Γράφτηκε στις .

H σοφία απορρέει από την παρατήρηση

wisdomΔεν χρειαζόμαστε περισσότερες γνώσεις, αλλά περισσότερη σοφία. Και η σοφία απορρέει από την παρατήρηση

Βούδας

Το πιο πάνω ειπώθηκε χιλιάδες χρόνια πριν. Παρόλα αυτά σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Στην εποχή της γρήγορης, άφθονης και εκ διαφορετικών πηγών πληροφόρησης ο άνθρωπος παραμένει «τυφλός»! Αυτό συμβαίνει όχι γιατί δεν διαβάζει πολύ αλλά γιατί δεν σκέφτεται σωστά και δεν επεξεργάζεται σωστά και αρκετά τη πληροφορία.

Τα μηνύματα μπαινοβγαίνουν με ανιλέητη ταχύτητα στο μυαλό του, που υπό καθεστώς σύγχυσης και υπερφόρτωσης, αδυνατεί να κρατήσει τη διαύγεια και τη κριτική του ικανότητα. Και σχεδόν αποκαμωμένο ενστερνίζεται με χαρακτηριστική ευκολία την πρώτη βολική , αληθοφανή εκδοχή και τη κάνει πραγματικότητά του.

Από τη στιγμή που κάτι γίνεται η πραγματικότητά μας , αρχίζουμε τα οχυρωματικά έργα. Κανείς δεν θέλει να του ανατρέπουν τα πιστεύω του! Και έτσι αρχίζει η αναζήτηση ή η κατασκευή ισχυρισμών για να προστατεύσουμε αυτό που θεωρούμε πια πραγματικότητά μας και ταυτιζόμαστε. Όταν νοιώθουμε απειλή και αμφισβήτηση εκνευριζόμαστε και γινόμαστε ακόμη πιο ένθερμοι υποστηρικτές , βασιλικότεροι του βασιλέως και με μεγαλύτερη ευκολία φτάνουμε σε πράξεις που σε πρώτη φάση θα ήταν ανήκουστες για εμάς και το χαρακτήρα μας.

Θέλει προσοχή και επιλεκτικότητα στο ΤΙ εκθέτουμε τον εαυτό μας. Τα διάφορα μηνύματα που προσλαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις πεποιθήσεις μας, τα πιστεύω μας, τη πραγματικότητά μας και τις πράξεις μας.

Αν τους επιτρέπουμε, για διάφορους λόγους, να μας επηρεάζουν , χωρίς να τα επεξεργαστούμε σωστά, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε πολυγνώστες αλλά χωρίς σοφία και εμβάθυνση.

Πολλοί άνθρωποι έχουν εθιστεί στην υπερπληροφόρηση. Διαβάζουν συνεχώς και αδιακρίτως οτιδήποτε μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο. Ώρες ατελείωτης υπνωτισμένης πλοήγησης. Θεωρούν ότι το να καλύψουν όλες τις χιλιάδες αναρτήσεις θα τους κάνει πάνσοφους. Αλλά η σοφία δεν έρχεται από να αντικρίζεις πολλά (και πιθανόν άχρηστα) αλλά από την πραγματική μελέτη των κατάλληλων πραγμάτων. Όπως έλεγε σε ένα από τα τραγούδια του ο Κώστας Χατζής. «Γι' αυτό μην πεις δεν έζησα, αφού μακριά δεν πήγες, μες την αυλή σου αν θα ΔΕΙΣ, όλο τον κόσμο είδες».

Γιάννης Αραχωβίτης