγράμματα που διαθέτω. Αυτοί είναι οι τρόποι που μπορώ και προσφέρω χρήσιμες υπηρεσίες σε όσους είναι πεινασμένοι να μάθουν. Αυτές είναι οι δυνατότητες και τις προσφέρω σε λογικότατες τιμές ώστε να ωφεληθούν πολλοί.

Οι μέντορες είναι άνθρωποι και αυτοί. Έχουν τα θέλω τους, τις επιθυμίες τους, τις ανάγκες τους. Το γράμμα του Μπρέντον που επίτρεψε να δω τι είχα κάνει σωστά. Έχω βρει το σκοπό μου και είμαι συγκεντρωμένος να γίνω ο καλύτερος. Δεν λέω ότι είμαι ο καλύτερος, αλλά ότι βελτιώνουμε κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε βδομάδα. Προσπαθώ να ζω ακολουθώντας το «αποφασισμένος να εξελιχθώ»

Που θέλεις να φτάσεις? Τι θέλεις να γίνεις? Μην προσπαθείς να εντυπωσιάσεις τον μελλοντικό σου μέντορα, έχουν δει πολλά τα μάτια του. Έχε ακεραιότητα, δούλεψε σκληρά, έχει τη σωστή πρόθεση. Ποιος ξέρει! Όχι μόνο μπορεί να ελκύσεις το σωστό μέντορα αλλά ίσως προσθέσεις και εσύ νέα πράγματα στη ζωή του.

Διαβάστε ακόμη:

Μοναδικές στιγμές!

stigmesτου Γιάννη Αραχωβίτη

Ο χρονισμός μερικές φορές, τις περισσότερες δηλαδή, είναι το παν. Είναι η στιγμή, που αν την χάσεις, χάνεις και την ευκαιρία. Οι ευκαιρίες δεν είναι σπάνιες- παρουσιάζονται συχνά, αλλά είναι κρίμα να περνάνε και να μην τις βλέπουμε.

Και η ζωή μας είναι συλλογή από τέτοιες μοναδικές στιγμές. Γιατί αυτές είναι που μένουν. Αυτές είναι που ζωγραφίζουν τον καμβά του ταξιδιού μας.

Περισσότερα

Ωριμότητα

matureΗ ώριμη ηλικία δεν συνοδεύεται πάντα από την συναισθηματική ωριμότητα και αυτό γιατί πολλά άτομα νομίζουν ότι είναι παιδιά σε όλη τους την ζωή. Κατά βάθος είμαστε όλοι λίγο παιδιά και προσδοκούμε την προστασία των άλλων. Σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο να στηριζόμαστε μονάχα στα δικά μας πόδια χωρίς δεκανίκια. Η μεγάλη ευθύνη της φροντίδας του εαυτού μας αρχίζει εκεί κάπου στην εφηβεία και τελειώνει με τον θάνατο. Το άτομο μέσα σε αυτό το διάστημα συνειδητοποιεί πως θα υπάρξουν κρίσιμες στιγμές στην ζωή του που θα είναι μόνος.

Περισσότερα

Τι διαφορετικό κάνουν αυτοί που πετυχαίνουν από τους υπόλοιπους; 11 διαφορές που κάνουν όλη την διαφορά!!!

success-mentoringΟι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να πετύχουν διάφορα πράγματα στην ζωή τους. Άλλος θέλει να γίνει καλύτερος αθλητής, άλλος να αποκτήσει ένα μεγάλο σπίτι, ένας τρίτος να διακριθεί σε μια δουλειά που τον εκφράζει.

Και παρόλο που οι στόχοι τους είναι διαφορετικοί η διαδικασία και τα βήματα που πρέπει να κάνει ο καθένας είναι πάνω κάτω τα ίδια. Όλοι τους θα πρέπει να προσπαθήσουν, να κοπιάσουν για την απόκτηση των αγαθών αυτών, να κάνουν τις αλλαγές για να «ανέβουν» σε ένα διαφορετικό επίπεδο που θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους.

Περισσότερα

 • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

  Περισσότερα

 • Μεγάλη Επιτυχία

  Μεγάλη Επιτυχία

  Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

  Περισσότερα

 • International Coach Federation

  International Coach Federation

  O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board  e-genius.gr ...intelligent web software