Κέρδισε τον συνομιλητή σου! Τα 5 μυστικά του καλού ακροατή!!

zinonΚέρδισε τον συνομιλητή σου! Τα 5 μυστικά του καλού ακροατή!!

του Γιάννη Αραχωβίτη (SuccessMentor)

«Δύο ὦτα ἔχομεν, στόμα δὲ ἕν, ἵνα πλείονα μὲν ἀκούωμεν, ἥττονα δὲ λέγωμεν» δηλαδή «Έχουμε δυο αυτιά και ένα στόμα, για να ακούμε περισσότερα απ' όσα λέμε».

Ζήνων ο Κιτιεύς (334 π.Χ. - 262 π.Χ.) ιδρυτής του Στωικισμού

Στο τελευταίο του βιβλίο,  «Η Μεγαλόπρεπη Ορχήστρα των Ζώων» ο συγγραφεύς, μουσικός, μελετητής και πρωτοπόρος της βιοακουστικής επιστήμης Δρ Μπέρνι Κράουζε συμπυκνώνει 45 χρόνια έρευνας στην «βιοφωνία», όπως ονόμασε ο ίδιος το σύνολο των φωνών των εμβίων όντων- πλήν του ανθρώπου-. Όπως εξηγεί, στην Φύση ο ήχος είναι ζωτικής σημασίας: κάθε πλάσμα εξαρτάται από την εκφορά της φωνής για να επικοινωνήσει τόσο με το είδος του, όσο και με άλλα είδη.  Στις διακυμάνσεις της φωνής βασίζεται,  ώστε να μπορέσει να παίξει, να καλέσει, να ζευγαρώσει, να κυνηγήσει την τροφή, να προειδοποιήσει, να εκφράσει πόνο, φόβο, απειλή, αγάπη, σπαραγμό.

Οι γίββωνες καλούν με ξεχωριστές νότες το θηλυκό, τα δελφίνια διαλέγουν ένα ήχο-όνομα, για να «συστηθούν», οι γρύλοι αναγγέλλουν την θερμοκρασία του περιβάλλοντος μέσα από την συχνότητα της κάθε στριγκλιάς,  οι κάστορες θρηνούν το νεκρό ταίρι με ένα ιδιότυπο τρόπο, οι ανεμώνες της θάλασσας γρυλίζουν αν υπάρχει πρόβλημα τροφής και τα βατράχια τραγουδούν συγχρόνως, σαν τέλεια χορωδία, ώστε να μπερδεύουν τα γεράκια, που αναζητούν ξεμοναχιασμένα βατράχια για φαγητό!

Όμως για να πετύχουν τα ζώα τον σκοπό τους, η ομιλία δεν αρκεί. Το ζώο πρέπει και να ακούει, να ακούει πραγματικά, απομονώνοντας τον ήχο, που το ενδιαφέρει, μέσα από την βιοφωνία, αλλά και μέσα από τον άνεμο, το πάφλασμα, το θρόισμα, το κελάρυσμα.

Για να έχει μια σωστή προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή, πρέπει και ο άνθρωπος να ξέρει να ακούει, χωρίς να παρασύρεται από την δίνη των ηχητικών ερεθισμάτων της σύγχρονης ζωής. Πρέπει να μάθει να εστιάζει την προσοχή του στα λόγια του συνομιλητή.

Τα 5 Μυστικά

Ο καλός ακροατής:

1. Προσέχει την γλώσσα του σώματος: γέρνει ελαφρά προς τον συνομιλητή του, κοιτώντας τον κατάματα, στο πρόσωπο του ζωγραφίζονται συναισθήματα, τα χέρια, οι ώμοι κινούνται και το κεφάλι νεύει.

Δεν χτίζει αόρατους τοίχους, βάζοντας τα χέρια στις τσέπες ή σταυρώνοντας τα επάνω στο στήθος, κουνώντας νευρικά τα πόδια, τραβώντας το κάθισμα προς τα πίσω.

2. Σέβεται τον συνομιλητή: και δεν γυρνά κάθε τόσο να δεί τι γίνεται γύρω, ποιος ήρθε, ποιος μίλησε. Ακόμη και όταν μιλά στο τηλέφωνο, θυμάται πως η πλήξη, η αδιαφορία, η ανυπομονησία διαγράφονται στην φωνή και γι αυτό στέκει μακρυά από τηλεόραση, υπολογιστή, περιοδικά, κατσαρόλα, κλάδεμα

3. Δεν διακόπτει: και ας έχει καταλάβει στην εντέλεια. Οι καλοί τρόποι χτίζουν δεσμούς και έτσι περιμένει πάντα μερικά δευτερόλεπτα, πριν να απαντήσει ή να αλλάξει θέμα.

4. Δείχνει ενδιαφέρον: κάνοντας σχετικές ερωτήσεις, ζητώντας διευκρινίσεις, κρατώντας την συζήτηση ζωηρή και μην ξεχνώντας ποτέ πως στην ζωή τα πάντα είναι διπλόδρομος, ό,τι δίνεις, παίρνεις.

5. Ακούει με όλη του την ψυχή: και προσπαθεί να κατανοήσει την οπτική γωνία του άλλου, έστω και αν δεν συμφωνεί με τις απόψεις του. Ακούει πραγματικά και δεν συλλογίζεται την ώρα εκείνη τι θα απαντήσει.

Ο καλός ακροατής χαίρεται τα μηνύματα, που φέρνει η φωνή του συνομιλητή. Γιατί όπως γράφει στο βιβλίο του ο Δρ, Κράουζε : «οι φωνές ηχούν σαν τραγούδια και είναι τόσο μελωδικές οι συγχορδίες αυτές, ώστε οι Αρχαίοι Ντειγιάκ (ιθαγενείς του Βόρνεο) πίστευαν πως ο ήλιος ανατέλλει μόνο και μόνο για να τους απαντήσει»!

 

Διαβάστε ακόμη:

Οι αξίες αναδεικνύονται όταν δοκιμαζόμαστε!

axiesτου Γιάννη Αραχωβίτη

Τώρα που πιάσανε τα κρύα, τα δύσκολα για τους άστεγους και για τα αδέσποτα, ας δώσουμε τον ένα μας χιτώνα σε αυτούς που τον χρειάζονται.
Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους και πραγματικά το να ζητάς από κάποιον να είναι ελεήμονας ίσως και να μην είναι το ευκολότερο πράγμα. Όμως όλοι μας μέσα μας, βαθιά μέσα στην καρδιά μας, ξέρουμε ότι έχουμε περίσσευμα. Μπορούμε να δώσουμε κάτι που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε. Κάτι που για μας δεν είναι απαραίτητο αλλά για κάποιον άλλο μπορεί να κάνει τη διαφορά στις μέρες που περνάμε.

Περισσότερα

Προετοιμασία vs Δράση

Προετοιμασία vs Δράση

του Γιάννη Α. Αραχωβίτη

Success Mentor

Μια φορά κι΄ ένα καιρό (που λένε) μια φιλόδοξη κυρία έβαλε σκοπό της ζωής της να συναντήσει το θεό Κρίσνα (Ινδουισμός).

Περισσότερα

Γιατί τα σχολεία δε μορφώνουν, ομιλία του δασκάλου της χρονιάς στις ΗΠΑ

GattoΌταν το 1990, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, απονεμήθηκε στον John Taylor Gatto ο τίτλος του «Δασκάλου της Χρονιάς της Νέας Υόρκης» στην ομιλία αποδοχής του τίτλου που εκφώνησε, δεν αρκέστηκε σε απλές ευχαριστίες, αλλά εξαπέλυσε ένα δριμύ κατηγορώ στην συμβατική λογική που διέπει την εκπαίδευση. Μίλησε για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η εκπαίδευση για το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία στην σύγχρονη εποχή. Δεν απευθύνθηκε μόνο στη Νέα Υόρκη και τους μαθητές του.

Περισσότερα

  • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

    Περισσότερα

  • Μεγάλη Επιτυχία

    Μεγάλη Επιτυχία

    Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

    Περισσότερα

  • International Coach Federation

    International Coach Federation

    O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board



    e-genius.gr ...intelligent web software