Από Σένα ξεκινάει….

success-ladderΗ επιτυχία ξεκινάει από Σένα, από τα πιστεύω σου και από την ικανότητά σου να επικοινωνείς σωστά με τους άλλους. Σήμερα θα σας πω λίγα «μυστικά» για το πώς να βελτιώσεις τα Πιστεύω σου και να γίνεις ποιο επικοινωνιακός. Όλα αρχίζουν από 4 απλές ερωτήσεις.
 
«Κάνε το μέρος της καθημερινής σου προσπάθειας να βγάζεις το καλύτερο εαυτό στους άλλους με το να είσαι ο ίδιος το ζωντανό παράδειγμα»~ Επίκτητος

Χτίζοντας καλύτερο Σύστημα Πεποιθήσεων

«Τα φαινόμενα συνήθως απατούν». Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν πάντα απατούν.

Γιατί συμβαίνει τόσο συχνά , αυτά που πιστεύουμε να αποδεικνύονται λάθος; Επειδή, ως ανθρώπινα όντα, παίρνουμε αποφάσεις και σχηματίζουμε γνώμες (μικρές και μεγάλες) βασιζόμενοι σε πολύ λίγες πληροφορίες, που και αυτές ελέγχονται από το (προσωπικό) Σύστημα των Πεποιθήσεών μας.

Σου έχει τύχει να έχεις μια έντονη διαφωνία με κάποιον πάνω σε ένα θέμα, για να διαπιστώσεις λίγο αργότερα ότι ήταν μια απλή παρεξήγηση / παρανόηση;

Δεν σου έτυχε ποτέ να τα «τσουγκρίσετε» με ένα φίλο, και να ανακαλύψετε με καθυστέρηση ότι και οι δυο σας δίνατε διαφορετική έννοια ακόμα και στις ίδιες λέξεις, για αυτό και παρεξηγηθήκατε;

Και δεν έχεις χάσει ποτέ σου μια συμφωνία, μια πώληση, ενώ ήσουν σίγουρος για την αιτία της αποτυχίας, για να ανακαλύψεις αργότερα ότι κάτι άλλο ήταν αυτό που απασχολούσε έντονα  τον υποψήφιό σου πελάτη;

Αν είσαι σαν όλους μας, τότε η απάντησή σου είναι ξεκάθαρο «Ναι!». Ας δούμε λοιπόν για τι συμβαίνει και μετά να δούμε τι λύσεις και μέθοδο έχουμε για να το ξεπεράσουμε, ώστε να βελτιώσουμε αισθητά τη δυνατότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας, να είμαστε πιο πειστικοί και να εξασφαλίσουμε καλύτερα την επιτυχία σου.

Ξεκινάει από τις πεποιθήσεις μας και τις αντιλήψεις μας.

Ορίζω την «Πεποίθηση» ως : «την αλήθεια όπως την καταλαβαίνει ο καθένας.»

Η αλήθεια από μόνη της είναι ένα γεγονός. Είναι ουδέτερη, χωρίς συναισθήματα. Δεν είναι ούτε κακή , ούτε καλή… απλώς είναι η αλήθεια. Μπορεί να φαίνεται καλή ή κακή εξαρτώμενη από την οπτική γωνία και μέσα στο περιεχόμενο που την παρατηρούμε. Για παράδειγμα, ο νόμος (αλήθεια) της βαρύτητας λειτουργεί. Χαρακτηρίζεται ως καλή όταν μας κρατάει σταθερούς στη γη (και δεν αιωρούμαστε στο διάστημα ενάντια στη θέλησή μας) και θεωρείται κακή όταν πέφτουμε (ατύχημα) από το μπαλκόνι του 8ου ορόφου στο οδόστρωμα.

Λόγω της φυσιολογικής υποκειμενικότητας των προσωπικών Συστημάτων Πεποιθήσεων, το να κρίνουμε διαπροσωπικές καταστάσεις δεν είναι (πάντα) και τόσο εύκολο.

Τα προσωπικά μας Συστήματα Πεποιθήσεων είναι συνδυασμός της διαπαιδαγώγησής μας, του περιβάλλοντός μας, των μέσων ενημέρωσης, των βιβλίων που διαβάζουμε και γενικότερα στην έκθεσή μας σε διάφορες πηγές ενημέρωσης. Κάποιες φορές αυτά τα Πιστεύω μας εξυπηρετούν, κάποιες άλλες δυστυχώς μας οδηγούν σε λάθος σκέψεις, επιλογές, κρίσεις.

Μόλις σχηματιστεί, το προσωπικό μας Σύστημα Πεποιθήσεων, είναι εξαιρετικά δύσκολο, παρόλο που είναι δυνατόν, να το αλλάξουμε γιατί λειτουργεί  αμφότερα σε  συνειδητό και υποσυνείδητο επίπεδο.

Ναι, το υποσυνείδητό μας μας κυβερνάει χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Είναι τρομακτική διαπίστωση. Και, ακόμη και αν μας το λένε και το γνωρίζουμε, χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά για να παραμείνουμε σε εγρήγορση και επιφυλακή από τις συνέπειές του. Επίσης δύσκολο είναι και ο εκ νέου προγραμματισμός του, έτσι ώστε η λειτουργία του να μας εξυπηρετεί.

Ένα ωραίο παράδειγμα είναι το άτομο που έχει βιώσει  μια παιδική τραυματική εμπειρία. Πιθανότατα, αυτό το άτομο , ως ενήλικας, παρόλο που το ξέρει ότι δεν είναι καλό, να πέφτει από τη μια λάθος σχέση σε άλλη.

Γιατί; Επειδή το Σύστημα Πεποιθήσεών τους λέει ότι αυτή είναι η «αλήθεια» για τις σχέσεις. Χωρίς να το καταλαβαίνουν για να πάρουν συνειδητά βήματα αλλαγής του, συνεχώς οδεύουν προς την δική τους «αλήθεια».
Όχι, δεν ψάχνουν συνειδητά να «μπλέξουν» σε μια άσχημη σχέση, αλλά άθελά τους σαμποτάρουν τις «καλές» σχέσεις μέχρι να καταλήξουν σε μια που ταιριάζει στα «πιστεύω» τους.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα χρήματα και η αφθονία. Αν κάποιος μεγάλωσε πιστεύοντας πως τα χρήματα είναι κακό και ότι οι πλούσιοι είναι «παλιάνθρωποι», ανέντιμοι και δυστυχισμένοι, τότε πιθανότατα θα σαμποτάρουν , ασυναίσθητα, οτιδήποτε τους φέρνει κοντά σε μια οικονομική επιτυχία.

Στη πραγματικότητα δεν καταλαβαίνουν το πώς και το τι γίνεται. Θα κατηγορήσουν το μποτιλιάρισμα στο κέντρο της Αθήνας που τους έκανε να χάσουν το σημαντικό ραντεβού, θα κατηγορήσουν τη γυναίκα ή το σύζυγο που δεν τους στήριξε. Και μπορεί εν μέρει να έχουν δίκιο σε αυτό. Αλλά θα μπορούσαν να έχουν ξεπεράσει τα μικροπροβλήματα. Να είχαν ξεκινήσει ενωρίτερα για το ραντεβού, να είχαν λύσει το πρόβλημα με το ταίρι τους. Και αν παρατηρήσεις θα δεις πολλά παρόμοια πράγματα (επαναλαμβανόμενα) να συμβαίνουν στο ίδιο άτομο. Τυχαίο;

Ίσως ποτέ να μη καταλάβουν ότι οι ίδιοι σαμποτάρουν τον εαυτό τους, γιατί θεωρούν τον εαυτό τους καλό, δίκαιο, τίμιο και ότι πραγματικά προσπαθούν για να πετύχουν (πράγματα αντίθετα με το Πιστεύω τους για τους πλούσιους ανθρώπους). Δεν μπορούν να επιτρέψουν να γίνουν κακοί (πλούσιοι).

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα

Ένα φίλος σκεφτόταν να μετακομίσει από τα Τρίκαλα στη Γλυφάδα. Ρώτησε κάποιον μεσίτη από τα νότια προάστια να του βρει ένα σπίτι που κοντά στη θάλασσα. Μου ζήτησε να δω το σπίτι. Το τηλεφώνησα και του είπα ότι δεν είναι κοντά στη θάλασσα.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο πήγαμε να το δούμε. Όταν φτάσαμε μου είπε: «Μα μου είπες ότι δεν ήταν κοντά στη Θάλασσα!» … «Δεν είναι!» του απάντησα.

Ας το αναλύσουμε λίγο. Το σπίτι ήταν γύρω στα 700 μέτρα μακριά από τη παραλιακή. Για μένα που ζω , στα 200 μέτρα από τη θάλασσα ήταν μακριά. Για το φίλο μου που ζούσε στα Τρίκαλα, ήταν κοντά.

Το ίδιο γίνεται και στις διαπροσωπικές σχέσεις , και στις επιχειρήσεις, όταν προκύπτει μια διαφωνία. Νομίζουμε ότι επικοινωνούμε σωστά. Είναι το άλλο άτομο που δεν καταλαβαίνει. Φυσικά και οι άλλοι λένε / νομίζουν το ίδιο από τη δική τους πλευρά.

Μια αποτελεσματική λύση

Οκ, αλλά πως λύνουμε το πρόβλημα;

Πρώτα πρέπει να μας γίνει αντιληπτό και κατανοητό, ότι όπως και εμείς δουλεύουμε με τον διακόπτη στο «ασυνείδητο» , το ίδιο συμβαίνει και με τους άλλους. Και νομίζουμε ότι όλοι βλέπουν τον κόσμο όπως τον βλέπουμε εμείς. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε το γεγονός, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν διαφωνίες, ότι οι δυο πλευρές δουλεύουν και ερμηνεύουν τα πράγματα βασιζόμενοι σε δυο διαφορετικά Συστήματα Πεποιθήσεων.

Μετά, κάνουμε προσπάθεια να το θυμόμαστε αυτό. Συνεχώς ελέγχουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε, προσπαθώντας να αποφασίζουμε όχι βάσει των εντυπώσεων (προσωπική& υποκειμενική αλήθεια) αλλά βάσει των γεγονότων (αντικειμενική αλήθεια).

Να ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαμε να δουλέψουμε με το «Σύστημα Πεποιθήσεών» μας για να βγούμε όλοι (εμείς και το άλλα άτομα) νικητές από μια κατάσταση.

Όταν έχεις μια αντιπαράθεση / διαφωνία, ρώτησε τον εαυτό σου 4 ερωτήσεις:

1. Mε ποιο τρόπο το προσωπικό μου Σύστημα Πεποιθήσεων διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα (αλήθεια) στη συγκεκριμένη περίπτωση;

2. Με ποιο (πιθανό) τρόπο το προσωπικό Σύστημα Πεποιθήσεων του άλλου εμπλεκομένου διαστρεβλώνει την πραγματικότητα (αλήθεια) στη συγκεκριμένη περίπτωση.

3. Τι ερωτήσεις θα μπορούσες να κάνεις στο άλλο άτομο για να κατανοήσεις καλύτερα τη δική του θέση (Σύστημα Πεποιθήσεων του/της);

4. Τι πληροφορίες θα μπορούσες να δώσεις στο άλλο άτομο ώστε να το βοηθήσεις να καταλάβει τη δική σου θέση (Σύστημα Πεποιθήσεών σου) ;

Όπως λέει και ένα γνωμικό…σε μια διαφωνία υπάρχουν γενικώς τρεις αλήθειες: Hδική σου, του άλλου, και η πραγματική αλήθεια (οι δυο πρώτες είναι προσωπικά πιστεύω/ πεποιθήσεις).

Μέσα από τις ερωτήσεις και της ανταλλαγής πληροφοριών, η πραγματική αλήθεια μπορεί (συνήθως) να βρεθεί και να οδηγήσει σε αλληλοκατανόηση, σεβασμό, εμπιστοσύνη και συμφωνίες που οδηγούν σε επιτυχίες και συνεργασίες.

Σημ. Επικοινωνήστε μαζί μας για τα εργαστήρια και τα σεμινάρια που κάνουμε

Διαβάστε ακόμη:

Τεχνικές Μνήμης-Πώς να μάθουν οι μαθητές (και όχι μόνο) τεχνικές μνήμης

Τεχνικές Μνήμης-Πώς να μάθουν οι μαθητές (και όχι μόνο) τεχνικές μνήμης

Η μνήμη είναι ο πατέρας και η μητέρα της μάθησης. Χωρίς αυτή, μάθηση δεν υπάρχει.

Για σκέψου το λίγο. Κάθε διαγώνισμα που θα γράψει ή θα εξεταστεί ο κάθε μαθητής εξαρτάται σε τρομακτικά μεγάλο ποσοστό από το τι μπορεί να θυμηθεί. Καθώς επίσης και κάθε δουλειά που θα αναλάβει στη συνέχεια πάλι θα έχει να κάνει με το αν μπορεί να θυμηθεί αυτά για τα οποία προσλαμβάνεται και πληρώνεται. Γενικώς χωρίς μνήμη είμαστε χαμένοι και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως φυσιολογικά άτομα.

Περισσότερα

Ο χαρακτήρας φαίνεται και στα δύσκολα και στα εύκολα!!

characterΕίναι αποδεδειγμένο ότι η ζωή έχει γυρίσματα. Εκεί που νομίζεις ότι όλα χάθηκαν, φαίνεται μια αχτίδα φωτός και σιγά σιγά το σκοτάδι εξαφανίζεται.
Από την άλλη εκεί που νομίζεις ότι είσαι άρχοντας και αφεντικό της μοίρας σου, η ζωή σου δίνει μια σφαλιάρα και σε στέλνει στα τάρταρα.

Στην περίοδο των ισχνών αγελάδων, όπως συμβαίνει τώρα στην χώρα μας, θα πρέπει να δείξουμε υπομονή, καρτερικότητα και προσαρμογή για να μπορέσουμε να αντέξουμε και με το που θα παρουσιαστεί (ή με το που θα δημιουργήσουμε) μια ευκαιρία να την αδράξουμε ώστε να μπορέσουμε να σκαρφαλώσουμε ψηλότερα. Δεν πρέπει να λιποψυχήσουμε, να πανικοβληθούμε και να αδρανοποιηθούμε.

Περισσότερα

Νέα σεζόν- νέο ξεκίνημα

Νέα σεζόν- νέο ξεκίνημα

-του Γιάννη Α. Αραχωβίτη

Ο Σεπτέμβριο παραδοσιακά προσφέρεται για νέες εργασιακές επιδιώξεις, για ανάπτυξη και για σπουδές. Το τι θα επιλέξεις, με ποιον θα συνεργαστείς και το πόσο αποφασισμένος είσαι να τα «δώσεις όλα» σε αυτή την προσπάθεια είναι βασικές προυποθέσεις για το αν θα πετύχεις.

Περισσότερα

  • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

    Περισσότερα

  • Μεγάλη Επιτυχία

    Μεγάλη Επιτυχία

    Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

    Περισσότερα

  • International Coach Federation

    International Coach Federation

    O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board



    e-genius.gr ...intelligent web software