Τεχνικές Μνήμης-Πώς να μάθουν οι μαθητές (και όχι μόνο) τεχνικές μνήμης

Η μνήμη είναι ο πατέρας και η μητέρα της μάθησης. Χωρίς αυτή, μάθηση δεν υπάρχει.

Για σκέψου το λίγο. Κάθε διαγώνισμα που θα γράψει ή θα εξεταστεί ο κάθε μαθητής εξαρτάται σε τρομακτικά μεγάλο ποσοστό από το τι μπορεί να θυμηθεί. Καθώς επίσης και κάθε δουλειά που θα αναλάβει στη συνέχεια πάλι θα έχει να κάνει με το αν μπορεί να θυμηθεί αυτά για τα οποία προσλαμβάνεται και πληρώνεται. Γενικώς χωρίς μνήμη είμαστε χαμένοι και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως φυσιολογικά άτομα.

Και δυστυχώς ζούμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον και τρεφόμαστε με τέτοιες τροφές που όχι μόνο δεν βοηθούν τη μνήμη μας (και γενικότερα το μυαλό μας) αλλά τη βλάπτουν συστηματικά και μας οδηγούν τάχιστα στην πρόωρη απώλεια μνήμης, πρόωρη ανία και άλλες σοβαρές γνωστικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες (Αλτσχάιμερ).
Και αφού γνωρίζουμε ότι το κλειδί για την επιτυχία αλλά και για την ευτυχία είναι η δυνατότητά να έχουμε ισχυρή μνήμη (και υγιή εγκέφαλο και σώμα) θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα η προστασία και η καλλιέργειά της.

Για να επανέλθω στους μαθητές που τόσο πολύ χρειάζονται μια αποτελεσματική μνήμη για τα μαθήματά τους (και όχι μόνο), η γνώμη μου είναι, θα πρέπει να μάθουν τρόπους ορθής χρήσης της και συνεχούς βελτίωσής της. Γιατί, ως γνωστό, δεν υπάρχει καλή και κακή μνήμη, υπάρχει εκπαιδευμένη και μη εκπαιδευμένη. Η μνήμη είναι μία ικανότητα όπως όλες οι άλλες που μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά. Επίσης πρέπει να μάθουμε και τι βλάπτει τη μνήμη μας. Για παράδειγμα, η κακή στάση τους σώματός μας όταν καθόμαστε (το σκύψιμο προς το κομπιούτερ, όταν διαβάζουμε ξαπλωτοί κ.λ.π.) μειώνουν τη μνήμη μας κατά 15%. Αν είμαστε κατά 2% αφυδατωμένοι, η μνήμη μας επηρεάζεται αρνητικά έως και 20%. Αν τρώμε ζάχαρη, αν ξενυχτάμε, αν δεν ξεκουραζόμαστε, αν διαβάζουμε πολύ και πολλά άλλα δυσχεραίνουν την μάθηση και την συγκράτηση της.

Όπως είπαμε: Μια ισχυρή μνήμη είναι ευλογία για τον καθένα μας, πόσο μάλιστα για έναν σύγχρονο μαθητή που πρέπει να μάθει και να θυμάται χιλιάδες πράγματα σε μικρό χρονικό διάστημα και που θα εξεταστεί κάτω από τρομακτικά μεγάλη πίεση (κάτι που μας κάνει να ξεχνάμε και το όνομά μας, όπως λέμε).

Συνεπώς, η εξάσκηση της μνήμης είναι προτεραιότητα για κάθε μαθητευόμενο. Τον βοηθάει να μάθει περισσότερα, καλύτερα, ευκολότερα, γρηγορότερα. Τον βοηθάει να αριστεύσει στις εξετάσεις και να σπουδάσει αυτό που πραγματικά θέλει.

Αν είσαι ένα ένας μαθητής, ή γονιός που νοιάζεσαι για το παιδί σου, αποφάσισε σήμερα να ασχοληθείς σοβαρά με την υπόθεση: Τεχνικές μάθησης και καλλιέργεια μνήμης.

Αν χρειάζεσαι κάποια υπεύθυνη καθοδήγηση και βιβλία σχετικά με το πώς μπορείς να 5πλασιάσεις τη μνήμη σου επικοινώνησε μαζί μου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλ. 6945 954564.

 

Βελτίωσε την απόδοσή σου στη μάθηση https://www.successmentor.gr/portal/brain-training

Διαβάστε ακόμη:

Η πιο ισχυρή τεχνική μάθησης!

Η πιο ισχυρή τεχνική μάθησης!

Tώρα που τα διαγωνίσματα πλησιάζουν, η τύχη χιλιάδων μαθητών θα κριθεί από την ικανότητά τους να θυμούνται όλα αυτά που έχουν διαβάσει ολόκληρη τη χρονιά. Το έργο δύσκολο, ογκώδες, τρομακτικό. Το κρίνεται, εν πολλοίς, το μέλλον σου από τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι όμως μία σκληρή (ισως και λίγο άδικη) πραγματικότητα. για αυτό και πρέπει να ξέρουμε διάφορες τεχνικές μελέτης ώστε να μπορούμε να μαθαίνουμε και να θυμούμαστε περισσότερα, καλύτερα και ευκολότερα.

Περισσότερα

Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες!

tableτου Γιάννη Αραχωβίτη

Πολύ συχνά , πολλοί άνθρωποι, πετυχαίνουν πολύ λιγότερα πράγματα από αυτά που θα μπορούσαν.
Τι είναι αυτό που τους κρατάει χαμηλά; Γιατί δεν πλησιάζουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους; Πως μπορεί κάποιος να απελευθερώσει όλο του το δυναμικό; Γιατί θεωρούν ότι η (κάποια) ηλικία είναι μεγάλο εμπόδιο;

Όταν ήμουν μικρός άκουγα συνέχεια τους γονείς μου να λένε «Αυτό δεν είναι για την ηλικία σου. Τα παιδιά της ηλικίας σου δεν πρέπει να έχουν αυτό, να κάνουν εκείνο, ή να λένε το άλλο». Σκέτος βραχνάς μου είχε γίνει το όριο ηλικίας και άρχισα να ξυρίζομαι στα κρυφά για να βγάλω γένια μπας και μπορούσα να ξεγελάσω ακόμη και τους ίδιους τους γονείς μου.

Περισσότερα

Ο ηγέτης πηγαίνει μπροστά, δείχνει πρώτος το δρόμο!

alexanderΧειμώνας 326 π.χ. Νότια του ποταμού Υδραώτη (παραπόταμου του Υδάσπη, οι Έλληνες του Μέγα Αλέξανδρου πολιορκούν το ισχυρό φρούριο των Μαλλών (πιθανότατα σημερινό Multan). Και ενώ έχουν περάσει το εξωτερικό τείχος, ο Αλέξανδρος διαπιστώνει ολιγωρία και καθυστέρηση στην συνέχιση της πολιορκίας με την ταχύτητα και την ορμή που επιθυμεί ο ίδιος. Το να κυριεύσεις μια οχυρή θέση (πόσο μάλλον ένα οργανωμένο φρούριο) είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Ο αμυνόμενος συνήθως έχει το πλεονέκτημα μιας και περιμένει πίσω από το τείχος και από πλεονεκτική θέση.

Περισσότερα

  • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

    Περισσότερα

  • Μεγάλη Επιτυχία

    Μεγάλη Επιτυχία

    Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

    Περισσότερα

  • International Coach Federation

    International Coach Federation

    O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board



    e-genius.gr ...intelligent web software