Γράφτηκε στις .

Φουστανέλα με σκαρπίνι!

Όταν ο Ντένις Ντίτεροτ αγόρασε ένα καινούριο, πανάκριβο σακάκι το 1795, αντιλήφθηκε ότι όλα τα υπόλοιπα ρούχα του που κατείχε ήταν πολύ κοινά, χαμηλότερης ποιότητας και γούστου και δεν ταίριαζαν με το νέο του «μοδάτο και αστραφτερό απόκτημα»

Έτσι λοιπόν ένιωσε την ανάγκη, ότι θα έπρεπε να αγοράσει αρκετά νέα ρούχα και πράγματα για να ταιριάξουν μαζί του.

Συμβαίνει σε όλους μας. Αγοράζουμε ένα νέο τραπέζι στο σπίτι και για να το ταιριάξουμε και να το αναδείξουμε καταλήγουμε να αλλάξουμε όλα μας τα έπιπλα, τις κουρτίνες, τα πολύφωτα, τους πίνακες στον τοίχο, το χρώμα του ψυγείου κ.λ.π. Κάτι που ουσιαστικά δεν το χρειαζόμαστε, ξεπερνάει τις δυνατότητές μας και ούτε είχαμε (αρχικά) την πρόθεση να κάνουμε.

Τα φαινόμενο αυτό επονομάστηκε το «σύνδρομο του Ντίτεροτ» και έχει καταστρέψει τα οικονομικά πολλών ανθρώπων και επιχειρήσεων.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις και να αντισταθείς σε αυτή την τάση να αγοράζουμε όλο και περισσότερα είναι να θέσεις ξεκάθαρα και αυστηρά κριτήρια αγορών και να ζεις μια πιο λιτή ζωή.

Μια άλλη τεχνική είναι να αγοράσεις πράγματα που εμπίπτουν μέσα στο τρέχον οικονομικό σου πλαίσιο. Μην παρασύρεσαι και βγαίνεις από αυτό. Αν χρειάζεσαι ένα πράγμα, αγόρασε αυτό που σου ταιριάζει τώρα και μόνο αυτό. Μην παρασύρεσαι και από τους πωλητές που προσπαθούν πάντοτε να σε παρασύρουν να αγοράσεις περισσότερα «συνοδευτικά».

Αντιστάσου στην τάση να ανταγωνίζεσαι στις αγορές τους άλλους, τους γείτονες, τους συγγενείς ,τους συναδέλφους, τους συμμαθητές. Ο καθένας έχει τον δικό του προϋF0ολογισμό και ανάγκες και δεν υπάρχει κανένας λόγος μπαίνουμε σε κούρσες εντυπωσιασμού.

Μάθε να ελέγχεις το μυαλό σου, τα συναισθήματά σου και τις αυθόρμητες αγορές. Απόκτησε αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι και που βρίσκεται μέσα στο δικό σου πλαίσιο. Ένα ακριβό σακάκι, χρειάζεται και το ανάλογο πουκάμισο, ζώνη, παπούτσια, ρολόι, μανικετόκουμπα κ.λ.π.

Φουστανέλα με σκαρπίνι δεν πάει. Μην κάνεις το πρώτο βήμα αλόγιστα γιατί δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει.

Με το να μάθουμε να ελέγχουμε τα έξοδά μας, να μη ξεπερνάμε τον προϋπολογισμό μας και με το να μην «τσιμπάμε» σε προσφορές και διαφημίσεις προστατεύουμε τα οικονομικά και σιγά σιγά οδηγούμαστε στο μονοπάτι της αυτάρκειας και της οικονομικής ελευθερίας.