Γράφτηκε στις .

Δία βίου μάθησης!

mandelaτου Γιάννη Αραχωβίτη

Η εκπαίδευση των παιδιών είναι το ύψιστο καθήκον των γονέων και του κράτους και η καλύτερη ελπίδα για το μέλλον ενός έθνους. Όμως η εκπαίδευση, η παιδεία, δεν θα πρέπει να σταματάει με το σχολείο (άντε με το πανεπιστήμιο). Δυστυχώς, πολλοί πιστεύουν ότι με την αποφοίτηση από κάποια σχολή κλείνει και ο κύκλος της μάθησης, της εκπαίδευσης, της παιδείας.

Στις μέρες ο άνθρωπος χρειάζεται να παραμένει μαθητής περισσότερο από ποτέ. Οι απαιτήσεις της ζωής και οι αλλαγές στο περιβάλλον (κοινωνικό, πολιτιστικό, επαγγελματικό) είναι ραγδαίες και κατακλυσμικές. Χωρίς συνεχή εκπαίδευση, παιδεία και παρακολούθηση των νέων δεδομένων και τάσεων σε χρόνο DT (για να χρησιμοποιήσω μια σύγχρονη λέξη) γίνεσαι .. «αρχαίος», εκτός τόπου και χρόνου. Με συνέπεια να ξεπέφτεις συνεχώς στην ανεπάρκεια, στην άγνοια, στη περιθωριοποίηση.

Όλοι μας, λίγο πολύ, συμφωνούμε για την αξία της συνεχούς εκπαίδευσης σε όλες τα βαθμίδες της ζωής μας. Το σημαντικό όμως δεν είναι τι λέμε αλλά τι κάνουμε. Πόσοι από τους γονείς πάνε και μαθαίνουν το πώς να μεγαλώνουν σωστά τα παιδιά τους; Πόσοι επαγγελματίες αφιερώνουν χρήμα και χρόνο στην συνεχή εκπαίδευση των στελεχών τους; Πόσοι καθηγητές μαθαίνουν τις νέες τεχνικές διδασκαλίας; Μου τυχαίνει συχνά να ρωτώ κάποιον επαγγελματία για μια συμβουλή πάνω σε κάτι καινούριο που υπάρχει ήδη στην αγορά και με κοιτάζει λες και του μιλώ κινέζικα. Αυτός θα έπρεπε πρώτος από όλους να ξέρει τι νέο υπάρχει που αφορά την δουλειά του. Σκεφτείτε να πάτε σε έναν γιατρό και να χρησιμοποιεί ξεπερασμένες τεχνικές και εργαλεία του 80.

Τι θα μου απαντούσατε, εσείς που διαβάζετε αυτό το μήνυμα, αν σας ρωτούσα ποιο είναι το σχέδιο της συνεχούς εκπαίδευσης σας; Έχετε ένα οργανωμένο σχέδιο για το τι θα μάθετε τους επόμενους έξι μήνες; Έχετε γράψει στο ημερολόγιό σας το πότε και ποια σεμινάρια θα παρακολουθήσετε, το τι βιβλία θα μελετήσετε, για ποια 3 πράγματα θα κάνετε ενδελεχή έρευνα για πληροφορίες; Ποιες δεξιότητές σας βελτιώνετε αυτό το μήνα; Τι έχετε μάθει σε επίπεδο επάρκειας μέσω συστηματικής και σοβαρής προσπάθειας από την αρχή του χρόνου;

Και ας ξεκαθαρίζουμε και αυτό. Ότι το απλώς διαβάζω ή σερφάρω χαλαρά στο διαδίκτυο δεν σημαίνει μελέτη και πραγματική μάθηση. Το να γεμίζουμε το μυαλό μας συνεχώς με χιλιάδες πληροφορίες, και χωρίς εφαρμογή, δεν σημαίνει γνώση.

Αν η εκπαίδευσή μας, και η παιδεία με την ευρύτερη έννοια, είναι τόσο σοβαρή υπόθεση, νομίζω ότι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ανάλογα. Με σχέδιο, με στόχους, με καθημερινό πρόγραμμα εφόρου ζωής και να είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να πληρώσουμε το κόστος. Γιατί το κόστος στην εκπαίδευση δεν είναι έξοδο αλλά επένδυση. Σύμφωνα με μια έρευνα, οικονομολόγοι και στατιστικολόγοι έχουν υπολογίσει ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύεις στην εκπαίδευσή σου, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, εφόσον εφαρμόζεις αυτά που μαθαίνεις, θα σου αποφέρει 30 ευρώ. Δηλαδή 3000% απόδοση. Πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε τράπεζα. Μήπως λοιπόν πρέπει να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξή μας; Μήπως η συνεχής βελτίωσής είναι το μυστικό της επιτυχίας; Ας θυμηθούμε και το περίφημο «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» το σοφού Σόλωνα.


Γίνε φίλος της σελίδας μας!!! Δωρεάν άρθρα, δώρα, προσφορές!!!