Γράφτηκε στις .

Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό!

Όταν κάποιος έχει γενικώς καλή ψυχή, κάνει γενικώς το καλό.

Δεν εκδηλώνει την αγάπη του περιοριστικά, με «φτιαχτές» διακρίσεις, δεν ξεχωρίζει την αγάπη σε κατηγορίες, έθνη, πλάσματα, άντρες ή γυναίκες.

Το να προσφέρεις αγάπη, για τέτοιους ανθρώπους, είναι καθημερινή ανάγκη και τρόπος ζωής. Όπου και όταν τους δοθεί η ευκαιρία δε την χάνουν. Σκύβουν και σηκώνουν τον πεσμένο, λένε μια καλή κουβέντα στον πληγωμένο, δίνουν ένα κομμάτι ψωμί στο αδέσποτο της γειτονιάς. Η αγάπη είναι κάτι που αναβλύζει από μέσα μας και δεν είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε να μας το προξενήσει κάτι εξωτερικό ή το βέλος του θεού έρωτα. Δείξε, δώσε αγάπη και σίγουρα νοιώθεις γεμάτος. Και το καλό θα σε βρει αργά ή γρήγορα. Η αγάπη, με την γενικότερη έννοια, δεν πράξη μπακαλικής. Μου δίνεις ένα κιλό, σου δίνω ένα. Δίνεις γιατί το θέλεις ελεύθερα και πάλι λαμβάνεις γιατί το θέλεις. Αλλά δεν κρατάς κιτάπια και στατιστικές.

Αν κάποιου η αγάπη δεν είναι αβίαστη πράξη, τότε αυτός βρίσκει χιλιάδες δικαιολογίες για να μην κάνει το καλό, ή να το περιορίσει μόνο σε ότι «γουστάρει» π.χ. μόνο στους οπαδούς της ομάδας του.

Η αγάπη δεν είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει σύνορα. Δεν λέω ότι κάποιος υποχρεούται να εκδηλώνει ασταμάτητα την αγάπη του διαρκώς και παντού. Όμως, ας μην ψάχνουμε από την άλλη, με ψευδοδιλλήματα και να διαχωρίζουμε στο ποιοι αξίζουν την αγάπη. Αγάπη αξίζουν οι πάντες. Και όποιος έχει καλοσύνη στην ψυχή, αυθόρμητα σκορπάει αγάπη.

Βλέπω πολλές φορές κάποιους να κατακρίνουν και να εναντιώνονται σε κάποιους άλλους, γιατί χαρίζουν αγάπη και βοήθεια εκεί που αυτοί δεν θέλουν. «Γιατί ταγίζεις τα αδέσποτα; Γιατί βοηθάς τους αλλοδαπούς; Γιατί κάνεις παρέα με οπαδούς της τάδε ποδοσφαιρικής ομάδας;”

Τέτοιες τοποθετήσεις είναι περιοριστικές και εκτός του πνεύματος της αγάπης, του αλληλοσεβασμού, της καλοσύνης. Ο καλός ο Σαμαρείτης βοηθάει χωρίς να ρωτήσει από ποια φυλή είναι ο πεινασμένος, ο πληγωμένος, αυτός που έχει ανάγκη.

Η καλοσύνη είναι εσωτερική κατάσταση και ψάχνει ευκαιρία να εκδηλωθεί, απαλλαγμένη από διακρίσεις και ψευδοδιλλήματα. «Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό».