Πώς να τα βγάζετε πέρα με αρνητικούς & μισητές ανθρώπους

negative-blog-commentsΠροχθές πήγα στη τράπεζα για να ανοίξω έναν εταιρικό λογαριασμό για τη καινούρια μου δουλειά (επέκταση, στη πραγματικότητα).

Ο διευθυντής του υποκαταστήματος με ρώτησε «Τι καλές δουλειές» ξεκινάς.. «Τίποτα κάποια επέκταση κάνω στις δραστηριότητες μου. Κάποια βιβλία, σεμινάρια κ.λ.π.»

Τα μάτια του έλαμψαν «Μπράβο! Σπουδαία!! Πάντα ήθελα και εγώ να κάνω κάτι δικό μου. Δεν παραπονιέμαι , καλή και η δουλειά στη τράπεζα αλλά πάντα ονειρευόμουν να κάνω κάτι δικό μου»

Αυτή την αντίδραση τη βλέπω συχνά! Κάθε φορά που λέω σε κάποιον τι κάνω και ότι έχω και άλλα όνειρα, φαίνονται να εκπλήσσονται. Πολλοί πιστεύουν ότι οι ιδιοκτήτες μιας μικρής επιχείρησης , ένας ελεύθερος επαγγελματίας που χτίζει μια «ιδέα» του, είναι κάτι θαυμαστό και ότι ο περισσότερος κόσμος φοβάται να κάνει το ίδιο με αυτούς.

Η απάντησή μου ήταν απλή « Ξεκίνα τη δική σου επιχείρηση. Για μένα ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανα»

Το πρόσωπό του σκοτείνιασε. «Τώρα είναι αργά. Είχα κάποτε κάνα δυο ωραίες ιδέες αλλά η γυναίκα μου επέμενε ότι δεν ήταν αυτά τα πράγματα για μένα. Άστα»!

Συχνά το βλέπω στη καθημερινή μου συναναστροφή και επικοινωνία με πολλούς ανθρώπους. Συχνά φίλοι, συγγενείς, πελάτες και γνωστοί φαίνεται να έχουν σαν μόνιμη δουλειά τους να λένε Όχι και να μισούν ή να λασπώνουν κάθε τι που προσπαθεί κάποιος άλλος να κάνει. Την μεγαλύτερη απογοήτευση την «τρώμε» πολλές φορές από αυτούς που στηρίζουμε, φροντίζουμε, υπηρετούμε και αγαπάμε. Είναι λυπηρό μα δυστυχώς αληθινό.

Πολλές φορές αυτοί οι «ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ» δεν καταλαβαίνουν ακριβώς τι κάνουν. Νομίζουν ότι λέγοντας αυτά τα σχόλια σε εξυπηρετούν, σου δίνουν τη «σοφία» τους για να σε βοηθήσουν ή να σε προστατέψουν. Πολλές φορές το θεωρούν καθήκον τους να προστατέψουν και όλους τους άλλους και αυτοανακηρύσσονται προστάτες . Αν επιτρέψεις στα «ΑΡΝΗΤΙΚΑ» τους σχόλια να σε επηρεάσουν, ο ενθουσιασμός σου για τις ωραίες ιδέες σου και τα όνειρά σου γρήγορα θα χαθεί.

Για αυτό είναι πάντα σημαντικό να είσαι προετοιμασμένος και να γνωρίζεις πώς να αντιμετωπίζεις αυτές τις «τοξικές» απειλές.

Οι «ΑΡΝΗΤΕΣ» πολλές φορές μεταμφιέζονται ως απαισιόδοξοι. Είναι αυτοί που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Αυτοί δεν πιστεύουν στις ιδέες σου. Θα βρουν πολλούς αρνητικά σχόλια για να σε αποτρέψουν και να σε «λογικέψουν». Συχνά λένε πράγματα όπως «Δεν είναι σωστό το ταιμινγκ! Είναι ακριβό! Ποιος πληρώνει τώρα! Βολέψου με κάτι άλλο! Θα φας τα μούτρα σου σαν τον κ. Χ»

Μην πιστεύεις αυτούς τους «ΑΡΝΗΤΙΚΟΥΣ». Ο Αρνητισμός είναι συνυφασμένος με την ανικανότητά τους να κάνουν κάτι σπουδαίο και για αυτό προσπαθούν να «μαυρίσουν» και την όποια προσπάθεια προσπαθείς εσύ να κάνεις. Μείνε θετικός, επέλεξε να κάνεις κάτι καλό, πίστεψε στις ιδέες σου και στο όραμά σου.

Αν τους ρωτήσεις (καλή τακτική) να δώσουν μια καλύτερη ιδέα, δεν έχουν να προτείνουν τίποτα. Αν τους ζητήσεις να σου πουν τι σπουδαίο θα κάνουν εκείνοι , θα δεις την ατζέντα τους άδεια. Μετά από αυτό , πάψε να συζητάς με αυτούς και μίλα μαζί τους μόνο για ανάλαφρα πράγματα, κάτι εντελώς διαφορετικό. Μην προσπαθήσεις να εμβαθύνεις.

Μια άλλη τακτική είναι να μην ασχοληθείς καθόλου μαζί τους. Κάνε αυτό που θέλεις , με αυτούς που πιστεύουν σε εσένα και εκτιμούν τις ιδέες σου και τη δουλειά σου.

Μια τρίτη τακτική. Ευχαρίστησέ τους για τα «θετικά» σχόλιά τους J, αλλά συνέχισε το δρόμο σου χωρίς να τα λαμβάνεις υπόψη.

Υπάρχει μια άλλη κατηγορία (παρόμοια με τους ΑΡΝΗΤΙΚΟΥΣ) που εγώ τους λέω «ΜΙΣΗΤΕΣ». Αυτοί μισούν οτιδήποτε συμβαίνει απλούστατα μόνο και μόνο γιατί δεν το σκέφτηκαν πρώτα αυτοί, δεν το τρέχουν ή δεν το ελέγχουν και δεν είναι οι πρωταγωνιστές. Μπορεί να έχουν και τα δικά τους «κρυφά» σχέδια ή να σε ζηλεύουν /φθονούν κ.λ.π. αλλά σε κάθε περίπτωση καλή κουβέντα δεν πρόκειται να ακούσεις.

Και ούτε ωφελεί να μπεις σε συζητήσεις για να τους αλλάξεις το μυαλό και τη τακτική. Δεν είναι και εύκολο! Όσο περισσότερο τους εξηγείς, τόσο περισσότερο θα σε «μαυρίζουν».

Θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις αυτούς τους ανθρώπους για δική σου παρακίνηση. Να ξέρεις ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τακτική και να σωπάσουν είναι η δική σου επιτυχία και η αγάπη και η αναγνώριση για το έργο σου που λαμβάνεις από τόσους και τόσους άλλους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ασχολήσου με ανθρώπους που σε στηρίζουν, που σε εκτιμούν ως άνθρωπο και ως επαγγελματία.

Μερικές φορές αυτοί (οι ΑΡΝΗΤΕΣ & ΜΙΣΗΤΕΣ) δεν θα επιτεθούν στα σχέδιά σου , στις ιδέες σου αλλά σε σένα τον ίδιο ως άτομο. Θα προσπαθήσουν να βρουν κάτι προσωπικό, κάποιο παλιό σου κουσούρι για να «στα χώσουν». Π.χ. (ποιος είσαι εσύ που θα μας πεις ..θα μας μιλήσεις για .)

Όταν κάποιος σου επιτίθεται (και ίσως αδίκως) , η φυσική σου αντίδραση είναι θυμός. Προσπάθησε να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές, χαλάρωσε, πήγαινε μια βόλτα. Αν αντεπιτεθείς, ακόμα και αν έχεις δίκιο και με πειστικούς ισχυρισμούς, το πιθανότερο είναι να φθαρείς.

Αντί αυτού , μίλησε και συνεργάσου με τους υπόλοιπους ανθρώπους που στηρίζουν τα σχέδιά σου και που οι δικές τους προσδοκίες και θέλω συγκλίνουν με τη πορεία σου. Άκουσε τη γνώμη τους, συζήτησέ τη με σεβασμό, λάβετε τη υπόψη, αλλά στο τέλος εσύ αποφασίζεις ποιος είναι ο στόχος σου και η ατζέντα σου. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι με αυτό που κάνεις. Κανείς δεν τους υποχρεώνει να συμμετέχουν.

Μερικές φορές οι ιδέες σου και τα σχέδιά σου , θα «πυροβοληθούν» από τους «ΑΡΝΗΤΕΣ & ΜΙΣΗΤΕΣ» για τεχνικούς λόγους. Θα βρουν να πουν κάτι για τον καιρό, το χώρο, το σύστημα , τον τρόπο που το είπες, το έγραψες,, τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιήσεις κ.λ.π. και θα προβλέπουν την αποτυχία (τι άλλο).

Το ότι εσύ μπορείς να έχεις εμπειρία και ότι το έχουν κάνει τόσοι και τόσοι άλλοι , αυτό δεν τους φτάνει. Το σημαντικό για αυτούς είναι να γκρινιάξουν και να αδειάσουν τη «μιζέρια τους» στη ζωή σου.

Η καλύτερη άμυνα από αυτό είδος τον ανθρώπων είναι να είσαι προετοιμασμένος ότι θα φανούν και θα προσπαθήσουν να σε «τραβήξουν» κάτω. Φρόντισε εσύ να κάνεις καλά τι δουλειά σου, να έχει αξία, να έχεις ήθος και στόχο και μην προσπαθείς να πείσεις τους πάντες. Δεν υπάρχει λόγος, ούτε και γίνεται. Προχώρα σωστά και όποιος θέλει και σε εκτιμάει θα σε ακολουθήσει. Και κάποια στιγμή, ίσως από τις εξελίξεις, και οι αρνητικοί να δουν ότι δεν αξίζει να μουρμουρούν και ότι υπάρχει ΦΩ Σ στο τούνελ.

Θυμήσου ότι «Αρνητές και Μισητές» υπάρχουν παντού και είναι και μεταμφιεσμένοι. Ακόμα και μέσα στην οικογένειά σου. Μην επιτρέπεις να σε δηλητηριάζουν. Η δική σου σωστή αντίδραση αδρανοποιεί τ6α «βέλη» τους. Τα λόγια τους προέρχονται από την απειρία τους , το φόβο, τη ζήλεια, το φθόνο, την ανασφάλεια και την ανεπάρκειά τους. Από την εξάρτησή τους στη μιζέρια και αρνητισμό. Μην τους κρατάς κακία αλλά χειρίσου τους διαφορετικά. Έχε πίστη , ποιότητα και εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνεις και οι πολλοί θα το δουν και θα το εκτιμήσουν.

Γιάννης Αραχωβίτης

Διαβάστε ακόμη:

Κάνε πράγματα!!! (αντί μόνο να ονειρεύεσαι, να γράφεις ή να μιλάς για αυτά)

yiannisΈνα μυστικό καλύτερο από το «The Secret»
-του Γιάννη Αραχωβίτη (SuccessMentor)

Όπως λέει και ο Επίκτητος (στις Διατριβές Α/59-60) «Τα ωραία λόγια άλλωστε δεν λείπουν σήμερα.  Τα βιβλία των Στωικών είναι γεμάτα τέτοια.  Τι λείπει λοιπόν;  Αυτός που θα τα εφαρμόσει, με έμπρακτη  μαρτυρία υπέρ των λόγων. …»    Ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα, την πατρίδα της Φιλοσοφίας, όπου με την έννοια της Φιλοσοφίας εννοούσαν πάντα Γνώση και Εφαρμογή αυτής στη ζωή, το θέμα αυτό ήταν επίκαιρο, όπως φαίνεται στο παρακάτω απόσπασμα. Κάποτε ο Ηγεσίας ζητούσε επίμονα από το Διογένη να του δανείσει μερικά από τα συγγράμματα του, για να κατανοήσει καλύτερα ένα θέμα που τον απασχολούσε και να πλουτίσει τις γνώσεις του.  Ο Διογένης γενικά αντιστεκόταν με τον Άλφα ή Βήτα τρόπο.  Κάποια στιγμή ήρθε η ώρα να συζητήσουν το θέμα.  Τότε ο Διογένης είπε στο Ηγεσία αυτό ακριβώς που σκεφτόταν και ποια ήταν η αιτία που δεν του έδινε τα συγγράμματα. «Ανόητος είσαι Ηγεσία, Τα ζωγραφικά σύκα δεν τα θέλεις, προτιμάς τα αληθινά, την άσκηση όμως την αληθινή (την καθημερινότητα) την παραμελείς και στρέφεσαι σε αυτήν που είναι γραμμένη»

Ίσως αυτή και να είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ανθρώπων που πετυχαίνουν στη ζωή και αυτών που ακόμα ..ονειρεύονται, γράφουν, μιλούν, ή περιφέρονται από σεμινάριο σε σεμινάριο κ.λ.π.

Για να ΓΙΝΕΙΣ κάτι πρέπει πρώτα να ΚΑΝΕΙΣ κάτι. Δεν γίνεται να θερίσεις χωρίς να σπείρεις. Δεν μπορεί να αποκτήσεις γυμνασμένο σώμα αν δεν κάνεις γυμναστική. Ούτε μπορείς να γνωρίζεις αν δεν μάθεις.

Περισσότερα

Ακόμα και μόνος ..προχώρα!

monosτου Γιάννη Αραχωβίτη

Πολλές φορές στη ζωή κοιτάζουμε να δούμε τι κάνουν οι άλλοι για να ξεκινήσουμε ή να συνεχίσουμε κάτι. Αν δούμε τους άλλους να κοντοστέκουνε, μας πιάνουν οι αμφιβολίες. Αν δούμε τους άλλους να τα παρατάνε, τότε εγκαταλείπουμε και εμείς.
Αυτός όμως που είναι αποφασισμένος, αυτός που έχει όραμα και μέσα του έχει τη φλόγα του νικητή δεν περιμένει. Δεν τον νοιάζει τι θα κάνουν οι άλλοι. Κοιτάζει να κάνει αυτός αυτό που πρέπει να κάνει.

Περισσότερα

Ο δρόμος προς την κορυφή. Κάθε μέρα καλύτεροι σε μυαλό και σώμα.

Ο δρόμος προς την κορυφή. Κάθε μέρα καλύτεροι σε μυαλό και σώμα.

"Κάθε μέρα πρέπει να μαθαίνουν κάτι επιπλέον μέσα από την σκληρή δουλειά. Είναι στοιχείο της ταυτότητας μας να είναι οι παίκτες σε ένα υψηλό πνευματικό επίπεδο στον τομέα της εκτέλεσης και της συγκέντρωσης.

Περισσότερα

 • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

  Περισσότερα

 • Μεγάλη Επιτυχία

  Μεγάλη Επιτυχία

  Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

  Περισσότερα

 • International Coach Federation

  International Coach Federation

  O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board  e-genius.gr ...intelligent web software