Η σημασία που δίνουμε

Τίποτα στη ζωή δεν έχει διαφορετική σημασία πέρα από τη σημασία που του δίνουμε εμείς. Πώς δίνουμε νόημα σε κάτι; Σε πολλές περιπτώσεις είμαστε προγραμματισμένοι (από τη κουλτούρα μας, από το περιβάλλον). Γεγονός είναι το νόημα που δίνουμε σε κάτι είναι υποκειμενικό.

Μερικοί από μας πιστεύουμε ότι το να έχουμε επώνυμα ρούχα, ένα τέλειο σώμα, μια πόρσε και παχουλός τραπεζικούς λογαριασμούς είναι το νόημα της ζωής. Σε κάποια άλλα μέρη το να ζεις με ένα απλό ρούχο, το να είσαι συνδεδεμένος με τη φύση και να διαλογίζεσαι κάτω από ένα δέντρο είναι μια διαφορετική εκδοχή του σκοπού της ζωής και της επιτυχίας.

Μας έχουν μάθει ότι ο θάνατος είναι κάτι λυπηρό, ενώ κάποιοι λαοί πιστεύουν ότι μια ευχάριστη ευκαιρία για να απαλλαγούμε από το κουρασμένο και φθαρμένο σώμα μας, ώστε το πνεύμα να ξεφορτωθεί το βάρος του.

Φαντάσου να βρίσκεσαι στη μέση του ωκεανού χωρίς να διαθέτεις καλές ικανότητες στην κολύμβηση. Πίσω σου βλέπεις ένα τεράστιο κύμα. Τι σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή; Σίγουρα δεν στέκεσαι να τα θαυμάσεις. Σε πιάνει πανικός.

Τώρα φαντάσου ότι βρίσκεσαι στην ίδια περίσταση αλλά είσαι ένας κορυφαίος σέρφερ / ιστιοπλόος. Τα θαλάσσια σπορ είναι η ζωή σου. Βλέποντας το κύμα χαμογελάς και χαίρεσαι. Ετοιμάζεσαι να απολαύσεις την περιπέτεια.

Άλλαξε το κύμα; Φυσικά και όχι. Απλώς το νόημα που δίνουμε και αντίληψή μας είναι διαφορετική. Εμείς χρωματίζουμε τις εμπειρίες που μας παρουσιάζονται στη ζωή. Το πώς ερμηνεύομε τα πράγματα τα κάνει να αποκτούν ανάλογη σημασία.

Έχουμε τη δύναμη να επιλέγουμε τη σημασία που αποδίδουμε στα γεγονότα. Αυτό από μόνο του μας βοηθάει να αλλάξουμε ποιότητα των εμπειριών μας, την ποιότητα πράξεών μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Αν νιώθεις θυμό και αναστατωμένος με κάτι, ρώτα τον εαυτό σου. «Ποιο είναι το νόημα της αντίδρασής μου; Γιατί το βλέπω έτσι; Πώς αλλιώς μπορώ να το ερμηνεύσω και να ωφεληθώ; Με λίγα λόγια, μπορούμε να επιλέξουμε το πώς θα αντιδράσουμε και το πώς θα νιώσουμε. Εμείς δίνουμε νόημα στις εμπειρίες μας.


Αναβάθμισε το μυαλό σου: 11 απλοί τρόποι για να αυξήσεις δραματικά την …ευφυΐα σου και την απόδοσή σου!

Διαβάστε ακόμη:

Στόχοι ζωής

image001Γιάννη Αραχωβίτη (successMentor)

Όσοι θέλουν να πετύχουν στη ζωή έχουν ένα κοινό πράγμα. Έχουν στόχους που είναι αντικειμενικοί, μετρήσιμοι και επιτεύξιμοι. Το να έχεις στόχους σε βοηθάει να αναπτυχθείς και να γίνεις το άτομο που θέλεις. Είτε οι στόχοι σου είναι προσωπικοί, οικονομικοί ή επαγγελματικοί σε προδιαθέτουν και σου δίνουν την κατεύθυνση της προσπάθειάς σου. Η διαδικασία της συνεχούς αυτοβελτίωσης είναι η συνταγή για την επίτευξή τους. Παρόλο που κάποιοι μπορούν να σχεδιάζουν, να οργανώνουν και να εκτελούν την όλη διαδικασία από μόνοι τους (σε κάποιο βαθμό), η βοήθεια ενός ειδικού (coach/mentor) είναι εξαιρετικά πολύτιμη αν θέλεις να αποφύγεις ολέθρια λάθη, μεγάλες σπατάλες και σημαντικό χάσιμο χρόνου.

επίσης: Ένα από μυστικό των ομιλητών !!!

Λάβετε καθημερινά άρθρα! Πατήστε «Μου Αρέσει» και μπείτε στη παρέα μας!!

Περισσότερα

Χόρεψε στην βροχή!

danceτου Γιάννη Αραχωβίτη

Τα πάντα ρει! Και σήμερα η νέα εβδομάδα μας ξεκίνησε με βροχούλα. Μύρισε φθινόπωρο. Δεχτείτε τις αλλαγές. Στο διαφορετικό και στις αλλαγές βρίσκεται η ομορφιά και όχι στην στασιμότητα, στα ίδια και στα ίδια. Αν δεν έχεις πεινάσει πώς να λαχταρίσεις το φαγητό. Αν δεν έχεις διψάσει πως να εκτιμήσεις το νερό. Αν δεν έχεις μείνει χωρίς φράγκο στην τσέπη, πώς να καταλάβεις τον άνεργο.

Περισσότερα

Το κορμί αποτελεί καθρέφτη των σκέψεων και των πεποιθήσεών μας

thoughts1Η ακαμψία του σώματος αντιπροσωπεύει την ακαμψία του νου μας

Περισσότερα

  • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

    Περισσότερα

  • Μεγάλη Επιτυχία

    Μεγάλη Επιτυχία

    Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

    Περισσότερα

  • International Coach Federation

    International Coach Federation

    O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board



    e-genius.gr ...intelligent web software