Άψυχη επικοινωνία!

του Γιάννη Αραχωβίτηepikoinonia

Τα μάτια είναι η ψυχή του ανθρώπου. Αλλά στις μέρες μας σπανίως έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε. Γιατί όλοι, ακόμα και όταν σου μιλούν ζωντανά, κοιτάζουν (παίζουν με) το κινητό τους, το tablet κ.λ.π. Είμαστε 24 /7 «θαμμένοι» στα social media.
Οι εκφράσεις του προσώπου δείχνουν την έκπληξη, την αγωνία, το φόβο, την ευθυμία του ομιλητή , αλλά σήμερα αυτό απεικονίζεται με τις περίεργες «φατσούλες» τα emoticon.
Το φλερτ γίνεται με like. Τα λουλούδια είναι άοσμα, πλαστικά ή ηλεκτρονικά.

Σίγουρα η τεχνολογία διευκολύνει σε πολλά πράγματα τη ζωή μας. Όμως από την άλλη μεριά την απογυμνώνει από ζωντανό συναίσθημα, από πραγματικό σμίξιμο, από κοίταγμα στα μάτια, στην ψυχή του άλλου και από πραγματικό αγκάλιασμα. Ακόμα και όταν η οικογένεια καταφέρει να κάτσει στο οικογενειακό τραπέζι, τα μέλη δεν μιλούν μεταξύ τους γιατί ο καθένας στο ένα χέρι έχει το πιρούνι και με το άλλο στέλνει SMS.

Φτάσαμε να μιλάμε για εξάρτηση από τα Facebook, τα twitter,instagram κ.λ.π. και νομίζω ότι τα πράγματα είναι και χειρότερα. Θυμάμαι την Κυριακή, στην πιο κρίσιμη συνεδρίαση των αρχηγών κρατών της Ευρώπης, ακόμα και όταν οι πόρτες ήταν κλειστές κατά την συνεδρίαση, τα twitter είχαν την τιμητική τους. Πρωθυπουργοί χωρών έδιναν το στίγμα της πορείας της κρισιμότατης συνεδρίασης μέσω twitter. Μικρές προτάσεις που από την αποκωδικοποίησή τους ανασαίναμε ή πεθαίναμε. Η μοίρα μας κρεμότανε από ένα μουγγό μηνυματάκι. Δεν μπορούσαμε να δούμε τα μάτια, την έκφραση, τις γκριμάτσες του ομιλητή και ας κρινόταν η μοίρα μας. Τόσο απρόσωπο, τόσο απόμακρο, τόσο απάνθρωπο, τόσο μακάβριο.

Ξέρω ότι δεν μπορώ να σταματήσω τις σύγχρονες trend (τάσεις) αλλά ελπίζω ότι ίσως κάποιοι αφήσουν για λίγο την ηλεκτρονική επικοινωνία και αφιερώσουν κάποια λεπτά της μέρας τους και στην άμεση, την διαπροσωπική, την ανθρώπινη. Ελπίζω ότι κάποιοι θα βγουν στο καφενείο του χωριού και θα παίξουν το κλασικό τάβλι (και όχι το διαδικτυακό ). Ότι η ατμόσφαιρα θα μυρίζει ουζάκι και μεζεδάκι. Ότι τα πειράγματα και τα γέλια θα είναι ζωντανά, αυθόρμητα, ζεστά. Η ζωντανή γλώσσα είναι το βασικότερο στοιχείο του πολιτισμού ενός έθνους. Δεν μπορώ να την φανταστώ να αναπτύσσεται μέσα από τα γκρίκλις και τα νεκρά εικονίδια - emoticοn. Θα μου λείψει η βραχνάδα στη φωνή, η υγρασία του πραγματικού φιλιού, η ζεστασιά μιας αληθινής αγκαλιάς.


Μάθε την τέχνη της ζωντανής επικοινωνίας ...

Διαβάστε ακόμη:

3 ιδέες

3 ιδέες

Ο Σεπτέμβρης είναι παραδοσιακά ο μήνας έναρξης νέων προσπαθειών μάθησης, βελτίωσης και ανασύνταξης. Με γεμάτες τις μπαταρίες από την ξεκούραση και τη διασκέδαση του καλοκαιριού, σηκώνουμε τα μανίκια, καθόμαστε στα θρανία, αρχίζουμε νέες επαγγελματικές επιδιώξεις.

Περισσότερα

Πάρε αποφάσεις σύμφωνα με τις αξίες σου.Αλλιώς θα υποφέρεις!!

aisoposτου Γιάννη Αραχωβίτη (www.SuccessMentor.gr)

"Όποιος υποχωρεί συνεχώς στις απαιτήσεις των άλλων, θα καταλήξει να μην έχει καθόλου αρχές και αξίες".- Αίσωπος

Αν ποτέ δεν κάτσεις να εξετάσεις και να ξεκαθαρίσεις ποιες είναι οι αξίες σου στη ζωή, το πιο πιθανόν είναι να καταλήξεις να παίρνεις αποφάσεις ανάλογα με τις διαθέσιμες πληροφορίες στη συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό μπορεί να είναι η συνταγή μελλοντικών δυσάρεστων εκπλήξεων και να το μετανιώσεις οικτρά.

Περισσότερα

  • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

    Περισσότερα

  • Μεγάλη Επιτυχία

    Μεγάλη Επιτυχία

    Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

    Περισσότερα

  • International Coach Federation

    International Coach Federation

    O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board



    e-genius.gr ...intelligent web software