Το πένθος (η στενοχώρια) επηρεάζει τη μνήμη μας

 Του Γιάννη Α. Αραχωβίτη

Δύο πράγματα είναι σίγουρα, έγραφε ο Βενιαμίν Φρανγκλίνος : ο θάνατος και οι φόροι.

Παρόλα αυτά, κανείς δεν φαίνεται αρκετά προετοιμασμένος για το θάνατο ενός αγαπητού προσώπου. Η στενοχώρια είναι στενοχώρια.

Όλοι μας το έχουμε βιώσει όταν κόπηκε το νήμα ενός φίλου ή ενός συγγενικού μας πρόσωπου. Ο τρόπος που το βιώνει κάποιος μπορεί να είναι διαφορετικός. Άλλος το εκφράζει και άλλος δεν το εκφράζει (το κρατάει μέσα του).

Λόγω δουλειάς, μιλάω με πολλά άτομα (σε διαφορετικά στάδια πένθους), ακούω τον πόνο στη φωνή τους, το βλέπω στη ματιά τους. Έκανα μια μικρή έρευνα στο θέμα και μοιράζομαι μαζί σας λίγες σκέψεις.

Η στενοχώρια δεν αφορά μόνο την απώλεια εξαιτίας ενός θανάτου. Στενοχωριόμαστε για λογής λογής απώλειες και θεωρείται κοινωνικά φυσιολογικό και αποδεκτό. Το χάσιμο της υγείας μας, της δουλειάς μας, ενός κατοικίδιου, όλα είναι εν δυνάμει αιτίες «πένθους». Στατιστικά η διάλυση μιας ερωτικής σχέσης συχνά οδηγεί σε καταστάσεις μακριάς και βαθιάς λύπης και κατάθλιψης.

Αν μπορούσαμε να εξετάσου ψύχραιμα το τι βιώνουμε στην πραγματικότητα, τότε ίσως και να μπορούσαμε το αντιμετωπίσουμε καλύτερα και να συνεχίσουμε πιο άνετα τη ζωή μας.

penthos 02

Σύνθετη θλίψη

Και σαν μην φτάνουν όλα αυτά έχουμε και αυτό που ονομάζεται «σύνθετη ή πολύπλοκη» θλίψη. Όπως γίνεται ευθέως κατανοητό τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά και πολύπλοκα, όταν χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε ηρεμία και σταθερότητα (περίοδος πένθους).

Εδώ το πρόβλημα δεν είναι μόνο συναισθηματικό. Εδώ η στενοχώρια «τρώει» και το σώμα μας (όχι μόνο την ψυχή μας). Το ανοσοποιητικό μας σύστημα βρίσκεται συνεχούς καθεστώς συνεχούς προσβολής, οι ορμονική μας ισορροπία διαταράσσεται , τα επινεφρίδια κάνουν δυσβάσταχτες υπερωρίες. Εξασθενούμε, κουραζόμαστε εύκολα και αρρωσταίνουμε.

Αυτό που σημείωσα (από την έρευνα) είναι οι σοβαρές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και ιδιαίτερα στη μνήμη μας. Μια πρόσφατη έρευνα γύρω από τη λειτουργία της βραχυπρόθεσμης μνήμης αποδεικνύει, πέρα αμφιβολίας, ότι θλίψη (όταν κρατάει πολύ) της προξενεί σοβαρή ζημιά. Οι συμμετέχοντες με πολύπλοκη θλίψη, από τη μια μεριά, θυμόνταν τα πάντα σχετικά με τον αποθανόντα. Από την άλλη δεν μπορούσαν να ανακαλέσουν πράγματα που δεν είχαν σχέση μαζί του ή δυσκολεύονταν να σχηματίσουν νέες μνήμες.

Κάποιες άλλες έρευνες δηλώνουν ότι πολλοί θρηνούντες πάσχουν από διαταραχές μετατραυματικού στρες (ptsd), πώς ως γνωστό έχει και αυτό επιπτώσεις στη μνήμη και σε άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου. Κάποιες φορές οδηγεί σε περιστατικά πλήρους αμνησίας βασικών δεξιοτήτων.

Τα καλά νέα

penthos 03

Ας γνωρίζουμε αυτά. Ο καθένας θρηνεί, βιώνει και εκφράζει τον πόνο του με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετική ένταση. Ανάλογη μπορεί να είναι η ζημιά στη μνήμη μας. Συνήθως, στις «ανάλαφρες» περιπτώσεις, η μνήμη μας επανέρχεται. Στις σοβαρές όμως και μακροχρόνιες περιπτώσεις οι βλάβες μπορεί να είναι σημαντικές και μόνιμες.

Τι μπορούμε να κάνουμε

"Οι στεναχώριες είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη"- Βασίλισσα Ελισάβετ Β'.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το πένθος είναι μια φυσιολογική και νορμάλ κατάσταση. Έχει και αυτό τα θετικά του σημεία. Σε πρώτη φάση ανακουφιζόμαστε κατά κάποιο τρόπο. Τα υπόλοιπα όμως σωματικά σημάδια (αδυναμίες, κούραση, αρρώστιες, απώλεια μνήμης κ.λ.π.) είναι προειδοποιήσεις για αντίδραση. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να παραμείνουμε σε κατάσταση χρόνιου πένθους. Το τίμημα είναι βαρύ σε σωματικό, ψυχολογικό και νοητικό επίπεδο. Αν χρειάζεται, όταν δεν τα καταφέρνουμε μόνοι μας, καλό είναι να ζητάμε άμεσα βοήθεια από τους ειδικούς.

Προστατέψτε και καλιεργήστε τη μνήμη σας https://www.successmentor.gr/portal/brain-training

penthos 04

 

Διαβάστε ακόμη:

Εν μία νυκτί!

Εν μία νυκτί!

Όλοι μας έχουμε ακούσει για ανθρώπους που έγιναν (έκαναν) μεγάλη επιτυχία «εν μία νυκτί».

Και τους ζηλεύουμε, τους θαυμάζουμε και ευχόμαστε να συμβεί και σε εμάς. Να ξυπνήσουμε και ξαφνικά να είμαστε πρωτοσέλιδο, στις ειδήσεις και όλοι να μας γνωρίζουν και να μας μακαρίζουν.

Περισσότερα

Τίποτα δεν νικιέται μέχρι να το αντιμετωπίσεις!

eagleΌπλισε τον εαυτό σου με κουράγιο και αντιμετώπισε τις προκλήσεις της ζωής. Δεν θα νικήσεις τα πάντα που θα αντιμετωπίσεις αλλά τίποτα δεν νικιέται μέχρι να το αντιμετωπίσεις. Μην επιτρέπεις στον φόβο και την ανασφάλεια να σε σταματάει από το να πάρεις δύσκολες αποφάσεις.

Σήκω από τον καναπέ. Άσε την τηλεόραση! Σταμάτα να σπαταλάς το χρόνο σου ακούγοντας αρνητικές απόψεις (συμπεριλαμβανομένων και των δικών σου). Περιόρισε ότι σε αποσυντονίζει. Συγκεντρώσου και πάρε πλήρη ευθύνη και έλεγχο της ζωής σου. Μην αναλώνεσαι με τον να κατηγορείς τους άλλους ή να προσδοκάς από αυτούς να σε σώσουν. Εσύ οδηγείς την μοίρα σου. Εσύ έχεις τα κλειδιά ενός καλύτερου αύριο για σένα και τους αγαπημένους σου.

Περισσότερα

Που είναι η ευτυχία;

Που είναι η ευτυχία;

του Γιάννη Α. Αραχωβίτη
Success Mentor- Wealth Builder- Habits Expert

Η ευτυχία είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι ποθούν. Βεβαίως, οι περισσότεροι ψάχνουμε να την βρούμε σε λάθος μέρος, με αποτέλεσμα αντί για καλύτερα να νοιώθουμε χειρότερα.
Και αυτό συμβαίνει γιατί ψάχνουμε έξω από εμάς και ελπίζουμε, περιμένουμε από κάτι ή κάποιον άλλο να μας φέρει αυτό το δώρο.

Περισσότερα

  • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

    Περισσότερα

  • Μεγάλη Επιτυχία

    Μεγάλη Επιτυχία

    Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

    Περισσότερα

  • International Coach Federation

    International Coach Federation

    O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board



    e-genius.gr ...intelligent web software