H σοφία απορρέει από την παρατήρηση

wisdomΔεν χρειαζόμαστε περισσότερες γνώσεις, αλλά περισσότερη σοφία. Και η σοφία απορρέει από την παρατήρηση

Βούδας

Το πιο πάνω ειπώθηκε χιλιάδες χρόνια πριν. Παρόλα αυτά σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Στην εποχή της γρήγορης, άφθονης και εκ διαφορετικών πηγών πληροφόρησης ο άνθρωπος παραμένει «τυφλός»! Αυτό συμβαίνει όχι γιατί δεν διαβάζει πολύ αλλά γιατί δεν σκέφτεται σωστά και δεν επεξεργάζεται σωστά και αρκετά τη πληροφορία.

Τα μηνύματα μπαινοβγαίνουν με ανιλέητη ταχύτητα στο μυαλό του, που υπό καθεστώς σύγχυσης και υπερφόρτωσης, αδυνατεί να κρατήσει τη διαύγεια και τη κριτική του ικανότητα. Και σχεδόν αποκαμωμένο ενστερνίζεται με χαρακτηριστική ευκολία την πρώτη βολική , αληθοφανή εκδοχή και τη κάνει πραγματικότητά του.

Από τη στιγμή που κάτι γίνεται η πραγματικότητά μας , αρχίζουμε τα οχυρωματικά έργα. Κανείς δεν θέλει να του ανατρέπουν τα πιστεύω του! Και έτσι αρχίζει η αναζήτηση ή η κατασκευή ισχυρισμών για να προστατεύσουμε αυτό που θεωρούμε πια πραγματικότητά μας και ταυτιζόμαστε. Όταν νοιώθουμε απειλή και αμφισβήτηση εκνευριζόμαστε και γινόμαστε ακόμη πιο ένθερμοι υποστηρικτές , βασιλικότεροι του βασιλέως και με μεγαλύτερη ευκολία φτάνουμε σε πράξεις που σε πρώτη φάση θα ήταν ανήκουστες για εμάς και το χαρακτήρα μας.

Θέλει προσοχή και επιλεκτικότητα στο ΤΙ εκθέτουμε τον εαυτό μας. Τα διάφορα μηνύματα που προσλαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις πεποιθήσεις μας, τα πιστεύω μας, τη πραγματικότητά μας και τις πράξεις μας.

Αν τους επιτρέπουμε, για διάφορους λόγους, να μας επηρεάζουν , χωρίς να τα επεξεργαστούμε σωστά, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε πολυγνώστες αλλά χωρίς σοφία και εμβάθυνση.

Πολλοί άνθρωποι έχουν εθιστεί στην υπερπληροφόρηση. Διαβάζουν συνεχώς και αδιακρίτως οτιδήποτε μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο. Ώρες ατελείωτης υπνωτισμένης πλοήγησης. Θεωρούν ότι το να καλύψουν όλες τις χιλιάδες αναρτήσεις θα τους κάνει πάνσοφους. Αλλά η σοφία δεν έρχεται από να αντικρίζεις πολλά (και πιθανόν άχρηστα) αλλά από την πραγματική μελέτη των κατάλληλων πραγμάτων. Όπως έλεγε σε ένα από τα τραγούδια του ο Κώστας Χατζής. «Γι' αυτό μην πεις δεν έζησα, αφού μακριά δεν πήγες, μες την αυλή σου αν θα ΔΕΙΣ, όλο τον κόσμο είδες».

Γιάννης Αραχωβίτης

Διαβάστε ακόμη:

Λίγοι άνθρωποι θέλουν να θυσιάζουν πράγματα

successτου Γιάννη Αραχωβίτη

«Η ζωή δεν είναι ένα μικρό κερί. Είναι ένας υπέροχος δαυλός που τον κρατάω τώρα και θέλω να τον κάνω να φωτίσει όσο πιο λαμπερά γίνεται και στο τέλος να έχει καεί πλήρως» Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

Στην σημερινή πραγματικότητα (και ακόμα χειρότερα στην προ κρίσης εποχής), ελάχιστοι είναι (ήταν) πρόθυμοι να κάνουν τις απαιτούμενες θυσίες που θα τους εξασφαλίσουν την επιτυχία. Λίγοι αφήνουν με άνεση το μεγάλο και άνετο σπίτι για μια γκαρσονιέρα. Λίγοι θα δώσουν την Μερσεντές για ένα Φίατ. Δύσκολα καθυστερούμε την απόκτηση ενός νέου κομπιούτερ. Δύσκολα δεχόμαστε να εργαστούμε κάπου που δεν μας αρέσει ώσπου να αποκτήσουμε τα χρήματα για να κάνουμε την επόμενη κίνησή μας. Αλλά η αδυναμία/ απροθυμία μας να αποχωριστούμε πράγματα και να θυσιάσουμε ανέσεις, ενέργεια και χρόνο μας δημιουργεί συσσωρευμένα εμπόδια και δυσκολίες.

Περισσότερα

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, η σοφία του Τσάρλι Τσάπλιν

chaplinΌλοι γνωρίζουμε τον κωμικό Τσάρλι Τσάπλιν... Πόσοι όμως τη σοφία του;

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, μπόρεσα να καταλάβω ότι ο συναισθηματικός πόνος και η θλίψη, απλώς με προειδοποιούσαν να μη ζω κόντρα στην αλήθεια μου. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα σε πόσο δύσκολη θέση ερχόταν κάποιος με το να του επιβάλλω τις επιθυμίες μου, παρότι ήξερα ότι ούτε ήταν κατάλληλη η στιγμή ούτε ο άνθρωπος ήταν έτοιμος, ακόμα κι αν αυτός ο άνθρωπος ήμουν εγώ. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ.

Περισσότερα

Η διαφωνία του Κόρακα με τον Τεισία

teisiasΗ τέχνη της ρητορικής

Ο Τεισίας ήταν μαθητής του φημισμένου εξίσου ρητοροδιδάσκαλου και πολιτικού Κόρακα, που είχε διακριθεί τον πέμπτο αιώνα στις Συρακούσες, ως έξοχος δικανικός ρήτορας. Χαρακτηριστική της ρητορικής δεινότητας των δύο ρητόρων, μαθητού και δάσκαλου ήταν η εξής ιστορία, που διηγούνταν στις Συρακούσες:

Όταν ο Τεισίας ήταν νεαρός ακόμη, επισκέφθηκε τον Κόρακα και του ζήτησε να του μάθει την τέχνη της ρητορικής.  Όμως επειδή ακόμη κι αν πουλούσε όλη του την περιουσία δεν θα έφτανε να πληρώσει ούτε τα μισά δίδακτρα συμφώνησαν ότι θα τον πλήρωνε, όμως, μόνο αν τον έκανε καλό ρήτορα και κέρδιζε την πρώτη του δίκη στο δικαστήριο.

Ο Κόρακας δέχτηκε. Ο Τεισίας έγινε, μετά τετραετή διδασκαλία, εξαίρετος πράγματι ρήτορας, αλλά δεν ανελάμβανε να συνηγορήσει σε δικαστήριο, για να αποφύγει την πληρωμή. Ο Κόρακας αναγκάστηκε να καταγγείλει το μαθητή του στα δικαστήρια. Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε τότε σ’ αυτή τη δίκη, για να παρακολουθήσει τη μονομαχία ανάμεσα σε δάσκαλο και σε μαθητή.

Περισσότερα

  • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

    Περισσότερα

  • Μεγάλη Επιτυχία

    Μεγάλη Επιτυχία

    Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

    Περισσότερα

  • International Coach Federation

    International Coach Federation

    O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board



    e-genius.gr ...intelligent web software