Γράφτηκε στις .

Νέα σεζόν- νέο ξεκίνημα

-του Γιάννη Α. Αραχωβίτη

Ο Σεπτέμβριο παραδοσιακά προσφέρεται για νέες εργασιακές επιδιώξεις, για ανάπτυξη και για σπουδές. Το τι θα επιλέξεις, με ποιον θα συνεργαστείς και το πόσο αποφασισμένος είσαι να τα «δώσεις όλα» σε αυτή την προσπάθεια είναι βασικές προυποθέσεις για το αν θα πετύχεις.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, για αυτό ακολούθησε τα 5 επόμενα δοκιμασμένα βήματα. Το να ξεκινήσεις κάτι νέο ή να προωθήσεις τη δουλειά σου δεν είναι μια απλή βόλτα στο πάρκο. Χρειάζεται στρατηγική, ενθουσιασμό και ενέργεια. Δες το όλο θέμα σοβαρά. Η καριέρα σημαίνει πολλά για όλους του ανθρώπους, μιας και όλοι (ή οι περισσότεροι) έχουν ανάγκες, όνειρα και (θεμιτές) φιλοδοξίες

Ανάλαβε δράση – πάρε πρωτοβουλίες

Ο επαγγελματικός στίβος είναι απαιτητικός και ανταγωνιστικός. Έτσι χρειάζεται να βγάλεις ενέργεια, να έχεις ιδέες και προθυμία. Πρέπει να μπορείς να ξεχωρίσεις, να αποφασίσεις, να ελιχθείς. Μην είσαι χαλαρός, νωχελικός και αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους. Πάρε την τύχη σου στα χέρια σου, είτε χρειάζεται να σπουδάσεις, είτε να αλλάξεις κάτι, ή να αναπτυχθείς περισσότερο.

2) Να είσαι πρόθυμος να μάθεις

Μπορεί να έχεις κάποια πτυχία και πιστοποιητικά. Μπορεί να θεωρείς ότι τα ξέρεις όλα. Μπορεί να κουράστηκες να μαθαίνεις.

Δεν θέλω να σε δυσαρεστήσω, αλλά βγες από αυτλη την «αυταπάτη». Η μάθηση είναι μια δια βίου κατάσταση (για να μην πω ανάγκη). Η ζωή ή ίδια είναι μια διαδικασία συνεχούς μάθησης. Αν θέλεις να διακριθείς, θα πρέπει να έχεις τον διακόπτη μάθησης συνεχώς στο ON.

Όσα πτυχία και ποιστοποιητικά κι' αν έχεις ήδη αποκτήσει, όσο διάσημο κι' αν είναι το πανεπιστήμιο που αποφοίτησες, ο επαγγελματικός στίβος είναι άλλη κατάσταση. Η προθυμία προσαρμογής και μάθησης είναι καθημερνές απαιτήσεις αν θέλεις να "σκαρφαλώσεις" επαγγελματικά. Παράμεινε "μαθητής δια βίου". Πάντα να έχεις κάποιους (δάσκαλους) από τους οποίους να μαθαίνεις και πάντα να έχεις κάποιους μαθητές τους οποίους να διδάσκεις.

3) Επικονωνία

Οι καλές επικονωνιακές δεξιότητες είναι "κλειδί" στη δημιουργία καλού εργασιακού κλίματος. Αποφεύγεις τις παρεξηγήσεις με συνεργάτες και πελάτες. Το μήνυμά σου είναι ισχυρό, ξεκάθαρο, αποτελεσματικό.
Δούλεψε τον τρόπο που ακούς και μιλάς. Πρόσεξε την γκώσσα του σώματός. Ασχολήσου στοχευμένα και συστηματικά με την ανάπτυξη των επικονωνιακών σου δεξιοτήτων. Από την εποχή των ρητόρων (αρχαία Αθήνα) μέχρι και σήμερα είναι χαρακτηριστικό όλ

4) Γίνε άνθρωπος των πράξεων (όχι μόνο των λόγων)

Οι πράξεις μας "μιλούν" δυνατότερα από τα λόγια μας. Η αξία υπάρχει στις πράξεις μας και όχι στα "παχιά" λόγια. Μην παραμένεις στις υποσχέσεις χωρί ςνα παράγεις έργο. Δείξε με έργα (και όχι με περιαυτολογίες) την αξία σου.

5) Βάλε στόχους και πέτυχέ τους

Να θυμάσαι ότι δεν αμείβεσαι για να εργάζεσαι "σκληρά" ή να είσαι "απασχολημένος" ατελείωτες ώρες. Αμείβεσαι για να παραδίδεις συγκεκριμένα χρήσιμα αποτελέσματα (στόχους). Ο εργοδότης και ο πελάτης ενδιαφέρεται να γίνεται η δουλειά.

6) Ανάπτυξε πολύτιμες συνήθειες.

Αυτό που κάνεις σταθερά και με ευκολία γίνεται δυνατή συνήθεια (αυτοματισμός). Κάθε αυτοματισμός (απαιτεί) καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια, αφήνοντας έτσι διαθέσιμα ενεργειακά αποθέματα για ανάπτυξη και εστίαση σε νέες προκλήσεις. Αυτοματοποίησε κάποια πράγματα (κάνε τα συνήθειες) ώστε να απαιτούνται λιγότερες αποφάσεις και λιγότερη δύναμη θέλησης. Μην εξαντλείς τον ευατό σου με πολλά πράγματα. Κάποια κάνε τα εύκολες συνήθειες (αυτοματισμούς).