10 λόγοι για να γράφεις τους στόχους σου και πως μπορείς να επωφεληθείς!

set goalsΆνθρωποι με ξεκάθαρους και καθαρογραμμένους στόχους πετυχαίνουν πολύ περισσότερα και σε συντομότερο χρόνο από όσους μπορούν να φανταστούν αυτοί που δεν γράφουν τους στόχους τους.

Οι στόχοι είναι η βάση των ονείρων σου και η δύναμη που σε ωθεί για να πετύχεις όσα θέλεις στη ζωή. Είτε έχεις μια φιλοδοξία για , παράδειγμα, να τρέξεις στο Μαραθώνιο Αθήνας, είτε να αρχίσεις να τρως υγιεινά , το να θέτεις στόχους και να τους γράφεις σε μια κόλλα χαρτί θα αυξήσουν δραστικά τις πιθανότητες επιτυχίας σου.  

Αν όλοι συμφωνούμε ότι οι στόχοι είναι σημαντικοί για την επιτυχία, τότε  γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν; Και από αυτούς έχουν στόχους , μόνο ένα μικρό ποσοστό τους έχει καταγράψει και τους επανεξετάζει τακτικά.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι για να μην τους έχει κάποιος γραμμένους, επίτρεψέ μου να σου δώσω 10 λόγους γιατί εσύ θα πρέπει να έχεις καθαρογραμμένους στόχους σε όλες σου τις βασικές δραστηριότητες (επαγγελματικές, κοινωνικές, οικογενειακές, αθλητισμό, αυτοβελτίωσης κ.λ.π.)

1) Ανέλαβε την ευθύνη για τη ζωή σου.

Η απόφασή σου να θέσεις στόχους είναι μια ένδειξη ότι έχεις αποφασίσει να αναλάβεις τον έλεγχος της ζωής σου. Αποφάσισες ότι θα προχωρήσεις στοχευμένα στην επιδίωξη των ονείρων σου και των επιθυμιών σου.

Υπάρχουν δυο είδη ανθρώπων: α) Εκείνοι που αποκτούν αυτό που θέλουν και β) εκείνοι που παίρνουν ότι  αποκτούν (ότι τους προκύψει).

Το να καθίσεις  και να γράψεις τους στόχους σου σημαίνει ότι δεν αφήνεις τα πράγματα όσα έρθουν και όσα πάνε (στη τύχη). Δεν ζεις πια τη ζωή σε αυτόματο πιλότο αλλά ενεργά καθορίζεις τη πορεία σου.

2) Δημιούργησε τη μέλλον που Εσύ επιθυμείς

Η οριοθέτηση των στόχων και η καταγραφή τους θα σε βοηθήσουν να δεις πιο καθαρά το μέλλον σου. Αν δεν σου αρέσει αυτό βλέπεις τώρα, τότε έχεις τη δυνατότητα να σχεδιάσεις ένα πιο ρόδινο μέλλον. Θα έχεις αυτό που λέμε Όραμα ζωής.

Θα πρέπει να προσθέσω μια μικρή προειδοποίηση εδώ. Το ότι δημιουργείς ένα όραμα ζωής δεν σημαίνει ότι θα καταλήξεις, απαραίτητα, ακριβώς όπως το σχεδιάζεις. Αλλά το απώτερο όραμα σου στη ζωή θα δρα σαν καταλύτης και θα σου δίνει την απαραίτητη κινητήρια δύναμη για την επίτευξη τουλάχιστον των πιο κοντινών και μεσοπρόθεσμών σου στόχων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο να σκέφτονται που θα πάνε να φάνε το σαββατόβραδο  ή το τι έκανε η τάδε τραγουδίστρια, ηθοποιός , ποδοσφαιριστής, celebrity παρά στο να αποφασίσουν και να καταγράψουν τους οικογενειακούς, προσωπικούς ή επαγγελματικούς στόχους.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο και οργάνωσε τα σημαντικά πράγματα για τη ζωή σου.

3) Ξεπέρνα τις ατυχίες / αποτυχίες / κακοτυχίες και προχώρα

go on

Recover From Setback And Move Forward

Πολλά πράγματα συμβαίνουν στη ζωή μας τα οποία δεν ελέγχουμε ή δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε. Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι η αντίδρασή μας σε αυτά.

Με τους στόχους σου καταγεγραμμένους, μπορείς να αντιμετωπίζεις τη κάθε αναποδιά ως προσωρινή. Αν χρειάζεται να αλλάξεις/ προσαρμόσεις τους στόχους σου ή τη πορεία σου έχεις τη δυνατότητα να το πράξεις.

Μερικές φορές, δεν χρειάζεται να αλλάξεις κατεύθυνση αλλά ίσως μόνο το χρόνο επίτευξης του στόχου.

4) Βεβαιώσου ότι κάνεις πρόοδο.

Μέρος της οριοθέτησης στόχων είναι να βάλεις ενδιάμεσα σημάδια που θα σε βοηθούν στην καταγραφή της προόδου  σου. Αυτό σου δίνει αντικειμενική ένδειξη (απόδειξη) του κατά πόσο κινείσαι προς τη σωστή κατεύθυνση ή απλώς κάνεις κύκλους και πισωγυρίσματα.

Το να είσαι απασχολημένος με κάτι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνεις και πρόοδο. Όσο πιο γρήγορα διαπιστώσεις τα λοξοδρομήματα τόσο πιο γρήγορα θα κάνεις τις διορθωτικές ρυθμίσεις.

«Η πρόοδος δεν έχει να κάνει με τη ταχύτητα αλλά με την κατεύθυνση» - (άγνωστος συγγραφέας)

5) Κράτησε τη προσοχή σου στραμμένη στο όνειρό σου

Οι καθημερινές παρενοχλήσεις είναι μέρος της ζωής. Καθώς γράφω αυτό το άρθρο , πρέπει να αντισταθώ σε πολλά ερεθίσματα (τηλέφωνα, φίλοι, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλεόραση, κ.λ.π.). Μιας και έχω βάλει στόχο μια συγκεκριμένη μέρα που πρέπει να έχω τελειώσει αυτό το άρθρο, συνεχώς προσπαθώ να βρω τρόπους για να αποφεύγω τις παρενοχλήσεις που θα με καθυστερήσουν ασκόπως.

Βάζοντας στόχους με ημερομηνία λήξης θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς στην ολοκλήρωσή τους.

Αν ο στόχος σου είναι μακροπρόθεσμος, σπάσε τον σε μικρότερα κομμάτια με ημερομηνίες λήξεις (π.χ. μηνιαίους στόχους) για το καθένα.

6) Συνέχισε όταν χτυπήσει η αμφιβολία

steps

Σκέψου το στόχο σου σαν ένα προορισμό και το σχέδιο δράσης σου σαν χάρτη που θα σε οδηγήσει εκεί.

Οποτεδήποτε χάνεις το κουράγιο ή γεμίζεις με αμφιβολίες, ρίξε μια ματιά στο χάρτη σου (σχέδιο δράσης) για να επανεκτιμήσεις που βρίσκεσαι.

Θυμήσου ότι απλώς η ύπαρξη γραπτών στόχων δεν είναι αρκετή. Θα πρέπει συνεχώς να εργάζεσαι για την υλοποίησή του σχεδίου  σου που θα σε οδηγήσει σε αυτούς.

7) Αύξησε τη παραγωγικότητα

Ο μεγάλος στόχος σου είναι το τελικό αποτέλεσμα. Αλλά υπάρχουν και άλλοι στόχοι καθοδόν. Είναι οι μικρότεροι σταθμοί και επιτυχίες , όπως και το ξεπέρασμα των εμποδίων (που λογικό να συναντήσεις) που πρέπει να ξεπεραστούν για να φτάσεις στον τελικό προορισμό.

Προγραμματίζοντας εργασίες που πρέπει να γίνονται σε καθημερινή βάση και βάση χρονοδιαγράμματος θα αυξήσει την παραγωγικότητά σου και θα σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς το χρόνο σου πιο αποτελεσματικά.

Θα βελτιωθείς στο να δουλεύεις το κατάλληλο πράγμα , στον κατάλληλο χρόνο. Θα μάθεις να μοιράζεις το χρόνο σου σε σημαντικά πράγματα και να τους αφιερώνεις τις δημιουργικές σου ικανότητες.

8) Πειθάρχησε

Το ότι  όρισες (προγραμμάτισες) μια εργασία να γίνει σε συγκεκριμένο χρόνο δεν σημαίνει  ότι και το έκανες. Αν ο στόχος σου είναι αρκετά ελκυστικός, αν οι λόγοι επίτευξής του είναι ισχυροί, τότε δεν θα εγκαταλείψεις την προσπάθεια εύκολα.

Πειθάρχησε! Δείξε καθημερινή επιμέλεια , αποφασιστικότητα, δέσμευση.

Όπου έχεις αδυναμίες, δείξε θάρρος, κουράγιο, υπομονή και επιμονή.

Βάλε μικρότερους στόχους εκεί που δείχνεις έλλειψη πειθαρχίας, και συνέχισε να προοδεύεις βήμα βήμα.

9) Μεγάλωσε & ωρίμασε!

reach

Αν έχεις το κουράγιο να θέσεις στόχους αυτό θα σε βοηθήσει να δουλέψεις σκληρότερα και πιο αποφασιστικά για να βγεις από «ζώνη άνεσης», και θα αποκομίσεις τρομερή ανάπτυξη στη ζωή σου και στη δουλειά σου.

Αλλά όπως λέει και ο Zig Ziglar « Αυτό που αποκτάς με την επίτευξη των στόχων σου δεν είναι τόσο σημαντικό σε σχέση με αυτό που γίνεσαι»

Γίνεσαι πιο ώριμος, ικανός και καλύτερο άτομο. Θα αποκτήσεις περισσότερη σοφία ζωής, γνώσεις και δεξιότητες που μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για μεγαλύτερα επιτεύγματα.

Για αυτό μη βάζεις στόχους βασιζόμενος στη παρούσα θέση/ κατάσταση που βρίσκεσαι. Βάλε τη φαντασία σου και ψάξε μέσα στις επιθυμίες για να βάλεις στόχους που θα σε προκαλέσουν να βάλεις τα δυνατά σου και να αλλάξεις για το καλύτερο.

10) Συνάντησε τα σωστά άτομα

Τα μεγάλα όνειρα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από τον εαυτό σου. Αν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνο σου, τότε μάλλον δεν έθεσες αρκετά ψηλά τον πήχη. Θα χρειαστεί να συνεργαστείς με μέντορες, με άτομα με διαφορετικές εμπειρίες και δεξιότητες. Η ομαδική δουλειά και η συνεργασία με ηγέτες και σωστούς επαγγελματίες φέρνουν πάντα πιο θεαματικά και γρήγορα αποτελέσματα. Μαζί θα βρείτε τα κατάλληλα, σύντομα και εύκολα μονοπάτια προς τη κορυφή του Ολύμπου. Οι έξυπνοι επωφελούνται και μαθαίνουν από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των άλλων.

. Βρίσκοντας τα σωστά άτομα , συνεργάτες και μέντορες δεν συμβαίνει αυτόματα και από μόνο του. Θα πρέπει να μεταφέρεις με δημιουργικότητα και πειστικότητα το όραμά σου και τα σχέδιά σου ώστε να εμπνευστούν και να ενθουσιαστούν και αυτοί και να δράσουν με πάθος.

Οι ξεκάθαροι στόχοι σου, τα λογικά και γραπτά σχέδια δράσης σου και η επιλογή των λέξεών σου είναι αποφασιστικοί παράγοντες για να ελκύσεις τους καλύτερους στο χώρο.

Βρες τους καλύτερους και κάνε τους  συνεργάτες και συνοδοιπόρους σου.

Σημ. Καταλαβαίνω ότι ίσως κάποιοι από τους 10 παραπάνω λόγους να μην ισχύουν για σένα. Κάτσε και εξέτασε να δεις που χωλαίνεις. Αν χρειάζεσαι τη βοήθειά μου και τη συνεργασία μου , θα χαρώ να μελετήσουμε για μια ώρα Δωρεάν τα σχέδιά σου και τους στόχους σου. Είμαι σίγουρος ότι δυο μυαλά μπορούν να δουλέψουν καλύτερα αρκεί να υπάρχει όραμα, διάθεση και χημεία.

Στείλε μου e-mail ή τηλεφώνησέ μου και θα βρεθεί σύντομα χρόνος και τόπος για μια γνωριμία και γόνιμη συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση σου εύχομαι τα καλύτερα!

Διαβάστε ακόμη:

Ήδη πέρασε ο πρώτος μήνας του 2015!

riskτου Γιάννη Αραχωβίτη
www.SuccessMentor.gr

- Τι έγινε προχωρήσαμε καθόλου;
-Σε τι;
- Μα στα σχέδια που έκανες στην αρχή του χρόνου. Ότι φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, ότι θα τα δώσεις όλα και δεν θα τα παρατήσεις….
- εε ξέρεις μωρέ! Δεν είχα χρόνο, έτρεχα.. για να είμαι ειλικρινής, δεν ξεκίνησα καθόλου. Ή για να είμαι πιο ακριβής έκανα δυο τρεις προσπάθειες αλλά μετά έμπλεξα… και τα παράτησα..

Περισσότερα

Από Σένα ξεκινάει….

success-ladderΗ επιτυχία ξεκινάει από Σένα, από τα πιστεύω σου και από την ικανότητά σου να επικοινωνείς σωστά με τους άλλους. Σήμερα θα σας πω λίγα «μυστικά» για το πώς να βελτιώσεις τα Πιστεύω σου και να γίνεις ποιο επικοινωνιακός. Όλα αρχίζουν από 4 απλές ερωτήσεις.
 
«Κάνε το μέρος της καθημερινής σου προσπάθειας να βγάζεις το καλύτερο εαυτό στους άλλους με το να είσαι ο ίδιος το ζωντανό παράδειγμα»~ Επίκτητος

Χτίζοντας καλύτερο Σύστημα Πεποιθήσεων

«Τα φαινόμενα συνήθως απατούν». Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν πάντα απατούν.

Γιατί συμβαίνει τόσο συχνά , αυτά που πιστεύουμε να αποδεικνύονται λάθος; Επειδή, ως ανθρώπινα όντα, παίρνουμε αποφάσεις και σχηματίζουμε γνώμες (μικρές και μεγάλες) βασιζόμενοι σε πολύ λίγες πληροφορίες, που και αυτές ελέγχονται από το (προσωπικό) Σύστημα των Πεποιθήσεών μας.

Σου έχει τύχει να έχεις μια έντονη διαφωνία με κάποιον πάνω σε ένα θέμα, για να διαπιστώσεις λίγο αργότερα ότι ήταν μια απλή παρεξήγηση / παρανόηση;

Δεν σου έτυχε ποτέ να τα «τσουγκρίσετε» με ένα φίλο, και να ανακαλύψετε με καθυστέρηση ότι και οι δυο σας δίνατε διαφορετική έννοια ακόμα και στις ίδιες λέξεις, για αυτό και παρεξηγηθήκατε;

Και δεν έχεις χάσει ποτέ σου μια συμφωνία, μια πώληση, ενώ ήσουν σίγουρος για την αιτία της αποτυχίας, για να ανακαλύψεις αργότερα ότι κάτι άλλο ήταν αυτό που απασχολούσε έντονα  τον υποψήφιό σου πελάτη;

Αν είσαι σαν όλους μας, τότε η απάντησή σου είναι ξεκάθαρο «Ναι!». Ας δούμε λοιπόν για τι συμβαίνει και μετά να δούμε τι λύσεις και μέθοδο έχουμε για να το ξεπεράσουμε, ώστε να βελτιώσουμε αισθητά τη δυνατότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας, να είμαστε πιο πειστικοί και να εξασφαλίσουμε καλύτερα την επιτυχία σου.

Περισσότερα

Αυτά είναι τα ελληνικά startups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση

startupsΗ έκρηξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια, δεν χωρά αμφισβήτηση. Αν και το ρεύμα των startups ξεκίνησε ως ευκαιρία απεγκλωβισμού από την οικονομική κρίση, σήμερα οι νέες επιχειρήσεις αποτελούν την ατμομηχανή της δημιουργικότητας, προσελκύοντας όλο και υψηλότερα επενδυτικά κεφάλαια στους γύρους χρηματοδότησης.

Περισσότερα

 • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

  Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

  Περισσότερα

 • Μεγάλη Επιτυχία

  Μεγάλη Επιτυχία

  Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

  Περισσότερα

 • International Coach Federation

  International Coach Federation

  O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board  e-genius.gr ...intelligent web software