Πώς να βρεις ενέργεια και ενθουσιασμό όταν νοιώθεις «πεσμένος»

pesmenosτου Γιάννη Αραχωβίτη (SuccessMentor)

Σου έχει τύχει να ξυπνάς και να νοιώθεις κουρασμένος; Να μην έχεις ενέργεια και όρεξη για τίποτα; Να σέρνεσαι βαριεστημένα και να μην βρίσκεις χαρά σε τίποτα;

Μερικές φορές η εξάντληση είναι πνευματική και σωματική. Αν δεν τρώμε καλά, αν δεν γυμναζόμαστε τακτικά και δεν ξεκουραζόμαστε επαρκώς μπορεί να είναι τα αίτια αυτής της ζοφερής κατάστασης.

Όλοι το έχουμε νοιώσει. Άδειοι χωρίς διάθεση για τίποτα. Τη μια μέρα είσαι συγκεντρωμένος και δυναμικός στη δουλειά σου, στο γυμναστήριο και στις άλλες δραστηριότητες και την επόμενη μέρα είσαι σαν ξεφούσκωτο μπαλόνι. Ισοπεδωμένος χωρίς ίχνος σφρίγους και ζωντάνιας.

Συχνά χάνουμε τον ενθουσιασμό μας και τον ζήλο μας για την ζωή μετά από κάποια αποτυχία. Νοιώθουμε απογοήτευση χωρίς κουράγιο να ξαναρχίσουμε από την αρχή. Μερικές μέρες δεν ξέρουμε το γιατί είμαστε τόσο «πεσμένοι», τόσο άνευροι και απαισιόδοξοι. Καταρρέουμε σαν ένα άδειο σακί στον καναπέ χωρίς δύναμη να κάνουμε το παραμικρό αυξάνοντας έτσι την απελπισία μας και το αίσθημα της εγκατάλειψης.

Και όχι μόνο χάνουμε την δυναμική μας για να κερδίσουμε τα απαραίτητα και ότι δικαιούμαστε στην ζωή αλλά νοιώθουμε και καταδικασμένοι και αποτυχημένοι. Χάνουμε την πίστη στις δυνατότητές μας για να βελτιώσουμε την κατάσταση και συνεχώς κατρακυλάμε σε ένα απύθμενο βάραθρο χωρίς να ξέρουμε που θα καταλήξουμε.

Μπορεί ο βαθμός της απελπισίας να διαφέρει για τον καθένα (ανάλογα και με την περίσταση). Και μπορεί καν να μην το συνειδητοποιούμε. Και κάτι μας εμποδίζει να δράσουμε. Παρόλο που είμαστε δημιουργοί και παραγωγοί. Ο άνθρωπος είναι για να κάνει πράγματα. Και υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγχουμε τις καταστάσεις..

Το να έχεις ενέργεια , διάθεση  και κίνητρα για δουλειά είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία. Σε βοηθούν να πετυχαίνεις πράγματα ευκολότερα, γρηγορότερα. Αλλά είναι απολύτως αναγκαία για να πετύχεις κάτι; Όχι. Μπορεί να πετύχεις πράγματα ακόμα και αν δεν νοιώθεις πλήρως «φορτισμένος».

Αυτό το πρωινό για παράδειγμα, δεν ένοιωθα ορεξάτος για το σύνηθες τζόκινγκ. Ένοιωθα βαρύς και ανόρεκτος. Το τελευταίο που ήθελα ήταν να βάλω τα αθλητικά και να τρέχω στο δάσος. Παρόλα αυτά κατάφερα να πείσω τον εαυτό μου ότι θα μπορούσα να πάω για λίγο απλό βάδισμα. Αν , όπως έλπιζα, άλλαζα μυαλό και ένοιωθα καλύτερα, θα μπορούσα να κάνω τους πιο απαιτητικούς  κύκλους μου.

Άρχισα χαλαρά και από κάποιο σημείο και πέρα πήγα πιο γρήγορα , μάλιστα έτρεξα και λίγο. Σίγουρα δεν ήταν για παλαμάκια και μπράβο αλλά τουλάχιστον γυμνάστηκα λίγο παρά την αρχική βαριεστιμάρα. Αγνόησα την ακεφιά μου, έσπρωξα λίγο τον εαυτό μου να ξεκολλήσει από το κρεβάτι και έτρεξα (έδρασα). Σίγουρα καλύτερα από το να μην κάνω τίποτα.

Το ίδιο και με αυτό το άρθρο. Ήθελα , σε λίγο, να δω τον αγώνα Βραζιλία- Καμερούν και που να αρχίσω και μετά να το αφήσω στην μέση. Δικαιολογίες έψαχνα για να μην γράψω το καθημερινό μου άρθρο. Μετά είπα «Δεν γράφεις τουλάχιστον μια παραγραφούλα»! Κάθισα στο κομπιούτερ και άρχισα να γράφω. Η μια παράγραφο οδήγησε στην άλλη. Τελικά είδα μόνο το δεύτερο ημίχρονο (έχασα 3 γκολ L). Είναι αστείο το πώς κάποιος βρίσκει την παρακίνηση να συνεχίσει να κάνει πράγματα αφού καταφέρει να ξεκινήσει. «Το μάτι το δειλό, το χέρι τολμηρό» έλεγε η μακαρίτισσα η μάνα μου. ¨ότι όταν κάτι το κοιτάς και το σκέπτεσαι σου φαίνεται τεράστιο, αξεπέραστο. Αλλά όταν βάλεις εμπρός και δράσεις, έρχεται και η όρεξη και ανεβαίνει και η αποφασιστικότητα.

Δεν χρειάζεται να νοιώθεις κατενθουσιασμένος και φουλ κινητοποιημένος στην αρχή. Όταν αρχίσεις να κινείσαι προς τα εμπρός, προς την επίτευξη ενός στόχου αρχίσεις να χτίζεις δυναμική, παίρνεις φόρα. «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη» μια άλλη σοφή κουβέντα του λαού μας.
 
Πώς να βρεις παρακίνηση-κίνητρο όταν δεν νοιώθεις καλά γύρω από το να κάνεις κάτι

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις

Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε μόλις χάσουμε την όρεξή μας για κάτι, είναι να αρχίσουμε να αυτοκατηγορούμεθα, να αυτομαστιγονώμαστε και να ντρεπόμαστε για την αποτυχία μας. «Γιατί τα παρατάω συνεχώς; Μια από τα ίδια πάλι ..ξεκινώ και μετά το χάνω.. που πήγε η ενέργειά μου;»
Σταμάτησε αυτές τις σκέψεις  από την πρώτη στιγμή που πάνε να μπουν στο μυαλό σου. Αν μπορείς σβήστε και από υποσυνείδητό σου. Δεν σε βοηθούν καθόλου.
Αν κάποια μέρα νοιώθεις «πεσμένος» απλώς παρατήρησέ το , χωρίς να το κατακρίνεις. Δεν σημαίνει τίποτα και δεν προσδιορίζει τον εαυτό σου. Απλώς , με ηρεμία, πρόσεξε το πως αισθάνεσαι.

Απλοποίησε τα πράγματα

Οτιδήποτε και να θέλεις να κάνεις, σπάσε το σε μικρές πράξεις. Αν είναι να πας για τζόκινγκ η πρώτη πράξη είναι να βάλεις τα αθλητικά σου παπούτσια. Αν έχεις κάτι πιο πολύπλοκο, κάνε μια λίστα από τα 5 πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις. δεν χρειάζεται τόσο πολύ δύναμη/ ενέργεια/ όρεξη για να κάνεις λίγα βηματάκια.

Κάνε διάλλειμα

Αφού κάνεις τα πρώτα βήματα αν δεν βρεις όρεξη να συνεχίσεις δεν πειράζει, κάνε διάλλειμα. Κάνε τόσο όσο σου βγαίνει για σήμερα και νοιώσε όμορφα που τουλάχιστον δοκίμασες και έκανες κάποιες ενέργειες. Τις περισσότερες φορές αν αρχίσεις, θα συνεχίσεις. Αλλά είπαμε ότι προκύψει.. δεν χάλασε ο κόσμος και αύριο μέρα είναι (αρκεί να μην γίνει συνήθεια να αναβάλλουμε συνεχώς).
     
Ταίριαξε τις εργασίες με την διάθεσή σου

Αν κάποια μέρα είσαι ληθαργικός και δεν έχεις την δύναμη να κάνεις τις πιο δύσκολες ασκήσεις (εργασίες), κάνε κάποιες πιο εύκολες. Αντί να πας να τρέξεις Μαραθώνιο, πήγαινε για χορό ή για χαλαρό κολύμπι. Άλλαξε τον ημερήσιο στόχο, γίνε ευέλικτος, ώστε να μπορέσεις να παραμείνεις παραγωγικός έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο ακόμα και αν δεν είσαι στα καλύτερά σου.

Βγες έξω.
Πολλές φορές και μόνο να βγεις από το γραφείο, το σπίτι κ.λ.π. ή να πας ένα μικρό περίπατο αλλάζει η ψυχολογία σου , ανεβαίνεις και βρίσκεις την διάθεση να κάνεις κάτι που το ήθελες και τόσο αρχικά. Η φύση ενεργοποιεί την ενέργειά μας. Άκουσε λίγη καλή μουσική. Ή χρησιμοποίησε την βόλτα και το μουσικό διάλλειμα ως ανταμοιβή για μισής ώρας δουλειάς που θα κάνεις. Γράψε. για παράδειγμα, μια παράγραφο και πήγαινε μια βόλτα μετά.

Ενέπνευσε τον εαυτό σου

Προτού κάποια εργασία, διάβασε κάτι που σε ενθουσιάζει , που σου δημιουργεί κινητοποίηση και ισχυροποιεί την θέλησή σου για δράση. Άκουσε έναν ενθαρρυντικό λόγο. Διάβασε ένα ποίημα. Θυμήσου παλιές και πρόσφατες επιτυχίες σου. Κάνε διαλογισμό. Κάντο για λίγο και μόλις νοιώσεις «φορτισμένος» ξεκίνα την εργασία με χαμόγελο και χαρά και πίστη.

Μην πιστεύεις

Μην δέχεσαι ότι μόνο αν έχεις υψηλά κίνητρα και ενέργεια μπορείς να φέρεις εις πέρας μια εργασία. Ότι χωρίς αυτά (προϋποθέσεις) δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα. Μην επιτρέπεις σε αυτή λάθος άποψη να σε ακινητοποιήσει. Μπορείς να πετύχεις αρκετά με λίγη πειθαρχεία, δέσμευση και λίγο κουράγιο. Πολλοί άνθρωποι καθημερινά πετυχαίνουν πολλά, εκτελούν το καθήκον τους και κάνουν σημαντικά βήματα προόδου ακόμα και αν δεν το διασκεδάζουν. Μην βρίσκεις σαν δικαιολογία το ότι δεν νοιώθεις στα high σου για να μην κάνεις κάτι. Πιστεύεις ότι η μητέρα σου διασκέδαζε κάθε φορά που είχε να μαγειρέψει για την οικογένειά σας; Όχι, βέβαια! Αλλά κάθε μέρα μάζευε τις δυνάμεις της και συγκεντρωνόταν στο να  θρέψει όλους σας. Μην αφήνεις τα συναισθήματά σου να σε κυριεύουν και να αποθαρρύνεσαι από το να εργαστείς για αυτά που έχεις επιλέξει. Βάλε το μυαλό σου να κυβερνήσει / κουμαντάρει τα συναισθήματά σου και τις πράξεις σου.

Να είσαι ευγενικός με ντον εαυτό σου

Μερικές φορές όταν νοιώθεις άδειος, άνευρος και αδύναμος να κάνεις κάτι, πραγματικά μπορεί να χρειάζεσαι λίγο ξεκούραση. Αν έχεις δουλέψει σκληρά και για πολύ χρόνο, αν νοιώθεις λίγο άρρωστος, κουρασμένος, αδιάθετος μπορεί και πράγματι να χρειάζεσαι λίγο ξεκούραση, αλλαγή, άδειασμα και ξαναγέμισμα της μπαταρίας με νέα ενέργεια. Μια δυο μέρες ανάπαυσης και αλλαγής κάνουν θαύματα. Κάντο συνειδητά και χωρίς ίχνος ενοχής. θα πρέπει να είναι μια απόφαση και όχι παρόρμηση. «εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου· τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεω σου» έλεγε η Παλαιά Διαθήκη, οι δέκα εντολές.


 Ο ενθουσιασμός , η κινητοποίηση, η ενέργεια όπως και όλα τα συναισθήματα έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. Είναι σαν τον υδράργυρο του θερμόμετρου. Μερικές φορές μπορείς να τα παράγεις, να τα ελέγξεις  και  να τα κατευθύνεις και άλλες φορές σου ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Αντί να βασίζεσαι στο πότε θα σου κάνουν το χατίρι να σε υπηρετήσουν. Αποφάσισε ότι θα ελέγχεις την συμπεριφορά, αποφάσισε τις πράξεις σου και προσκάλεσέ τα (τα συναισθήματα) να συστρατευτούν μαζί σου. «Τρώγοντας έρχεται και η όρεξη». Με τη βοήθειά τους ή και χωρίς την παρουσία τους είσαι σε θέση να πετύχεις μεγάλα πράγματα

Γίνε και εσύ μέλoς σε μια από τις Ομάδες Ανάπτυξης του SuccessMentor. Ξεκίνα το ταξίδι της εξέλιξης, της  ευτυχίας και της επιτυχίας! (περιορισμένες θέσεις διαθέσιμες)

Διαβάστε ακόμη:

Την άνοιξη που θέλεις, φρόντισε να την αξίζεις

anoixiτου Γιάννη Αραχωβίτη

Όλοι μας επιθυμούμε το καλύτερο για τον εαυτό μας. Πόσοι όμως είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε συστηματικά, δημιουργικά, παθιασμένα και μακροχρόνια για να δημιουργήσουμε τη ζωή που θέλουμε; Πόσοι είμαστε προετοιμασμένοι να ιδρώσουμε, να παλέψουμε και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τις προκλήσεις ώστε να ανταμειφτούμε με ανοιξιάτικες μέρες;

Περισσότερα

Το καλοκαίρι προσφέρεται για επανεξέταση και αναθεώρηση!

summerτου Γιάννη Αραχωβίτη

Το καλοκαίρι έφτασε. Οι φωτεινοί ουρανοί και οι γαλάζιες θάλασσες δημιουργούν ψυχική ανάταση και επιθυμία αναζωογόνησης. Ευνοούν τις αλλαγές, το έναυσμα για νέες αναζητήσεις και κατακτήσεις. Αφήσου στη μαγεία της φύσης, χαλάρωσε και πήγαινε με τη ροή. Πάντα το φυσικό περιβάλλον επηρεάζει τη διάθεσή μας και τη συμπεριφορά μας. Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με την περιπέτεια, με τα ταξίδια, με την ανανέωση.

Περισσότερα

Ότι αγαπάω το θέλω ελεύθερο

Ότι αγαπάω το θέλω ελεύθερο

Είναι αναμενόμενο και κατανοητό να μη θέλουμε να χάσουμε πράγματα που αγαπάμε και τα θεωρούμε πολύτιμα για μας. Και η ενστικτώδη αντίδραση μας είναι να γαντζωνόμαστε πάνω τους όταν κινδυνεύουμε να τα απολέσουμε. Αυτό δημιουργεί μια σχέση στενής εξάρτησης και μόνιμης αγωνίας.

Περισσότερα

 • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

  Περισσότερα

 • Μεγάλη Επιτυχία

  Μεγάλη Επιτυχία

  Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

  Περισσότερα

 • International Coach Federation

  International Coach Federation

  O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board  e-genius.gr ...intelligent web software