Γράφτηκε στις .

Οι απαισιόδοξοι έχουν ένα κοινό σημείο

Είσαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος; Ο ψυχολόγος Μάρτιν Σέλινγκμαν, ο πατέρας της θετικής ψυχολογίας, αναφέρει, ότι σύμφωνα με τις έρευνές του, η αισιοδοξία είναι κάτι που μαθαίνεται. Παρατήρησε ότι οι αισιόδοξοι μιλάνε συνεχώς γύρω από αυτά που είναι και από αυτά που έχουν, παρά για αυτά που δεν είναι και δεν έχουν. Οι απαισιόδοξοι, από την άλλη μεριά, ασταμάτητα συζητούν (διαμαρτύρονται και γκρινιάζουν) γιατί τα πράγματα δεν είναι όπως θα έπρεπε και για αυτά που τους λείπουν.

Κανείς μας δεν γεννήθηκε απαισιόδοξος. Στην πραγματικότητα όλα τα παιδιά είναι από τη φύση τους αισιόδοξα, με μεγάλα όνειρα για το μέλλον. Αυτό μέχρι τη στιγμή, που αρχίζει ο "αρνητικός προγραμματισμός τους". Εκεί που τα παιδιά βλέπουν ευκαιρίες, δυνατότητες και πιθανότητες, οι ενήλικοι βλέπουν "ρεαλιστικές" δυσκολίες, ανυπέρβλητα εμπόδια, "αυτά δεν είναι για σένα". Συνεχώς με την "λογική" τους δηλητηριάζουν τα νεανικά μυαλά.

Και αναρωτιέται κάποιος τι να πιστέψει. Τα ανώριμα νιάτα, ή τα σοφά γεράματα; Ποια είναι η πραγματικότητα και ποιος έχει δίκιο; Κανείς δεν έχει δίκιο. Και η πραγματικότητα έχει σχέση με το πώς βλέπεις, πώς αντιλαμβάνεσαι και πώς αντιμετωπίζεις μια κατάσταση. Και ανάλογα τα γυαλιά (του αισιόδοξου ή του απαισιόδοξου) χρωματίζεται και παίρνει σάρκα και οστά η πραγματικότητά του καθενός.
Και βεβαίως τα μυαλά ενός παιδιού είναι εύκολο να επηρεαστούν, να μεταβληθούν τα πιστεύω του και να αλλάξει τα γυαλιά του.

Αν είσαι αισιόδοξος και τα πράγματα δεν πάνε όπως περιμένεις, ενδεχομένως να στεναχωρηθείς. Όταν όμως είσαι απαισιόδοξος και τα πράγματα δεν πάνε όπως περίμενες, τότε έχεις δίκιο. Σιγά σιγά επιλέγουμε να μην στενοχωριόμαστε και να έχουμε δίκιο. Εκπαιδευόμαστε να είμαστε κουμπωμένοι, να μην ξεμυτίζουμε, να καθόμαστε στα αυγά μας. Άλλωστε αυτό μας επαναλαμβάνουν και οι μεγαλύτεροί μας, που "θέλουν το καλό μας".

Η ζωή όμως μετριέται με το τι γινόμαστε, τι παράγουμε και τι καταφέρνουμε. Κατά τον Σέλιγκμαν, οι αισιόδοξοι πετυχαίνουν δέκα φορές περισσότερα από τους απαισιόδοξους. Η διαφορά είναι μεγάλη για να πούμε "δεν βαριέσαι!".

Ίσως είναι καιρός να αλλάξουμε τα μαύρα γυαλιά και να φορέσουμε πιο φωτεινά και χαμογελαστά. Απόφαση θέλει. Ας εστιάσουμε στα θετικά. Αν επιλέγουμε να μιλάμε, να νιώθουμε και να ενεργούμε αισιόδοξα, τότε θα πετύχουμε περισσότερα. Έχει αποδειχτεί, ότι ο αισιόδοξος και ο ευτυχισμένος πετυχαίνει περισσότερα γιατί είναι ευτυχισμένος και αισιόδοξος και όχι ευτυχισμένος / αισιόδοξος γιατί πετυχαίνει περισσότερα. Είναι η στάση ζωής του και όχι η επιτυχία που κάνει τη διαφορά. Ας επιλέξουμε τη σωστή οπτική γωνία και ας την φωτίσουμε με χαρά και αισιοδοξία.


Μαθήματα ανάπτυξης νοητικών ικανοτήτων

Για μικρούς και μεγάλους

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.