Πώς να βρεις ενέργεια και ενθουσιασμό όταν νοιώθεις «πεσμένος»

pesmenosτου Γιάννη Αραχωβίτη (SuccessMentor)

Σου έχει τύχει να ξυπνάς και να νοιώθεις κουρασμένος; Να μην έχεις ενέργεια και όρεξη για τίποτα; Να σέρνεσαι βαριεστημένα και να μην βρίσκεις χαρά σε τίποτα;

Μερικές φορές η εξάντληση είναι πνευματική και σωματική. Αν δεν τρώμε καλά, αν δεν γυμναζόμαστε τακτικά και δεν ξεκουραζόμαστε επαρκώς μπορεί να είναι τα αίτια αυτής της ζοφερής κατάστασης.

Όλοι το έχουμε νοιώσει. Άδειοι χωρίς διάθεση για τίποτα. Τη μια μέρα είσαι συγκεντρωμένος και δυναμικός στη δουλειά σου, στο γυμναστήριο και στις άλλες δραστηριότητες και την επόμενη μέρα είσαι σαν ξεφούσκωτο μπαλόνι. Ισοπεδωμένος χωρίς ίχνος σφρίγους και ζωντάνιας.

Συχνά χάνουμε τον ενθουσιασμό μας και τον ζήλο μας για την ζωή μετά από κάποια αποτυχία. Νοιώθουμε απογοήτευση χωρίς κουράγιο να ξαναρχίσουμε από την αρχή. Μερικές μέρες δεν ξέρουμε το γιατί είμαστε τόσο «πεσμένοι», τόσο άνευροι και απαισιόδοξοι. Καταρρέουμε σαν ένα άδειο σακί στον καναπέ χωρίς δύναμη να κάνουμε το παραμικρό αυξάνοντας έτσι την απελπισία μας και το αίσθημα της εγκατάλειψης.

Και όχι μόνο χάνουμε την δυναμική μας για να κερδίσουμε τα απαραίτητα και ότι δικαιούμαστε στην ζωή αλλά νοιώθουμε και καταδικασμένοι και αποτυχημένοι. Χάνουμε την πίστη στις δυνατότητές μας για να βελτιώσουμε την κατάσταση και συνεχώς κατρακυλάμε σε ένα απύθμενο βάραθρο χωρίς να ξέρουμε που θα καταλήξουμε.

Μπορεί ο βαθμός της απελπισίας να διαφέρει για τον καθένα (ανάλογα και με την περίσταση). Και μπορεί καν να μην το συνειδητοποιούμε. Και κάτι μας εμποδίζει να δράσουμε. Παρόλο που είμαστε δημιουργοί και παραγωγοί. Ο άνθρωπος είναι για να κάνει πράγματα. Και υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγχουμε τις καταστάσεις..

Το να έχεις ενέργεια , διάθεση  και κίνητρα για δουλειά είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία. Σε βοηθούν να πετυχαίνεις πράγματα ευκολότερα, γρηγορότερα. Αλλά είναι απολύτως αναγκαία για να πετύχεις κάτι; Όχι. Μπορεί να πετύχεις πράγματα ακόμα και αν δεν νοιώθεις πλήρως «φορτισμένος».

Αυτό το πρωινό για παράδειγμα, δεν ένοιωθα ορεξάτος για το σύνηθες τζόκινγκ. Ένοιωθα βαρύς και ανόρεκτος. Το τελευταίο που ήθελα ήταν να βάλω τα αθλητικά και να τρέχω στο δάσος. Παρόλα αυτά κατάφερα να πείσω τον εαυτό μου ότι θα μπορούσα να πάω για λίγο απλό βάδισμα. Αν , όπως έλπιζα, άλλαζα μυαλό και ένοιωθα καλύτερα, θα μπορούσα να κάνω τους πιο απαιτητικούς  κύκλους μου.

Άρχισα χαλαρά και από κάποιο σημείο και πέρα πήγα πιο γρήγορα , μάλιστα έτρεξα και λίγο. Σίγουρα δεν ήταν για παλαμάκια και μπράβο αλλά τουλάχιστον γυμνάστηκα λίγο παρά την αρχική βαριεστιμάρα. Αγνόησα την ακεφιά μου, έσπρωξα λίγο τον εαυτό μου να ξεκολλήσει από το κρεβάτι και έτρεξα (έδρασα). Σίγουρα καλύτερα από το να μην κάνω τίποτα.

Το ίδιο και με αυτό το άρθρο. Ήθελα , σε λίγο, να δω τον αγώνα Βραζιλία- Καμερούν και που να αρχίσω και μετά να το αφήσω στην μέση. Δικαιολογίες έψαχνα για να μην γράψω το καθημερινό μου άρθρο. Μετά είπα «Δεν γράφεις τουλάχιστον μια παραγραφούλα»! Κάθισα στο κομπιούτερ και άρχισα να γράφω. Η μια παράγραφο οδήγησε στην άλλη. Τελικά είδα μόνο το δεύτερο ημίχρονο (έχασα 3 γκολ L). Είναι αστείο το πώς κάποιος βρίσκει την παρακίνηση να συνεχίσει να κάνει πράγματα αφού καταφέρει να ξεκινήσει. «Το μάτι το δειλό, το χέρι τολμηρό» έλεγε η μακαρίτισσα η μάνα μου. ¨ότι όταν κάτι το κοιτάς και το σκέπτεσαι σου φαίνεται τεράστιο, αξεπέραστο. Αλλά όταν βάλεις εμπρός και δράσεις, έρχεται και η όρεξη και ανεβαίνει και η αποφασιστικότητα.

Δεν χρειάζεται να νοιώθεις κατενθουσιασμένος και φουλ κινητοποιημένος στην αρχή. Όταν αρχίσεις να κινείσαι προς τα εμπρός, προς την επίτευξη ενός στόχου αρχίσεις να χτίζεις δυναμική, παίρνεις φόρα. «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη» μια άλλη σοφή κουβέντα του λαού μας.
 
Πώς να βρεις παρακίνηση-κίνητρο όταν δεν νοιώθεις καλά γύρω από το να κάνεις κάτι

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις

Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε μόλις χάσουμε την όρεξή μας για κάτι, είναι να αρχίσουμε να αυτοκατηγορούμεθα, να αυτομαστιγονώμαστε και να ντρεπόμαστε για την αποτυχία μας. «Γιατί τα παρατάω συνεχώς; Μια από τα ίδια πάλι ..ξεκινώ και μετά το χάνω.. που πήγε η ενέργειά μου;»
Σταμάτησε αυτές τις σκέψεις  από την πρώτη στιγμή που πάνε να μπουν στο μυαλό σου. Αν μπορείς σβήστε και από υποσυνείδητό σου. Δεν σε βοηθούν καθόλου.
Αν κάποια μέρα νοιώθεις «πεσμένος» απλώς παρατήρησέ το , χωρίς να το κατακρίνεις. Δεν σημαίνει τίποτα και δεν προσδιορίζει τον εαυτό σου. Απλώς , με ηρεμία, πρόσεξε το πως αισθάνεσαι.

Απλοποίησε τα πράγματα

Οτιδήποτε και να θέλεις να κάνεις, σπάσε το σε μικρές πράξεις. Αν είναι να πας για τζόκινγκ η πρώτη πράξη είναι να βάλεις τα αθλητικά σου παπούτσια. Αν έχεις κάτι πιο πολύπλοκο, κάνε μια λίστα από τα 5 πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις. δεν χρειάζεται τόσο πολύ δύναμη/ ενέργεια/ όρεξη για να κάνεις λίγα βηματάκια.

Κάνε διάλλειμα

Αφού κάνεις τα πρώτα βήματα αν δεν βρεις όρεξη να συνεχίσεις δεν πειράζει, κάνε διάλλειμα. Κάνε τόσο όσο σου βγαίνει για σήμερα και νοιώσε όμορφα που τουλάχιστον δοκίμασες και έκανες κάποιες ενέργειες. Τις περισσότερες φορές αν αρχίσεις, θα συνεχίσεις. Αλλά είπαμε ότι προκύψει.. δεν χάλασε ο κόσμος και αύριο μέρα είναι (αρκεί να μην γίνει συνήθεια να αναβάλλουμε συνεχώς).
     
Ταίριαξε τις εργασίες με την διάθεσή σου

Αν κάποια μέρα είσαι ληθαργικός και δεν έχεις την δύναμη να κάνεις τις πιο δύσκολες ασκήσεις (εργασίες), κάνε κάποιες πιο εύκολες. Αντί να πας να τρέξεις Μαραθώνιο, πήγαινε για χορό ή για χαλαρό κολύμπι. Άλλαξε τον ημερήσιο στόχο, γίνε ευέλικτος, ώστε να μπορέσεις να παραμείνεις παραγωγικός έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο ακόμα και αν δεν είσαι στα καλύτερά σου.

Βγες έξω.
Πολλές φορές και μόνο να βγεις από το γραφείο, το σπίτι κ.λ.π. ή να πας ένα μικρό περίπατο αλλάζει η ψυχολογία σου , ανεβαίνεις και βρίσκεις την διάθεση να κάνεις κάτι που το ήθελες και τόσο αρχικά. Η φύση ενεργοποιεί την ενέργειά μας. Άκουσε λίγη καλή μουσική. Ή χρησιμοποίησε την βόλτα και το μουσικό διάλλειμα ως ανταμοιβή για μισής ώρας δουλειάς που θα κάνεις. Γράψε. για παράδειγμα, μια παράγραφο και πήγαινε μια βόλτα μετά.

Ενέπνευσε τον εαυτό σου

Προτού κάποια εργασία, διάβασε κάτι που σε ενθουσιάζει , που σου δημιουργεί κινητοποίηση και ισχυροποιεί την θέλησή σου για δράση. Άκουσε έναν ενθαρρυντικό λόγο. Διάβασε ένα ποίημα. Θυμήσου παλιές και πρόσφατες επιτυχίες σου. Κάνε διαλογισμό. Κάντο για λίγο και μόλις νοιώσεις «φορτισμένος» ξεκίνα την εργασία με χαμόγελο και χαρά και πίστη.

Μην πιστεύεις

Μην δέχεσαι ότι μόνο αν έχεις υψηλά κίνητρα και ενέργεια μπορείς να φέρεις εις πέρας μια εργασία. Ότι χωρίς αυτά (προϋποθέσεις) δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα. Μην επιτρέπεις σε αυτή λάθος άποψη να σε ακινητοποιήσει. Μπορείς να πετύχεις αρκετά με λίγη πειθαρχεία, δέσμευση και λίγο κουράγιο. Πολλοί άνθρωποι καθημερινά πετυχαίνουν πολλά, εκτελούν το καθήκον τους και κάνουν σημαντικά βήματα προόδου ακόμα και αν δεν το διασκεδάζουν. Μην βρίσκεις σαν δικαιολογία το ότι δεν νοιώθεις στα high σου για να μην κάνεις κάτι. Πιστεύεις ότι η μητέρα σου διασκέδαζε κάθε φορά που είχε να μαγειρέψει για την οικογένειά σας; Όχι, βέβαια! Αλλά κάθε μέρα μάζευε τις δυνάμεις της και συγκεντρωνόταν στο να  θρέψει όλους σας. Μην αφήνεις τα συναισθήματά σου να σε κυριεύουν και να αποθαρρύνεσαι από το να εργαστείς για αυτά που έχεις επιλέξει. Βάλε το μυαλό σου να κυβερνήσει / κουμαντάρει τα συναισθήματά σου και τις πράξεις σου.

Να είσαι ευγενικός με ντον εαυτό σου

Μερικές φορές όταν νοιώθεις άδειος, άνευρος και αδύναμος να κάνεις κάτι, πραγματικά μπορεί να χρειάζεσαι λίγο ξεκούραση. Αν έχεις δουλέψει σκληρά και για πολύ χρόνο, αν νοιώθεις λίγο άρρωστος, κουρασμένος, αδιάθετος μπορεί και πράγματι να χρειάζεσαι λίγο ξεκούραση, αλλαγή, άδειασμα και ξαναγέμισμα της μπαταρίας με νέα ενέργεια. Μια δυο μέρες ανάπαυσης και αλλαγής κάνουν θαύματα. Κάντο συνειδητά και χωρίς ίχνος ενοχής. θα πρέπει να είναι μια απόφαση και όχι παρόρμηση. «εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου· τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεω σου» έλεγε η Παλαιά Διαθήκη, οι δέκα εντολές.


 Ο ενθουσιασμός , η κινητοποίηση, η ενέργεια όπως και όλα τα συναισθήματα έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. Είναι σαν τον υδράργυρο του θερμόμετρου. Μερικές φορές μπορείς να τα παράγεις, να τα ελέγξεις  και  να τα κατευθύνεις και άλλες φορές σου ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Αντί να βασίζεσαι στο πότε θα σου κάνουν το χατίρι να σε υπηρετήσουν. Αποφάσισε ότι θα ελέγχεις την συμπεριφορά, αποφάσισε τις πράξεις σου και προσκάλεσέ τα (τα συναισθήματα) να συστρατευτούν μαζί σου. «Τρώγοντας έρχεται και η όρεξη». Με τη βοήθειά τους ή και χωρίς την παρουσία τους είσαι σε θέση να πετύχεις μεγάλα πράγματα

Γίνε και εσύ μέλoς σε μια από τις Ομάδες Ανάπτυξης του SuccessMentor. Ξεκίνα το ταξίδι της εξέλιξης, της  ευτυχίας και της επιτυχίας! (περιορισμένες θέσεις διαθέσιμες)

Διαβάστε ακόμη:

Λύσε τον δικό σου Γόρδιο Δεσμό!!

alexanderτου Γιάννη Αραχωβίτη

Καθημερινά ανακοινώνονται νέες επιτεύξεις σε διάφορους τομείς. Καθημερινά ο άνθρωπος ξεπερνάει εμπόδια και όρια που πριν από ελάχιστους μήνες θεωρούνταν αξεπέραστα.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η λέξη Αδύνατον έχει χάσει την έννοια της. Όμως και χιλιάδες χρόνια πριν κάποιοι ξεπερνούσαν τις μεγάλες προσδοκίες και τα πιο τρελά όνειρα.

Περισσότερα

Λίγοι άνθρωποι θέλουν να θυσιάζουν πράγματα

successτου Γιάννη Αραχωβίτη

«Η ζωή δεν είναι ένα μικρό κερί. Είναι ένας υπέροχος δαυλός που τον κρατάω τώρα και θέλω να τον κάνω να φωτίσει όσο πιο λαμπερά γίνεται και στο τέλος να έχει καεί πλήρως» Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

Στην σημερινή πραγματικότητα (και ακόμα χειρότερα στην προ κρίσης εποχής), ελάχιστοι είναι (ήταν) πρόθυμοι να κάνουν τις απαιτούμενες θυσίες που θα τους εξασφαλίσουν την επιτυχία. Λίγοι αφήνουν με άνεση το μεγάλο και άνετο σπίτι για μια γκαρσονιέρα. Λίγοι θα δώσουν την Μερσεντές για ένα Φίατ. Δύσκολα καθυστερούμε την απόκτηση ενός νέου κομπιούτερ. Δύσκολα δεχόμαστε να εργαστούμε κάπου που δεν μας αρέσει ώσπου να αποκτήσουμε τα χρήματα για να κάνουμε την επόμενη κίνησή μας. Αλλά η αδυναμία/ απροθυμία μας να αποχωριστούμε πράγματα και να θυσιάσουμε ανέσεις, ενέργεια και χρόνο μας δημιουργεί συσσωρευμένα εμπόδια και δυσκολίες.

Περισσότερα

Αν ο άνθρωπος δεν έχει βρει κάτι για το οποίο θα πέθαινε, δεν αξίζει να ζει

louther-king"Αν ο άνθρωπος δεν έχει βρει κάτι για το οποίο θα πέθαινε, δεν αξίζει να ζει"- Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο σκοπός που είναι πίσω από την επίτευξη των στόχων μας είναι που τους κάνει τόσο σημαντικούς. Ζωή χωρίς στόχους , σκοπό και αξία είναι σαν να μην τη ζήσαμε. Ο θεός μας δίνει τη ζωή ως δώρο και εμείς οφείλουμε να κάνουμε πλήρη χρήση προτού του το επιστρέψουμε. Ας βρούμε κάτι που να αξίζει για μας και για τον κόσμο και ας το βάλουμε στόχο στη ζωή μας. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε πάθος , δέσμευση και ενθουσιασμό, και μόνο έτσι μπορούμε να βγάλουμε και αξιοποιήσουμε όλα τα ταλέντα μας , που όλοι διαθέτουμε.

Όταν ο εαυτός μας εναρμονίζεται με ένα σκοπό που μας εκφράζει και είναι αξιόλογος , τότε διάφορες δυνάμεις ενεργοποιούνται για να μας δώσουν δύναμη και κουράγιο. Η επιτυχία, δεν έρχεται σε μια μέρα , ούτε από τύχη. Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα επιλογών και συστηματικής προσπάθειας. Και για να μας εξασφαλίσει και εσωτερική γαλήνη (ευτυχία) θα πρέπει να συνδυάζεται με κάποιο αγαθό και καλό σκοπό.

Γιάννης Αραχωβίτης

Περισσότερα

 • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

  Περισσότερα

 • Μεγάλη Επιτυχία

  Μεγάλη Επιτυχία

  Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

  Περισσότερα

 • International Coach Federation

  International Coach Federation

  O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board  e-genius.gr ...intelligent web software