Δία βίου μάθησης!

mandelaτου Γιάννη Αραχωβίτη

Η εκπαίδευση των παιδιών είναι το ύψιστο καθήκον των γονέων και του κράτους και η καλύτερη ελπίδα για το μέλλον ενός έθνους. Όμως η εκπαίδευση, η παιδεία, δεν θα πρέπει να σταματάει με το σχολείο (άντε με το πανεπιστήμιο). Δυστυχώς, πολλοί πιστεύουν ότι με την αποφοίτηση από κάποια σχολή κλείνει και ο κύκλος της μάθησης, της εκπαίδευσης, της παιδείας.

Στις μέρες ο άνθρωπος χρειάζεται να παραμένει μαθητής περισσότερο από ποτέ. Οι απαιτήσεις της ζωής και οι αλλαγές στο περιβάλλον (κοινωνικό, πολιτιστικό, επαγγελματικό) είναι ραγδαίες και κατακλυσμικές. Χωρίς συνεχή εκπαίδευση, παιδεία και παρακολούθηση των νέων δεδομένων και τάσεων σε χρόνο DT (για να χρησιμοποιήσω μια σύγχρονη λέξη) γίνεσαι .. «αρχαίος», εκτός τόπου και χρόνου. Με συνέπεια να ξεπέφτεις συνεχώς στην ανεπάρκεια, στην άγνοια, στη περιθωριοποίηση.

Όλοι μας, λίγο πολύ, συμφωνούμε για την αξία της συνεχούς εκπαίδευσης σε όλες τα βαθμίδες της ζωής μας. Το σημαντικό όμως δεν είναι τι λέμε αλλά τι κάνουμε. Πόσοι από τους γονείς πάνε και μαθαίνουν το πώς να μεγαλώνουν σωστά τα παιδιά τους; Πόσοι επαγγελματίες αφιερώνουν χρήμα και χρόνο στην συνεχή εκπαίδευση των στελεχών τους; Πόσοι καθηγητές μαθαίνουν τις νέες τεχνικές διδασκαλίας; Μου τυχαίνει συχνά να ρωτώ κάποιον επαγγελματία για μια συμβουλή πάνω σε κάτι καινούριο που υπάρχει ήδη στην αγορά και με κοιτάζει λες και του μιλώ κινέζικα. Αυτός θα έπρεπε πρώτος από όλους να ξέρει τι νέο υπάρχει που αφορά την δουλειά του. Σκεφτείτε να πάτε σε έναν γιατρό και να χρησιμοποιεί ξεπερασμένες τεχνικές και εργαλεία του 80.

Τι θα μου απαντούσατε, εσείς που διαβάζετε αυτό το μήνυμα, αν σας ρωτούσα ποιο είναι το σχέδιο της συνεχούς εκπαίδευσης σας; Έχετε ένα οργανωμένο σχέδιο για το τι θα μάθετε τους επόμενους έξι μήνες; Έχετε γράψει στο ημερολόγιό σας το πότε και ποια σεμινάρια θα παρακολουθήσετε, το τι βιβλία θα μελετήσετε, για ποια 3 πράγματα θα κάνετε ενδελεχή έρευνα για πληροφορίες; Ποιες δεξιότητές σας βελτιώνετε αυτό το μήνα; Τι έχετε μάθει σε επίπεδο επάρκειας μέσω συστηματικής και σοβαρής προσπάθειας από την αρχή του χρόνου;

Και ας ξεκαθαρίζουμε και αυτό. Ότι το απλώς διαβάζω ή σερφάρω χαλαρά στο διαδίκτυο δεν σημαίνει μελέτη και πραγματική μάθηση. Το να γεμίζουμε το μυαλό μας συνεχώς με χιλιάδες πληροφορίες, και χωρίς εφαρμογή, δεν σημαίνει γνώση.

Αν η εκπαίδευσή μας, και η παιδεία με την ευρύτερη έννοια, είναι τόσο σοβαρή υπόθεση, νομίζω ότι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ανάλογα. Με σχέδιο, με στόχους, με καθημερινό πρόγραμμα εφόρου ζωής και να είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να πληρώσουμε το κόστος. Γιατί το κόστος στην εκπαίδευση δεν είναι έξοδο αλλά επένδυση. Σύμφωνα με μια έρευνα, οικονομολόγοι και στατιστικολόγοι έχουν υπολογίσει ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύεις στην εκπαίδευσή σου, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, εφόσον εφαρμόζεις αυτά που μαθαίνεις, θα σου αποφέρει 30 ευρώ. Δηλαδή 3000% απόδοση. Πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε τράπεζα. Μήπως λοιπόν πρέπει να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξή μας; Μήπως η συνεχής βελτίωσής είναι το μυστικό της επιτυχίας; Ας θυμηθούμε και το περίφημο «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» το σοφού Σόλωνα.


Γίνε φίλος της σελίδας μας!!! Δωρεάν άρθρα, δώρα, προσφορές!!!

Διαβάστε ακόμη:

Λίγοι άνθρωποι θέλουν να θυσιάζουν πράγματα

successτου Γιάννη Αραχωβίτη

«Η ζωή δεν είναι ένα μικρό κερί. Είναι ένας υπέροχος δαυλός που τον κρατάω τώρα και θέλω να τον κάνω να φωτίσει όσο πιο λαμπερά γίνεται και στο τέλος να έχει καεί πλήρως» Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

Στην σημερινή πραγματικότητα (και ακόμα χειρότερα στην προ κρίσης εποχής), ελάχιστοι είναι (ήταν) πρόθυμοι να κάνουν τις απαιτούμενες θυσίες που θα τους εξασφαλίσουν την επιτυχία. Λίγοι αφήνουν με άνεση το μεγάλο και άνετο σπίτι για μια γκαρσονιέρα. Λίγοι θα δώσουν την Μερσεντές για ένα Φίατ. Δύσκολα καθυστερούμε την απόκτηση ενός νέου κομπιούτερ. Δύσκολα δεχόμαστε να εργαστούμε κάπου που δεν μας αρέσει ώσπου να αποκτήσουμε τα χρήματα για να κάνουμε την επόμενη κίνησή μας. Αλλά η αδυναμία/ απροθυμία μας να αποχωριστούμε πράγματα και να θυσιάσουμε ανέσεις, ενέργεια και χρόνο μας δημιουργεί συσσωρευμένα εμπόδια και δυσκολίες.

Περισσότερα

Γιατί ζουν οι άνθρωποι; Μια πρωτότυπη έρευνα της Washington Post

violinΜία πρωτότυπη έρευνα της εφημερίδας Washington Post κι ένα κοινωνιολογικό πείραμα για το γούστο, την αντίληψη και τις προτεραιότητες των ανθρώπων έγινε στο μετρό της Ουάσιγκτον.

Η διεξαγωγή του πειράματος
Ήταν γύρω στις 8 το πρωί της 12ης Ιανουαρίου του 2007 όταν, ένας νεαρός ντυμένος με ένα παντελόνι παραλλαγής, ένα μπλουζάκι μακό κι ένα κασκέτο, στάθηκε δίπλα σε έναν κάδο απορριμμάτων μιας πολυσύχναστης αποβάθρας.
Στα χέρια του κρατούσε ένα βιολί και άρχισε να παίζει κομμάτια του Μπαχ για περίπου μία ώρα. Ο κόσμος περνούσε βιαστικός για τη δουλειά του, όταν μετά από 3 λεπτά ένας μεσήλικας πρόσεξε ότι κάποιος έπαιζε μουσική. Κοντοστάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά συνέχισε βιαστικός τον δρόμο του.

Περισσότερα

Όπως στον 6ο π. Χ. αιώνα του Πυθαγόρα, έτσι και σήμερα η πρόοδος και η επιτυχία απαιτούν μια αέναη ουσιαστική πληροφόρηση- Ιόλη

pithagorasΤι δ΄έρεξα; Τι μοί δέον ουκ ετελέσθη;» - Πυθαγόρας

« Μηδ’ ύπνον μαλακοίσιν επ’ όμμασι προσδέξασθαι» έλεγαν οι Πυθαγόρειοι, «πριν των ημερινών έργων τρίς έκαστον επελθείν»:

διόλου μην  δεχτείς ο ύπνος να πέσει στ’ απαλά σκέπαστρα των ματιών σου, πρίν κάθε έργο της ημέρας ξεχωριστά ολόκληρες τρείς φορές αναλύσεις (και αναρωτηθείς) «πή παρέβην; Τι δ΄έρεξα; Τι μοί δέον ουκ ετελέσθη;» πού αθέτησες τα συμφωνημένα κατά την εκτέλεση του έργου; τι δεν έπραξες με την καρδιά σου όλη; Τι έπρεπε εσύ να ολοκληρώσεις, μα δεν το έκανες; «Αρξάμενος δ’από πρωτου, επέξιθι» Και ξεκινώντας από το πρώτο ερώτημα, εξέτασε τις πράξεις σου με κάθε λεπτομέρεια. «Ταύτα πόνει, ταύτα εμελέτα»  Βάλε τα δυνατά σου και μάθε γιατί, πώς, πού σε οδήγησαν οι πράξεις σου .

Περισσότερα

  • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

    Περισσότερα

  • Μεγάλη Επιτυχία

    Μεγάλη Επιτυχία

    Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

    Περισσότερα

  • International Coach Federation

    International Coach Federation

    O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board



    e-genius.gr ...intelligent web software