Γράφτηκε στις .

Τα 6 μυστικά του αυτοέλεγχου!!

self controlΟ Παυσανίας, ο έξοχος αυτός γεωγράφος και περιηγητής του 2ου μ.Χ. αιώνα, διηγείται στην περίφημη «Ελλάδος Περιήγησιν», πως «εν δε τω προνάω»  του Ναού του Απόλλωνος στο Μαντείο των Δελφών «γεγραμμένα εστίν ωφελήματα ανθρώποις», τα περίφημα Δελφικά παραγγέλματα, αποφθέγματα, που έδειχναν τον δρόμο για την βελτίωση του εαυτού μας.

Ένα από τα επιγραμματικά αυτά παραγγέλματα ήταν και το «Άρχε σεαυτού», που ορισμένοι μελετητές αποδίδουν στον Περίανδρο τον Κορίνθιο, ένα από τους επτά Σοφούς. Να μην παρασύρεσαι από την παρόρμηση της στιγμής, να μην γίνεσαι έρμαιο των επιθυμιών, του θυμού, της απογοήτευσης, της ζήλειας, του έρωτα, του μίσους, της φιλοδοξίας, του χρήματος, της λαιμαργίας,  της ραστώνης, αλλά να ελέγχεις το εγώ, τα πάθη και τα συναισθήματα σου και να δράς ψύχραιμα, με περίσκεψη. Να προσπαθείς δηλαδή να αποκτήσεις την τόσο αναγκαία στην προσωπική, αλλά και επαγγελματική ζωή, αυτοσυγκράτηση και αυτοπειθαρχία, την προϋπόθεση κάθε προόδου, επιτυχίας και ευτυχίας.

Απόλυτος αυτοέλεγχος και αυτοπειθαρχία φυσικά δεν υπάρχει. Όμως με συνεχή προσπάθεια και σωστά βήματα μπορεί κανείς να φθάσει πολύ κοντά στο Δελφικό ιδεώδες.

Γίνε μέλος και διάβασε άμεσα τα 6 μυστικά που θα σε κάνουν κύριο των καταστάσεων.

1. Διαλογισμός : ακρογωνιαίος λίθος κάθε σωστής ενέργειας. Ο θυμός, το άγχος,  ο καταιγισμός πληροφοριών αποσυντονίζουν τον νού και δεν τον αφήνουν να σκεφθεί λογικά. Όμως ο θαυμαστός μας εγκέφαλος μπορεί να εκπαιδευτεί να χαλαρώνει! Έστω και πέντε μόνο λεπτά την ημέρα αυτοσυγκέντρωσης, όπου το μυαλό «αδειάζει» από κάθε σκέψη και επικεντρώνεται στην αναπνοή, διδάσκουν τον νού να κρατά στην άκρη την παρόρμηση της στιγμής και να εστιάζει στα σημαντικά.

2. Σωστή τροφή: όπως όλο το ανθρώπινο σώμα, έτσι και ο εγκέφαλος χρειάζεται τροφή, με την διαφορά πως αυτός, για να λειτουργήσει,  δεν στηρίζεται όπως οι μύες στην πρωτεΐνη, αλλά στους υδατάνθρακες, την τροφή των σπουδαστών και των πνευματικών ανθρώπων!  Όσο περισσότερο πιέζεται ο νούς, τόσο περισσότερο γλυκογόνο καταναλίσκει. Η ζάχαρη στο γλυκό δίνει άμεση ενέργεια που καταναλίσκεται ταχύτατα, ενώ τα δημητριακή ολικής άλεσης, το αναποφλοίωτο ρύζι, οι ξηροί καρποί, τροφοδοτούν τον εγκέφαλο σταθερά και σε διάρκεια.

3. Σωματική άσκηση: ο άνθρωπος είναι μία ενιαία οντότητα, όπου σώμα και νούς αλληλοεξαρτώνται και αλληλεπιδρούν. Ο υγιής νούς λειτουργεί μέσα σε ένα υγιές δραστήριο σώμα. Συχνά ολιγόλεπτα  διαλείμματα ζωηρής κίνησης βοηθούν το μυαλό και η τακτική σωματική άσκηση και ο αθλητισμός  καθαρίζουν την σκέψη.

4. Ύπνος: η κούραση δεν αφήνει ούτε το σώμα, ούτε το πνεύμα να αποδώσει. Ο επαρκής ύπνος διώχνει τις τοξίνες από τους μύες και τον εγκέφαλο και επιτρέπει στον νού να εμπεδώσει τις καινούργιες γνώσεις αλλά και να ξεκινήσει την νέα ημέρα με καλή διάθεση.

5. Νηφαλιότητα: όποιος αφήνεται στην παρόρμηση της στιγμής, συνήθως λέει και κάνει πράγματα για τα οποία αργότερα μετανοιώνει και τα οποία πιθανόν να μην μπορεί πια να διορθώσει. Το μυαλό χρειάζεται χρόνο, το λιγώτερο 10 λεπτά,  για να αναλύσει νηφάλια, να αξιολογήσει, να αποφασίσει και να ενεργήσει.  

6. Προσπάθεια: τα Δελφικά  παραγγέλματα ήσαν ιδανικά, το τέλειο, που προσπαθείς να αγγίσεις, ξέροντας πως δεν θα το φτάσεις ποτέ. Στον δρόμο για την αυτοπειθαρχία ο άνθρωπος θα παραπλανηθεί πάρα πολλές φορές, αλλά δεν θα καμφθεί, ούτε θα απογοητευθεί και θα συνεχίσει τον ανήφορο για την βελτίωση του.