Κάθε αρχή και δύσκολη

Πράγματι όταν ξεκινάμε κάτι, π.χ. να εκπαιδευτούμε σε κάτι άγνωστο, η προσπάθεια που απαιτείται είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που καταναλώνουμε όταν ασχολούμαστε με κάτι που μας έχει γίνει συνήθεια. Άλλωστε η εκπαίδευση έχει στόχο να μας καταστήσει επαρκείς και ικανούς σε κάτι, δηλαδή να το εκτελούμε σε υψηλό επίπεδο με όση λιγότερη ενέργεια και δυσκολία γίνεται. Συνήθεια σημαίνει ότι κάτι έχει γίνει αυτοματισμός, που το κάνω όπως λέμε εύκολα και με «κλειστά τα μάτια».

Το να μπορείς να συνηθίσεις στο κρύο, δηλαδή το σώμα σου να μη μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι καθόλου εύκολο. Και αυτό γιατί το σώμα έχει μάθει να αντιδρά αυτόματα (μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος» ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του από τον εχθρό (δριμύ ψύχος), όπως και όταν πιάνουμε ένα πυρωμένο σίδερο.Μέσω του ελέγχου του μυαλού μας όμως και της σταδιακής εκπαίδευσης του σώματος μας, ο άνθρωπος μπορεί επηρεάσει και να ελέγξει μέχρι σε ένα βαθμό αυτές τις ενστικτώδεις αντιδράσεις. Για παράδειγμα, ο πυροσβέστης, μέσω τις εκπαίδευσης, μαθαίνει να ελέγχει το φόβο του σε μια κατάσταση πυρκαγιάς.

Με την κατάλληλη νοητική, φυσική και ψυχολογική εκπαίδευση, ο εγκέφαλός μας και το σώμα μας μπορούν να χαλιναγωγηθούν, να παραμείνουν ήρεμα και χαλαρά σε αντίξοες συνθήκες. Οι δυσκολίες που δεν μας σκοτώνουν μας δυναμώνουν από κάθε άποψη. Τα κέρδη από των έλεγχο του εαυτού μας (νοητικά, σωματικά, συναισθηματικά) είναι μεγάλα και σημαντικά σε όλα τις φάσεις της ζωής μας. Ας βρει ο καθένας τι τον δυσκολεύει, τι ορθώνεται μπροστά του ως εμπόδιο. Ας βάλει στόχο να αναπτύξει μια στάση ζωής που να τον ενδυναμώνει, να του δίνει πίστη και ψυχολογία νικητή. Η κάθε πρόκληση που αναλαμβάνουμε, το κάθε εμπόδιο που ξεπερνάμε μας κάνει πιο δυνατούς. Έτσι όχι μόνο πετυχαίνουμε γενικώς περισσότερα αλλά και ζούμε περισσότερες εμπειρίες στη ζωή.

Έχουμε την τύχη να κατοικούμε σε μια χώρα που η θάλασσα είναι παντού και δίπλα μας. Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε τα μπάνια μας μόνο το κατακαλόκαιρο. Παρόλο που η κολύμβηση είναι με διαφορά ο καλύτερος τρόπος εκγύμνασης όλου του σώματος (σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες) εμείς το «στερούμαστε» στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου και το περιορίζουμε μόνο στους «καυτούς» μήνες. Έχουμε φτάσει να φοβόμαστε τόσο πολύ το κρύο που οι περισσότεροι κοιμόμαστε με ρούχα, πλακωμένοι κάτω από βαριά παπλώματα, με θέρμανση και κλειστές πόρτες και παράθυρα. Η παραμικρή πτώση της θερμοκρασίας μας κάνει να «τουρτουρίζουμε», να τρέμουμε, να ντυνόμαστε σαν κρεμμύδια και να μουρμουράμε όλη την ώρα για τον καιρό. Πυκνά συχνά πέφτουμε άρρωστοι από γρίπη, κρύωμα και ιώσεις.

Τα οφέλη της εξοικείωσης του εαυτού μας με το κρύο είναι τόσα πολλά που χρειάζεται πολύ χώρος και χρόνος για να τα αναφέρω σε αυτό το άρθρο. Χαρακτηριστικά όμως μπορώ να αναφέρω την καλύτερη σωματική υγεία και την καλύτερη λειτουργία του μυαλού. «Ρίξε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σου να συνέλθεις» δεν λέμε σε κάποιον που είναι κοιμισμένος και ζαλισμένος; Για σκεφτείτε να ρίχνετε περισσότερο κρύο νερό και σε όλο σας το σώμα πιο συχνά. Και ας μη φοβάστε ότι κάποιος (όπως η ξανθιά του βίντεο J ) σας πει τρελό. Κάνετε το κρύο φίλο στη ζωή σας. Απλώς η αρχή είναι … κρύα.

Διαβάστε ακόμη:

Το ισχυρότερο ατού του ανθρώπου!!!

xelonaτου Γιάννη Αραχωβίτη (SuccessMentor)

Πολλές φορές στη ζωή δεν κερδίζει η φυσική ικανότητα και τα μούσκουλα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα δυνατά τους σημεία για να πετυχαίνουν διάφορους στόχους. Και το ισχυρότερο ατού του ανθρώπου είναι το μυαλό του. Αρκεί βεβαίως να το χρησιμοποιήσει.

Περισσότερα

Γιατί ζουν οι άνθρωποι; Μια πρωτότυπη έρευνα της Washington Post

violinΜία πρωτότυπη έρευνα της εφημερίδας Washington Post κι ένα κοινωνιολογικό πείραμα για το γούστο, την αντίληψη και τις προτεραιότητες των ανθρώπων έγινε στο μετρό της Ουάσιγκτον.

Η διεξαγωγή του πειράματος
Ήταν γύρω στις 8 το πρωί της 12ης Ιανουαρίου του 2007 όταν, ένας νεαρός ντυμένος με ένα παντελόνι παραλλαγής, ένα μπλουζάκι μακό κι ένα κασκέτο, στάθηκε δίπλα σε έναν κάδο απορριμμάτων μιας πολυσύχναστης αποβάθρας.
Στα χέρια του κρατούσε ένα βιολί και άρχισε να παίζει κομμάτια του Μπαχ για περίπου μία ώρα. Ο κόσμος περνούσε βιαστικός για τη δουλειά του, όταν μετά από 3 λεπτά ένας μεσήλικας πρόσεξε ότι κάποιος έπαιζε μουσική. Κοντοστάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά συνέχισε βιαστικός τον δρόμο του.

Περισσότερα

Ο νόμος της έλξης και της απώθησης και τα σενάρια του νου

biorythmΌταν αυτοπαρατηρούμε τον εαυτό μας ……, ένα από τα πρώτα πράγματα που συνειδητοποιούμε είναι ότι οι σκέψεις που κάνουμε, επηρεάζουν τα συναισθήματα μας και την συμπεριφορά μας, και φυσικά την ζωή μας .

Σίγουρα όλοι έχουμε διαβάσει ή ακούσει το γνωστό ……….

Αυτό έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές και το έχουμε διαβάσει άλλες τόσες , ακούγεται όμορφο και φιλοσοφημένο, και πολύ ενδιαφέρον.

Ο Γιόγκι Μπάτζαν το λέει κάπως διαφορετικά ….αλλά κατά βάθος είναι το ίδιο ……….

<< Ο βιορυθμός σας καθορίζει την διάθεσή σας. Η διάθεσή σας καθορίζει την αρετή σας. Η αρετή σας καθορίζει την τάση σας. Η τάση σας καθορίζει την έλξη σας. Η έλξη σας καθορίζει την απόφασή σας. Η απόφασή σας καθορίζει την ζωή σας.>>

Περισσότερα

  • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

    Περισσότερα

  • Μεγάλη Επιτυχία

    Μεγάλη Επιτυχία

    Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

    Περισσότερα

  • International Coach Federation

    International Coach Federation

    O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board



    e-genius.gr ...intelligent web software