Εκπαίδευσε το μυαλό σου

-του Γιάννη Α. Αραχωβίτη

Οι δύο τελευταίοι μήνες υπήρξαν τρομακτικοί από κάθε άποψη. Ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή μας. Για πρώτη φορά ολόκληρος ο πλανήτης «χόρεψε» σε ρυθμούς κοροναιού, μια αόρατη απειλή, μα άκρως καταστρεπτική και θανατηφόρα. Ο φόβος και ο τρόμος σκέπασε τα πάντα και τους πάντες. Η ζωή μας άλλαξε δραματικά. Η ψυχολογία μας στα τάρταρα.

Αποκλεισμός στα σπίτια μας. Η «κλεισούρα» μπορεί να έχει ανυπολόγιστο κόστος για το σώμα και το μυαλό μας. Πολύ προσπάθησαν να κρατήσουν κάποιο είδος σωματικής κίνησης (γυμναστικής) αλλά για την υγεία του μυαλού μας (του εγκεφάλου μας) τι κάναμε;

O «αποκλεισμός», ελλείψει ερεθισμάτων, βλάπτει σημαντικά την υγεία του πιο σημαντικού οργάνου του οργανισμού μας, του εγκεφάλου μας. Ο εγκέφαλός μας κρατείται σε φόρμα όταν διεγείρεται και αναπτύσσεται όταν υπάρχουν προκλήσεις (μάθηση και νέες εμπειρίες). Η εμπλοκή μας σε τέτοιες δραστηριότητες πλάθει τον εγκέφαλό μας, αναπτύσσοντας νέες δυνατότητες και καλύτερες ικανότητες (ακρίβεια, ταχύτητα κ.λ.π.).

Αλλά ως γνωστό, ότι δεν χρησιμοποιείται αρκετά και κατάλληλα συρρικνώνεται, αδρανοποιείται, φθείρεται. Με άλλα λόγια αν το περιβάλλον μας στερείται ποικιλία κατάλληλων ερεθισμάτων, τότε ο εγκέφαλός μας πέφτει σε κατάσταση «χειμερείας νάρκης». Με συνέπεια να υπολειτουργεί, χάνοντας την σπιρτάδα, την ακρίβεια και την ταχύτητά του. Ο ανθρώπινος εγκέφαλός προσαρμόζεται ανάλογα προς τις ανάγκες του περιβάλλοντος.

Έτσι λοιπόν ο παρατεταμένος εγκλεισμός στο σπίτι και η κοινωνική αποστασιοποίηση, που καλώς επιβλήθηκαν, αποστέρησαν από τον εγκέφαλό μας από τα καθημερινά ερεθίσματα μιας κανονικής μέρας (εργασία, συναντήσεις, παιχνίδι κ.λ.π.).

Για αυτό και θα έπρεπε, με τον ίδιο τρόπο που προσπαθήσαμε να αναπληρώσουμε την φυσική άσκηση για το σώμα μας, να καλύψουμε και τις ανάγκες του μυαλού μας.

 

Η υγεία του μυαλού μας είναι τουλάχιστον, αν όχι περισσότερο, εξίσου σημαντική με τη σωματική μας υγεία. Όλοι μας θα πρέπει να τη φροντίσουμε συστηματικά και να έχουμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και συντήρησης (νοητικές και φυσικές ασκήσεις, κατάλληλη διατροφή, προστασία κ.λ.π).

Να τρεις προτάσεις,

Μάθε κάτι νέο

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε το μυαλό μας νεανικό και φρέσκο είναι να μαθαίνουμε νέα πράγματα, χρησιμοποιώντας όσο πιο πολλές αισθήσεις (ακοή, αφή, όραση, όσφρηση, κάνοντας κ.λ.π.) Για παράδειγμα, μάθε να παίζεις ένα μουσικό όργανο, ξεκίνα τη μάθηση μιας ξένης γλώσσας, να ζωγραφίζεις, να πλάθεις κάτι με τα χέρια σου. Οι επιλογές είναι πολλές. Είναι απαραίτητο να σου αρέσουν, να σε ενθουσιάζουν, να προκαλούν τις ικανότητές σου, να σε απορροφούν.

Κάνε τη βόλτα σου δημιουργική

Για παράδειγμα, όταν πας βόλτα, δώσε προσοχή στο τι βλέπεις, τι ακούς, τι μυρίζει, τι άλλαξε, τα χαρακτηριστικά των κτιρίων, των ζώων, των ανθρώπων και ότι άλλο συναντάς, δοκίμασε διαφορετικές διαδρομές. Μετά, αργότερα στο σπίτι, προσπάθησε να θυμηθείς όλα αυτά που βίωσες. Ξαναφέρτα στη φαντασία σου όσο πιο ζωντανά και ζωηρά γίνεται. Αυτό το είδος άσκησης ξαναερεθίζει τον εγκέφαλό, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της βόλτας σου. Και ως γνωστό η επανάληψη βοηθάει και τη μνήμη.

Αν τώρα θέλεις κάτι πιο οργανωμένο και πιο δομημένο, επίτρεψέ μου να σου προτείνω τα βιβλία μου που σκοπεύουν στη συστηματική εξάσκηση του εγκεφάλου μας https://www.successmentor.gr/portal / (BrainTraining). Καλύπτουν μια ευρεία και ολιστική προσέγγιση, που βήμα βήμα δυναμώνει και ακονίζει το μυαλό μας. Μη αφήνεσαι και πιστεύεις ότι είναι δεν υπάρχει «σωτηρία» και ότι όλα είναι θέμα γήρανσης και φυσικής παρακμής. Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ανακόψεις την «κατηφόρα» και γιατί όχι να κρατήσεις για πολλά χρόνια ακμαίες τις νοητικές σου δυνάμεις. Είναι κάτι που γίνεται αρκεί να το θελήσεις και να δράσεις σήμερα. Και προφανώς δεν χρειάζεται να υπάρχει η απειλή του κοροναιού για να φροντίζεις το μυαλό σου. Φτιάξε ένα πρόγραμμα, ένα αριθμό τακτικών ενεργειών, που θα αποτελούν το γυμναστήριο του μυαλού σου. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Αυτά τα δύο πάνε παρέα. Είναι οι δύο όψεις, του ίδιου νομίσματος. Μην παραμελείς κανένα. Μη λες κάποια μέρα θα ασχοληθώ. Σκοπός είναι να προλαβαίνεις και όχι να τρέχεις εκ των υστέρων. Ποτέ δεν είναι αργά αλλά καλά είναι να ξεκινάς εγκαίρως. Σήμερα, χτες θα έλεγα, ξεκίνα τη δράση. Το αύριο δεν το ξέρουμε. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η υγεία σου. Η φυσική και νοητική. Αξίζουν κάθε κόπο και θυσία. Δώσε τους την πρώτη θέση στην ατζέντα σου.

https://www.successmentor.gr/portal / (BrainTraining)

Απόκτησε τώρα τα 5 βιβλία στην τιμή των 3. Αντί για 50, μόνο 30 ευρώ. Η προσφορά ισχύει μέχρι 12 Μαΐου.

Παραγγελία στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστε ακόμη:

3 δευτερόλεπτα!

3 deuterolepta 01του Γιάννη Αραχωβίτη

Όταν πέφτεις, βρες την δύναμη να σηκωθείς.

Όσο προσεκτικός και να είσαι, θα βρεθούν στιγμές που θα σε ρίξουν στο καναβάτσο. Που θα φας τα μούτρα σου και θα γονατίσεις. Έτσι είναι ζωή.

Το σημαντικό είναι να μην μείνεις κάτω. Να μην το πάρεις κατάκαρδα και προσωπικά. Να το αποδεχτείς, να το δεις σαν μάθημα, να πάρεις το δίδαγμα και να επανέλθεις δριμύτερος. Τα πάντα εξαρτώνται από το πώς θα το δεις και από το πώς θα αντιδράσεις. Προσωπικά θέλω να βλέπω τα παθήματα ως μαθήματα. Δεν θα υποστηρίξω ότι χαίρομαι και ότι το γλεντάω όταν πίνω το ποτήρι της ήττας, της απώλειας και της απογοήτευσης. Άλλωστε, θα ήταν περίεργο και παράδοξο. Όμως έχω προετοιμαστεί ψυχολογικά για τέτοιες περιπτώσεις, που ξέρω ότι θα συμβούν, και προσπαθώ να τις χειρίζομαι όσο πιο ανώδυνα και εποικοδομητικά γίνεται. Το σλόγκαν μου είναι «Ή κερδίζεις, ή μαθαίνεις». Έχω βγάλει από την εξίσωση την λέξη/ έννοια «χάνεις».

Περισσότερα

Η Αξία του Χρόνου

Η Αξία του Χρόνου

Το πώς ξοδεύουμε το χρόνο μας καθορίζει το τι ζωή θα ζήσουμε.

Αν αφιερώνεις το χρόνο σου σε φίλους, θα αποκτήσεις σχέσεις.

Αν επενδύεις το χρόνο σου σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, το πιθανότερο είναι να γίνεις πλούσιος

Περισσότερα

Όπως στον 6ο π. Χ. αιώνα του Πυθαγόρα, έτσι και σήμερα η πρόοδος και η επιτυχία απαιτούν μια αέναη ουσιαστική πληροφόρηση- Ιόλη

pithagorasΤι δ΄έρεξα; Τι μοί δέον ουκ ετελέσθη;» - Πυθαγόρας

« Μηδ’ ύπνον μαλακοίσιν επ’ όμμασι προσδέξασθαι» έλεγαν οι Πυθαγόρειοι, «πριν των ημερινών έργων τρίς έκαστον επελθείν»:

διόλου μην  δεχτείς ο ύπνος να πέσει στ’ απαλά σκέπαστρα των ματιών σου, πρίν κάθε έργο της ημέρας ξεχωριστά ολόκληρες τρείς φορές αναλύσεις (και αναρωτηθείς) «πή παρέβην; Τι δ΄έρεξα; Τι μοί δέον ουκ ετελέσθη;» πού αθέτησες τα συμφωνημένα κατά την εκτέλεση του έργου; τι δεν έπραξες με την καρδιά σου όλη; Τι έπρεπε εσύ να ολοκληρώσεις, μα δεν το έκανες; «Αρξάμενος δ’από πρωτου, επέξιθι» Και ξεκινώντας από το πρώτο ερώτημα, εξέτασε τις πράξεις σου με κάθε λεπτομέρεια. «Ταύτα πόνει, ταύτα εμελέτα»  Βάλε τα δυνατά σου και μάθε γιατί, πώς, πού σε οδήγησαν οι πράξεις σου .

Περισσότερα

  • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

    Περισσότερα

  • Μεγάλη Επιτυχία

    Μεγάλη Επιτυχία

    Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

    Περισσότερα

  • International Coach Federation

    International Coach Federation

    O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board



    e-genius.gr ...intelligent web software